29. september 2023

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

DSB er kørt helt af sporet

Stillede man ind på TV Avisen mandag ved 12-tiden, kunne man se en DR-journalist interviewe DSB’s kundechef Charlotte Kjærulff på en perron i Høje Taastrup. Vi kan dårligt forestille os andet end, at stillingen som DSB-kundechef må være en særlig straf placeret mellem fjerde og femte cirkel i Dantes helvede. Rigtigt nok så Charlotte Kjærulff […]

Det bedste vi har set

Scorsese, 100 år – næsten da

“Yeah. Jeg ser nogle kamerabevægelser. Men som regel ser jeg historie, atmosfære. Der er bestemt den indflydelse på meget derude. Jeg har set noget, hvor der var så meget, at jeg var nødt til at holde op med at kigge. Ikke fordi jeg ser på en film for at lære noget, men det her lærer jeg bare ikke noget af.” Stort interview med filminstruktøren Martin Scorsese i GQ. Journalisten prøver måske lidt for hårdt at give teksten et episk tilsnit, som den af samme grund ikke har, men den 80-årige Scorsese siger nu nogle interessante ting her og der. Det, han taler om i citatet, er sin indflydelse på andres film.

Uden for arbejdstid

Uden for arbejdstid

Wired har et skræmmende uddrag fra The New York Times’ techreporter Kashmir Hills nye bog Your Face Belongs to Us om den mindre fagre del af teknologiens verden. Her er det fyren David, der bruger en gratis ansigtsgenkendelsessoftware til at opstøve navnene på sine yndlingspornostjerner, stalke dem helt ind i hjemmet og gemme søgeresultaterne på et hemmeligt drev. Han vil ikke som sådan gøre noget, siger han, han vil “bare” snage: “Det er som [at afsløre] Batmans eller Supermans hemmelige identitet”.

Så længe det varer

Så længe det varer

“78 år efter ansættelsen på Information sidder Erling Bjøl stadig hver dag med en gammel rejseskrivemaskine foran sig. Der sidder et papirark klar i valsen. Maskinen er af det tyske fabrikat Erika og har sin faste plads på spisebordet i Bjøls værelse på et plejehjem i den sydlige udkant af Aarhus, hvor han for nylig er flyttet ind efter at have boet i Frankrig i en længere årrække.” Information har mødt den nu 104-årige krigskorrespondent, journalist, professor og forfatter Erling Bjøl lige inden spisetid.

Arkivér mediebranchetænkningen

“Det handler jo dybest set om at komme tæt på sine egne brugere og grave sig ned i sit særpræg.” Vil du læse et lille interview med Føljetons administrerende direktør Søren Høgh Ipland i mediet Medietrends, eller er det for særpræget?

‘Sydkorea holder vores fortid hemmelig’

Føljetons tidligere medarbejder Asta Kongsted, der skiftede os ud med et års journalistik på Columbia University i New York, har en fin artikel i The Guardian om adopterede, der leder efter deres biologiske ophav i Sydkorea – eller bare sandheden.

Ugerevyen

Er der noget, folk i mediebranchen er fantastisk dygtige til, så er det at hyperfiksere på historier, der i øjeblikket virker ekstremt vigtige, men som dagen efter bliver glemt igen. Faktisk gælder det vist for alle, der bruger ualmindeligt meget tid på sociale medier.

Derfor er det også vigtigt, at selve nyhedsmedierne leverer noget at stå imod med. De skal ikke bare lade sig rive hovedløst med af udviklingen, men snarere tænke over, hvilken virkelighed de skaber – og hvor vigtig den er.

Et public service-medie som DR står her i en priviligeret position. For ikke nok med, at man kan være komplet ligeglad med at skaffe kliks gennem ligegyldige lyntrends, så er man også stor nok til at kunne sætte et toneangivende eksempel.

Så hvad gør DR? Melder ud, at man bare skal være mere ligesom alle andre streamingtjenester, med personlige anbefalinger og så videre. Det kræver, at folk begynder at bruge DR’s egne apps noget mere. Så i maj fjernede man Sara & Monopolet fra gængse podcasttjenester som et foreløbigt forsøg. Resultatet lyder, at man har tabt 36 pct. af podcastlytterne.

Her er et forslag til DR, hvis flotte tal er det eneste man går op i: Bliv da på Spotify, udnyt det dystopiske tilbud om her at lave klonede, AI-genererede oversættelser af podcastværters stemmer, og høst et helt nyt publikum i Belgien og Djibouti. Eller håb alternativt på, at andre hurtigt glemmer, at DR nok aldrig bliver det nye Netflix.

