Onsdag den 21. februar
Kunstmuseet Ordrupgaards udstilling med impressionismens oversete kvinder er nøjsomt kurateret og genialt formidlet. Og helt tilpas radikal.
Føljeton valgfeber!
Over halvdelen af verdens befolkning skal til valg i 2024, som dermed er det største valgår i verdenshistorien. Demokratiet skal stå sin prøve, og vi har lanceret et nyt nyhedsbrev om det.
Læs første udgaveKære læser
Filosoffer har længe været optagede af idéen om uendelig regression; at noget afhænger af noget andet, som igen afhænger af noget tredje, og så fremdeles, i én lang uendelighed. Der findes mange billeder på problemet, men det sjoveste er nok den med skildpadderne, affødt af den hinduistiske mytologi om verdensskildpadden Akūpāra, som bl.a. besatte John […]
Det bedste vi har set
Forfatteren Mathilde Walter Clark er en enmandshær. Hendes fremragende bog Det blinde øje handler om minkindustrien. Tirsdag var hun gæst i Lars Trier Mogensens radioprogram ‘Guld og grønne skove’, hvor de – lidt groft sagt – diskuterede, hvordan en skruppelløs, uetisk industri (minkbranchen) har narret 30 mia. kr. fra dumme politikere med hjælp fra en effektiv selvfortælling og en flok nyttige idioter (medierne). Meget lytteværdigt.
+ På Facebook skriver Mathilde Walter Clark, hvad vi skal være opmærksomme på, når Svarer-udvalget i dag har præsenteret deres oplæg til en CO2-afgift på landbruget. Også vigtigt.
Det er ikke så tit, danske medier rapporterer fra forsvar af doktordisputatser (desværre), men filmmagasinet Ekko var på tilhørerrækkerne, da den 55-årige filmforsker Casper Tybjerg for et par uger siden forsvarede disputatsen The Historiography of Filmmaking – through the lens of Carl Th. Dreyer på Københavns Universitet. Der kunne godt have været lidt mere reportage og lidt mindre referat, men man kan ikke få det hele.
Alexander den Store er genstand for en ny dramadokumentarisk serie på Netflix (med tryk på drama). Vi har ikke set den, men det har Adam Holm og Christian Ammitzbøll Thomsen, henholdsvis vært og lektor i historie, og det er der kommet en usædvanligt medrivende antik samtale ud af i Holms ugentlige historiske radioprogram ‘Kampen om historien’. Man får dog ikke nødvendigvis lyst til at se serien – og dog, måske lidt.
Spisesedlen
Putin afviser uafhængig undersøgelse af Navalnyjs død.
Kun 10 pct. af europæerne tror på ukrainsk krigssejr.
Sydafrika skal til parlaments- og lokalvalg den 29. maj, oplyser præsident Cyril Ramaphosa.
Pakistan får ny koalitionsregering, mens modstandere stadig kræver svar på, hvorfor internet- og mobilnetværk blev blokeret på valgdagen.
Den værst tænkelige stormflod kan ramme København hårdere end hidtil antaget.
Chile iværksætter efterforskning af digter og nobelprismodtager Pablo Nerudas død (1973).
Ny overenskomst gør offentligt ansatte fattigere trods løfter om det modsatte.
Nærsynet
USA har nu brugt et tredje veto mod våbenhvile i Gaza. Begrundelsen: At det kan bringe fredsforhandlingerne mellem USA, Egypten, Israel og Qatar i fare og vil “forlænge kampene mellem Hamas og Israel,” siger USA’s FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield ifølge Reuters. Det lugter dog som sædvanligt og mest af alt af en dårlig undskyldning, da der […]
Et sidste ord