4. december 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Det, der svier bagi

Så er der kø ved håndvasken igen. Først på ugen var det medieverdenens blå skjorter, der blev hængt til tørre, og nu er det blevet regeringens tur. Ikke for sager om sexisme eller grænseoverskridende adfærd (selvom vi da ikke ville blive overraskede, hvis der skulle komme en afsløring eller tre fra Socialdemokratiet), men også i […]

Det bedste vi har set

Julen er smerternes fest

Julen er smerternes fest 

…mener Lise Benthin Præstgaard, og det kan vi i hvert fald skrive under på her på Føljeton, hvor vi skal til at undvære vores højtagtede kollega. Heldigvis kan vi hver dag op til den 24. december høre hendes stemme på P1, hvor hun sammen med Knud Romer laver julekalender. Sammen skal de to julehadere se, om de kan klinke deres forhold til højtiden og Lises knuste hjerte. Det viser sig dog, at Maren Uthaug har givet Knud Romer corona, så de får sig en hård start. Kan det nås inden den 24.? Find ud af det her.

Bitcoin, baby

Vi er stadig ikke sikre på, om det som sådan kan anbefales, men hvis du virkelig gerne vil dykke ned i kryptovalutaernes kaninhul, har Intelligencer lavet en glimt-i-øjet guide til, hvordan du bærer dig ad – komplet med en lille parlør, forslag til foredrag og links til Twitter-profiler, det er smart at følge.

Du klør min ryg…

“Det er ikke et problem, at tidligere politikere får et nyt job. Problemet er, at de har det med at få job som lobbyister, hvorefter de bruger deres netværk på Christiansborg til at påvirke den politiske proces på vegne af eksempelvis store multinationale virksomheder.“ Vores venner hos Atlas har set nærmere på svingdøren mellem Folketinget og public affairs-bureauer, der ofte ligger nogle få hundrede meter fra Slotsholmen. For kan det egentlig tænkes, at den danske tillidskultur får os til at overse lobbyismens onder?

Supernova

Supernova 

Tænk at teenagere i dag får lov at have Billie Eilish som forbillede. Tænk at deres forbillede laver så god musik og tænk, at vi voksne får lov at lytte med (vi har et redaktionsmedlem, som ifølge Spotify ligger blandt hendes 2 pct. mest aktive lyttere i år – et faktum som føles en smule ambivalent). Nå, men denne Billie Eilish har de sidste fem år lavet det samme videointerview med Vanity Fair, og det bliver, ligesom hun selv gør, bare bedre år for år.

Naturen må også vandre

Du ved, hvordan det går: En ny snegl indtager et vandløb, en ukrudtsplante får fat i blomsterbedet, Pablo Escobars flodheste slippes løs i Colombia, og pludselig har man balladen. “Invasive arter!“ råber forargede naturentusiaster, mens lange debatindlæg forfattes om, at vi må passe bedre på “vores“ natur. Helt så simpel er diskussionen dog ikke. Hvad skal der eksempelvis ske med de eksotiske arter, der tvinges væk fra deres vanlige habitater som følge af klimaforandringerne? Vox slår et slag for en mere inkluderende biologi og fortæller, hvorfor biodiversitet ikke er helt lige ud af landevejen.

Spisesedlen

Alright, så skal vi atter til det store spørgsmål: Hvordan har Føljeton fået ugen til at gå? Jo, mandag begyndte med en, skal vi sige, kritisk gengivelse af Socialdemokratiets udlændinge- og integrationsordfører Rasmus Stoklunds nylige, ret tåkrummende svada fra Folketingets talerstol. Her fik han bl.a. sagt, at indførslen af et borgerforslag om en mere human og solidarisk flygtningepolitik ville påføre Danmark “uoprettelig skade“ og betyde, at danskerne om få år ikke ville “kunne genkende deres eget land“. Oliver Stilling gik i rette med kynismen, mens en analyse fra Danmarks Videnscenter for Integration samme dag viste, at det går langt bedre med integrationen, end gennemsnitsdanskeren tror.

Gad vide, hvad tyske SPD egentlig siger til de danske sosser? Kan de genkende sig selv i Danmarks benhårde strammerpolitik? Vi tror det ikke. Tyskerne lader ligesom til at være mere optagede af spørgsmål om klima, mindsteløn og fri hash. David Dragsted – det er mig! – så nærmere på den nye tyske trafiklysregering, der som ventet gør SPD’s Olaf Scholz til ny kansler. Det skal blive spændende at se, om FDP og De Grønne formår at samarbejde.

