8. april 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Tid til omtanke og rationel kommunikation – og en lille smule pandasex

Vi burde vel egentlig skrive om situationen i USA. Om hvordan præsident Donald Trump nu truer med at trække den økonomiske støtte til Verdensundhedsorganisationen (WHO), da han øjensynligt er blevet træt af deres belærende tone. Eller om hvordan Trump samtidig har fyret generalinspektøren Glenn Fine, der skulle have holdt øje med, at implementeringen af den […]

Kære læser

Raab-kæftet som Boris: Storbritannien har fået ny chef

For to uger siden fik den britiske premierminister Boris Johnson konstateret coronavirus som den første regeringsleder i verden. I starten var han mildt ramt og kunne styre landet fra sin isolation i embedsboligen. Men søndag sendte ”vedvarende symptomer” premierministeren på hospitalet. Det skete efter et ”forsigtighedsprincip”, lød det først, og planen var, at Johnson stadig […]

Det bedste vi har set

Ida Nicolaisen har prøvet det her før!

Ida Nicolaisen har prøvet det her før!

I forhold til deres medlemmers uddannelsesniveau opererer Dansk Magisterforenings medlemsmagasin, Magisterbladet, med nogle påfaldende korte tekster. Her er det et (desværre meget kort) interview med en af vores favoritpersoner i det danske galleri af videnskabsfolk: seniorforsker og antropolog Ida Nicolaisen, som fortæller om at være i isolation på grund af sygdom. Hun har nemlig prøvet det før. Der var også dengang, hun var lukket inde i et langhus i Borneos regnskove sammen med 363 personer fra Punan Bah-folket, som hun ikke delte kulturelle koder med. En epidemi var nemlig under opsejling. ”Der blev opstillet et gærde hele vejen rundt om huset med ildelugtende planter, som skulle få sygdomsånderne til at holde sig langt væk,” siger hun.

Teknologien, der skal hjælpe os – og ulemperne ved den

Teknologien, der skal hjælpe os – og ulemperne ved den

The Atlantic har set nærmere på de teknologiske hjælpemidler, der kan bidrage til at få os ud af det her corona-morads. Altså, en af udfordringerne er jo privatlivsdelen. Men som det udmærkede nyhedsbrev NextDraft, som vi fandt artiklen hos, formulerer det: ”Vi gav afkald på vores privatliv for et par likes. Vi vil helt sikkert gerne gøre det for at redde livet.”

+ DR: Dette kan du vente af en dansk ‘corona-app’.

Hvordan arbejder coronaen?

Hvordan arbejder coronaen?

Der er godt nok meget coronajournalistik derude, som har svært ved at finde det rette stemmeleje. Skal tonen være ildevarslende og alarmerende eller nøgtern og afdæmpet? Vi hælder til det sidste. Her er en lille videnskabeligt baseret video fra The New York Times, som nok har lidt af det hele: ‘Hvordan coronavirus angriber kroppen‘.

+ Noget coronakultur: Network of European Museum Organizations har sendt et spørgeskema ud til verdens museer, og svarene fra dem viser desværre, at mange er virkelig hårdt ramt.

Spisesedlen

Wuhan genåbner efter 70 dages nedlukning. Den kinesiske millionby, hvorfra coronapandemien tog sit udgangspunkt, er dog indtil videre kun åben for dem, der kan bevise, at de ikke er smittede – for eksempel ved at kunne fremvise ‘grøn’ status på en sundheds-app på telefonen.

100 organisationer: Slet udviklingslandes gæld i to år. Organisationerne opfordrer den Internationale Valutafond (IMF), banker, OECD-lande og Kina til at sløjfe renter og afdrag fra verdens fattigste 69 lande i de næste to år, skriver Globalnyt. Det skal redde liv – og lande fra at gå statsbankerot.

Den danske regering har endnu ikke svaret på Italiens appel om hjælp. Torsdag i sidste uge sagde udenrigsminister Jeppe Kofod (S), at Italien havde bedt Danmark om hjælp til at bekæmpe coronaepidemien. Italien har stadig ikke fået et svar. Radikale og Venstre kritiserer regeringen. Michael Aastrup Jensen, Venstres udenrigsordfører, kalder det ifølge TV 2 Nyhederne ”meget sørgeligt og tangerende til arrogant”.

Færre får foretaget kræfttjek på hospitalerne. Nye tal viser, at der i alle landets fem regioner er sket en mærkbar nedgang i antallet af henvisninger til kræfttjek på hospitalerne. Her i corona-pandemien har færre taget kontakt til deres læge med kræftbekymringer. ”Jo før, vi kan få stillet en diagnose for kræft, jo bedre. Det er potentielt ret alvorligt det her,” siger formanden for Praktiserende Lægers Organisation til DR.

Københavns Domkirke påskeprædiker for selfie-menighed. Domprovsten i Vor Frue Kirke, Føljetons nærmeste genbo, opfordrer folk til at sende selfies, som kordegnen kan printe og hænge på kirkebænken til den andagt, der skærtorsdag bliver streamet live på Facebook. Ideen til tiltaget har Anders Gadegaard fået fra den italienske præst Don Giuseppe Corbari, som holdt en lignende gudstjeneste i Robbiano i Lombardiet.

Et sidste ord

Vi har hørt mange forældre sige, at deres børn glæder sig SÅ meget til at komme tilbage i skole. Men vi tror altså, at mange børn har det som Håkon, der egentlig bare gerne ville være derhjemme og spille Playstation. Det er i hvert fald sådan, vi har det, men vi er selvfølgelig også voksne.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12