6. februar 2018
Kære læser
Da du vågnede i morges, konstaterede du måske nøgternt, at i dag er det tirsdag, februar og hundekoldt, og at der ikke er noget bemærkelsesværdigt at skrive hjem om. Men du tager helt og aldeles fejl. I dag er en skelsættende dag. En historisk dag, hvor en helt specifik begivenhed viser, at selv om vi […]
Kære læser
Hvor går grænserne for gavegivning, bestikkelse og korruption? I 2015 var statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) på ferie med en af de tiltalte i landets største korruptionssag, ligesom han i 2016 holdt sommerhusferie i Skagen betalt af en af de såkaldte kvotekonger. Er modtagelse af dyre feriegaver en overtrædelse af straffeloven, eller er det bare en statsmandsopførsel, som er lidt ufin i kanten? Og hvorfor bliver den største fisk i havet ikke stillet til ansvar for sine handlinger?
Det bedste vi har set
Økonomiens rutsjebanetur udlagt af de kloge
Vi siger det aldrig højt, og det bør du heller ikke gøre, men vi har sgu lidt svært ved at forstå aktiemarkedets og børsernes op- og – som nu – nedture. Så er det godt, vi har udgivelser som Bloomberg News til at gøre os klogere på, hvordan algoritmer kan bære en del af skylden for aktiemarkedets nedtur.
Surf’s up
Sådan et Danmark lige omkring kyndelmisse kan godt give anledning til at drømme sig væk til bløde bølger og varme strande. Det gør vi i hvert fald, og hvis du er klar, så tag med i denne lille fine film om en gammel surfbrætbygger og hans transcendente forhold til havet. Det er godt lavet.
På jagt efter de nordiske libertinere
Vi er, som det vil være trofaste læsere bekendt, glade for det internordiske tidsskrift Vagant, der i denne måned har et omfattende tema om den nordiske libertiner. Såmænd. Her kommer man blandt andre omkring Harald Voetmanns historiske romaner, hvor seksuel nydelse er tæt forbundet med trangen til at herske over verden. For som vi ved: Al magt handler om sex. Undtagen sex – det handler om magt.
Dit liv med et realtids-kommentatorspor
Mange af os, der har set lidt flere fodboldkampe, end hvad der er tilrådeligt, hører jævnligt en entusiastisk fodboldkommentator for vores indre øre, når vi foretager os almindelige hverdagshandlinger. Nu har nordmændene lavet en hel tv-serie med afsæt i netop den præmis, og det er overraskende velfungerende. Man holder ikke til flere timers binge-watching, men det er et sjovt lille trick, og hele første sæson ligger lige nu på DR3. Men se lige en trailer først.
Juleaften for amerikanske reklamefilm
Søndag var der amerikansk Super Bowl, selv om det sikkert er gået mange danskeres næse forbi, og det er ærligt talt også godt det samme. Til gengæld er det altid sjovt at se de reklamer, som præsenteres i pausen. Det er lidt som en slags juleaften for reklamefilm. The New Yorker har samlet de bedste og de værste, og sandelig om den nye Han Solo-film (du ved, Star Wars osv.) ikke også blev præsenteret i en ny trailer. Den kan vi godt glæde os lidt til.
Spisesedlen
Nordkoreanske tvangsarbejdere byggede skib til dansk firma. Det danske rederi Esvagt fik i 2016 leveret et skrog, som var blevet bygget af 19 nordkoreanske tvangsarbejdere på Nauta-værftet i Polen. Arbejderne var hyret gennem vikarbureauet Alson og menes at være en del af et større nordkoreansk tvangsarbejdeprogram, hvor op mod 100.000 nordkoreanere er sendt ud i verden for at tjene penge, de kan sende hjem til regimet.
I aftes lukkede det amerikanske aktieindeks Dow Jones 1.175 points under niveauet. Det er et fald på 4,6 %, svarende til den største aktienedtur på én dag siden 2011. Aktiepanikken breder sig til resten af verden, og Danmarks C25-indeks har tirsdag morgen oplevet en negativ udvikling på op mod 4%. Også Tyskland og Asien oplever, at investorerne sælger ud af deres aktier. Det globale aktiefald kan skyldes en frygt for rentestigninger, mener analytikere.
Undtagelsestilstand på Maldiverne. Kampklædte styrker trængte mandag aften ind i Maldivernes højesteret, få timer efter at landets præsident, Abdulla Yameen, havde indført to ugers undtagelsestilstand på baggrund af en alvorlig strid mellem regeringen og landets højesteret. Domstolen kræver, at regeringen løslader ni fængslede oppositionsledere, men det afviser præsidenten. Under undtagelsestilstanden kan regeringens sikkerhedsstyrker anholde mistænkte personer uden at skulle stille dem for en domstol.
Antallet af børn, der diagnosticeres med angst eller depression, er tredoblet på ti år. For ti år siden var tallet 2.354, og i dag er der 7.189 angst- og depressionsrelaterede diagnoser blandt børn og unge. Det skriver Politiken på baggrund af en ny rapport fra Sundhedsdatastyrelsen.
Hullerne i ozonlaget over stærkt befolkede områder heler ikke. Mens videnskabsfolk mener at kunne føre bevis for, at det store hul i ozonlaget over Antarktis er begyndt at hele (efter at kemikalierne, der forårsagede hullerne, blev forbudt med Montrealprotokollen i 1987), er der ikke nogen positiv udvikling at spore længere mod syd, hvor solen er stærkere og befolkningstætheden større. Ny forskning viser, at ozonlaget tynder ud i den lavere del af stratosfæren i de ikke-polare områder.