Mandag den 5. februar
Streamingkulturen har ændret vilkårene for film, musik og litteratur. Fire kunstnere byder ind med erfaringer og mulige løsninger.
Kære læser
Selv den danske sladderpublikation Se og Hør var på sagen ved sekstiden mandag morgen: ‘Vildt drama: Rapperen Killer Mike ført væk i håndjern til Grammy-show’, skrev jourhavende Kicki Bengtsen. Man behøver sådan set ikke være rapmusik-entusiast eller for den sags skyld vide, hvem Killer Mike er (det kommer vi til) for at anerkende dramaet, hvis […]
Det bedste vi har set
Amerikanske Dr. Seema Jilani fortæller i et interview i The New Yorker om at være børnelæge på et hospital i Gaza. Hun har bl.a. oplevet, at hun og hendes udenlandske kollegaers tilstedeværelse under krigen mod Israel gør en håbefuld forskel. Som hun fortæller: “Palæstinensiske læger ville kigge på os udenlandske læger og sige, ‘Vi er ikke glemt. Det er bevis på, at de ikke har glemt os udenfor’”. Hendes oplevelser er barsk læsning. Men de er vigtige.
Altingets politiske redaktør Esben Schjørring gør status på et Venstre, der endnu venter på sit dobbelte nederlag: “Lige nu befinder Venstre sig i en hverken-eller-zone. Man mangler idéerne, men har placeret sig selv i regering, hvor de ikke kan vokse frem. Man led et vildt nederlag ved folketingsvalget, men fik stadig (del i) regeringsmagten […] Venstre fester med Troels Lund Poulsen stadig, som om det var 2001, selvom lysstofrøret i loftet er tændt, og de fleste af gæsterne taget hjem.”
“Techmedarbejdernes ønske om at bo i det her tætpakkede, mangfoldige sted, mens deres produkter skaber det modsatte, er en vedvarende gåde. Mange techansatte opfatter sig selv som kantede, som outsidere, som modkulturelle,” skriver feminist og forfatter Rebecca Solnit efter 44 år i et efterhånden førerløst San Francisco: “Den nye stemning synes at være påvirket af en form for afmagt over for menneskelig kontakt. Byen er stadig det tætte urbane sted, det altid har været, men den måde, folk bebor den, er i stigende grad forstadsagtig og søger at undgå fremmede og overraskelser.”
Spisesedlen
Sverige indfører visitationszoner.
Nordeas årsrapport viser milliardstort overskud, bl.a. på baggrund af stigende renteindtægter.
Australsk forfatter får ‘udsat dødsdom’ i Kina efter anholdelse for spionage.
Store skovbrande i Chile har indtil videre kostet 112 mennesker livet.
Bredt politisk flertal vil ændre reglerne, så forældre til børn af rugemødre får hurtigere juridisk tilknytning.
USA og Storbritannien har i weekenden bombet militære mål i Syrien, Irak og Yemen.
Uro i Senegal efter at landets præsident udskyder præsidentvalget på ubestemt tid.
Nærsynet
Frihedsbrevet og DR har de seneste måneder afsløret, hvordan Novo Nordisk har holdt rækkevis af hemmelige møder med embedstoppen i Kalundborg Kommune. ‘Novo-sponsorater’, ‘køb og salg af jord’ og ‘kvalitet i folkeskolen’, fremgår af dagsordenerne, og det er ikke altsammen noget, man forbinder med en medicinalgigant.
Men på en måde kan det ikke komme bag på nogen, at pengene ender “overalt”, når virksomhedens overskud nu er på 102 milliarder kroner. Ikke bare i sundhedssektoren, hvor forskere bliver betalt for at rose Wegovy-slankemidlet, men altså også i embedsværket, hvor svingdøren til Novo længe har stået pivåben.
+ “Når det går godt, så kommer chefen på forsiden, men det er også sådan, når det ikke går så godt. Derfor er jeg bare glad for, at det går godt,” lød det fra administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen, da han i december blev kåret som årets person af Financial Times. Som magtforsker Christoph Ellersgaard ville sige det: Novo Nordisk er blevet for store til at fejle.
++ Novos arbejdsstyrke voksede med 25 pct. i 2023 – og bankanalytikere forventer ligeledes, at medicinalvirksomheden vækster 25 pct. i år.
Et sidste ord
Apropos Solnit, er her hendes guide til at debattere på internettet: “Hvis du er en mand, og den pågældende OP er en kvinde, er hendes fakta følelser, og dine følelser er fakta.”
Vi skrives ved i morgen!