Tirsdag havde Asta Kongsted fået set den nye dokumentar MeToo: Sexisme bag skærmen, der fortæller om den syge, sexistiske kultur, der har hersket på TV 2. Og det satte ellers tankerne i gang. Findes der mon et strukturelt problem med sexisme i vores samfund? (Spoileradvarsel: Ja, det gør der vist): “Ovenpå dokumentarseriens premiere kommer vi unægteligt til at have endnu en kollektiv samtale om #MeToo. På baggrund af de opråb, der er kommet fra stort set alle tænkelige brancher, vil det dog være oplagt, hvis vi langt om længe formår at hæve samtalen op, hvor den hører til. Op over de smålige angreb på kvindelige kilder, op over personsagerne og over hvorvidt det var “en anden tid“ (det var det tilsyneladende ikke).“

Et samfund, der helt sikkert er sexistisk, er i øvrigt det qatarske. Hvad er det egentlig, vi skal dernede til VM næste år? I anledning Ballon D’or-uddelingen (tillykke Messi, vi skal nok lade dig tale færdigt – men Lewandowski havde en af sine bedste sæsoner nogensinde), så jeg nærmere på Qatars seneste charmeoffensiv, der bl.a. involverede skåltaler fra David Beckham og Peter Schmeichel under Formel 1 Grand Prix’et i Doha. Vi græmmes.

Mens snestormen rasede i det nordjyske, var tiden onsdag kommet til en ny omgang coronanyt. Vi er stadig lidt ambivalente omkring, at Omikron-variantens store danske gennembrud kan være kommet til en Martin Jensen-koncert. Nu vil vi helst ikke være de store musiksnobber, men altså… Martin Jensen? Nå, det er nu heller ikke det vigtigste på pandemi-dagsordenen. Langt vigtigere er det, at den globale vaccinationsindsats ikke bremses af en ny omgang corona-nationalisme, der risikerer at sætte en kæp i hjulet på det tværnationale samarbejde.

På analysepladsen behandlede Lars Trier Mogensen den tumultariske politiske situation i Sverige. Selvom Magdalena Andersson nu endelig er indsat som statsminister (den er hjemme!), står hun nemlig stadig i et mareridt. Hvorfor gik det galt i første omgang? Hvem er venner og fjender? Og skyldes den dårlige stemning venstrefløjen, midterpartierne eller højrefløjen? Der var dømt tretrinsraket for alle pengene.

Torsdag var det så tid til at komme op på den helt store klinge. I en kommentar i videnskabsmagasinet The Scientific American havde den amerikanske palæontolog og evolutionsbiolog Henry Gee minsandten spået, at menneskehedens dage måske er talte. Fødselstallene er faldende, forurening blevet værre, sædkvaliteten falder – vi står kort fortalt med en ordentlig omgang “udryddelsesgæld“ på vores hænder. Men kan det virkelig passe, at det er blevet tid til at hive dommedagsbasunerne frem? Oliver Stilling forsøgte at mane til besindighed – og sendte i samme ombæring en stikpille afsted mod regeringens dybt stigmatiserende ‘liste over parallelsamfundsområder’.

Besindighed var også hvad Asta Kongsted efterspurgte i sin analyse af den højrenationalistiske journalist Éric Zemmours nye YouTube-video, hvor han meddeler sit kandidatur til det franske præsidentvalg. Der er snart sagt ingen grænser for, hvor mange dårligdomme Zemmour ser i det moderne franske samfund. Med Beethoven som underlægningsmusik (fint – men ikke fransk – skal det åbenbart være) drømmer han sig derfor tilbage til gamle dage med solkonger og Jeanne D’Arc. Zemmour får selvfølgelig også lige advaret om et nært forestående Armageddon, hvis ikke lige han bliver valgt. Hvad sker der for dommedagsretorikken? Har Zemmour også læst Gee?

En ny weekend stod fredag for døren, og vi brugte anledningen til at kaste lidt kærlighed efter naturformidleren og BBC-dokumentaristen Sir David Attenborough. For hvad skulle vi egentlig gøre uden ham? Tænk bare, hvor meget stærkere klimabevægelsen står, så længe han er ved roret. Skulle den stå stærkere, kunne Attenborough dog med fordel få Statsministeriets departementschef Barbara Bertelsen som ny højre hånd. “Vi kan allerede forestille os sms’en, når Attenborough-rådgiveren BBB opdager, at OPEC-landene igen-igen vælger at skrue op for olieproduktionen: ‘FUCK!!! De er ved at hive tæppet helt væk under os’,“ fik jeg vist skrevet i den forbindelse.

Og så var Asta Kongsted ellers gået i biografen for at se instruktør Ridley Scotts nye film House of Gucci, så du ikke behøver at gøre det. Seriøst, det er ikke en særligt god film. Selvom castet tæller store navne som Adam Driver, Selma Hayek og Al Pacino, og selvom plottet på papiret virker spændende, smuldrer det hele mellem hænderne på den kære Scott. Skuffelsen bliver kun gjort værre af italienske accenter så ubehjælpelige, at man længes tilbage til Brad Pitts “buongiorno“ i Inglorious Basterds. Du er hermed advaret.

/David Dragsted 

Et sidste ord

Angela Merkel fik torsdag taget et tårevædet farvel med Tyskland ved en militærceremoni, hvor hun bl.a. havde bedt om en coverversion af Nina Hagens gamle 1970’er-punkhit ”Du hast den Farbfilm vergessen”. Det er selvfølgelig helt magisk.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12