Hvad har man kunnet streame på Føljeton i denne uge? Intet, for vi koncentrerer os stadig om at skrive. Blandt andet om:

  • Socialdemokratiets nye “fair løsning”.
  • Den franske præsident Macrons klimaplan.
  • Chokolademousse og andre gode grunde til ikke at tage til Mars.
  • Falske fortællinger og et luksusfængsel i Venezuela.
  • For slet ikke at tale om Emma Louise Stenholms føljeton om sygdommen takotsubo, også kendt som broken heart syndrome. Hvis du skal (gen)læse én ting i denne uge, så lad det være den:

Og lad os så tage lidt øvrige nyheder fra ugen. Du kan kalde dem rester, men de er stadig værd at tygge på. /David Dragsted, chefredaktør 

Lige lovlig vov’et 

Lige lovlig vov’et 

“Hvis du vil have en ven i politik, så få dig en hund”, lyder et gammelt mundheld, som vist nok egentlig er en variation over et Gordon Gekko-citat fra filmen Wall Street. Under alle omstændigheder har flere danske partiledere taget rådet til sig i en sådan grad, at flere hunde går løs rundt på Christiansborg. Det har nu fået folketingsformand Søren Gade (V) til at sige fy. (Altinget)

Læs mere
God klimanyhed nummer et

God klimanyhed nummer et

Nissan vil nu kun til at sælge elbiler i Europa, siger adm. direktør Makoto Uchida. (Top Gear)

Læs mere
Dårlig klimanyhed nummer et

Dårlig klimanyhed nummer et

Japanske forskere har fundet mikroplast i skyerne. (Waseda University)

Læs mere
Godnat, Cosa Nostra

Godnat, Cosa Nostra

I sommermånederne kan man gennem Føljetons åbne kontorvinduer høre en begejstret harmonikaspiller fra en nærliggende italiensk restaurant. Desværre kan vedkommende næsten kun spille én ting: Titelmelodien til Godfather. Måske får det dog snart en ende, for nu er “den sidste godfather“ fra den sicilianske mafia, Matteo Messina Denaro, død. (El País International)

Læs mere
God klimanyhed nummer to

God klimanyhed nummer to

Sommerens ekstreme vejr har fået flere amerikanere til at tro på, at der da nok er noget om klimakrisesnakken. Faktisk mener 74 pct. nu, at klimaforandringerne findes, mens 61 pct. siger, at de primært er menneskeskabte. (AP-NORC)

Læs mere
Dårlig klimanyhed nummer to

Dårlig klimanyhed nummer to

Nyt studie bekræfter, at Golfstrømmen er blevet svagere (Phys.org)

Læs mere
En intelligent investering? 

En intelligent investering? 

Mens biografaktuelle The Creator tager kejler med sin fremtidsdystopiske fortælling om kunstig intelligens (originalt!), fortsætter AI-våbenkapløbet også i det virkelige liv. Mandag meddelte Amazon, at handelsgiganten vil investere op mod fire mia. dollars i AI-virksomheden Anthropic. (CNBC)

Læs mere
God klimanyhed nummer tre

God klimanyhed nummer tre

Prisen på solkraft er faldet med knap 90 pct. henover det seneste årti, lyder det i beregninger fra Mercator Research Institute on Global Commons and Climate Change. (The Independent)

Læs mere
Dårlig klimanyhed nummer tre

Dårlig klimanyhed nummer tre

Mængden af is på Antarktis slår negativ rekord, viser foreløbig data fra US National Snow and Ice Data Center. (Axios)

Læs mere
AI at forglemme

AI at forglemme

OpenAI har opgraderet ChatGPT, så chatbotten nu kan “se, høre og tale”. Vores reaktion? 🙈🙉🙊 (Wired)

Læs mere
Dårlig klimanyhed nummer fire

Dårlig klimanyhed nummer fire

Stigende temperaturer kan føre til øget alkohol- og stofmisbrug. (EurekAlert!)

Læs mere
Dårlig klimanyhed nummer… vi må hellere stoppe med at tælle

Dårlig klimanyhed nummer… vi må hellere stoppe med at tælle

Chokerende varm vinter i Brasilien risikerer at ramme kaffeproduktionen. (Grist)

Læs mere

Et sidste ord

Er der noget værre end, når en tydeligt tiltænkt klapsalve udebliver? Jo, det skulle da lige være at komme til at klappe af et tidligere medlem af Waffen-SS.

God weekend!

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12