29. august 2020

Næste udgave 03:20:08

Kære læser

Den socialdemokratiske kæbe

Tænk hvis man kunne se indspisthed, korruption og nepotisme. Tænk hvis man fysisk kunne se på folk, at de havde haft næsen for langt fremme og blandet sig i noget, de ikke burde. Det kunne man engang hos en hel familie – dvs. man kunne se at deres forældre (og deres forældre, og deres børn […]

Læs mere

Døgnets vigtigste

1

Det er en skandale af de helt store, der i denne uge har ramt Forsvarets Efterretningstjeneste (FE). Mandag udsendte Tilsynet med Efterretningstjenesterne en opsigtsvækkende pressemeddelelse, hvor de kommer med hård kritik af FE. Blandt andet hedder det sig, at FE har tilbageholdt centrale og afgørende oplysninger for tilsynet, og at FE har igangsat operationelle aktiviteter i strid med dansk lovgivning. Skandalen har ført til en række fyringer i løbet af ugen. Chefen for FE, Lars Findsen, blev mandag smidt på porten, og kort tid efter var det tidligere FE-chef og departementschef Thomas Ahrenkiel, der blev fritaget fra tjeneste. Ifølge DR handler en del af skandalen om, at Danmark formentlig ulovligt har videregivet oplysninger til USA.

2

Tirsdag slog lægerne på det tyske hospital Charité fast, at den russiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj med al sandsynlighed er blevet forgiftet. Navalnyj blev i sidste uge dårlig på et russisk indenrigsfly, der derfor måtte nødlande i byen Omsk. Efter stridigheder med lægerne på hospitalet i Omsk, blev Navalnyj overflyttet til hospitalet i Berlin, der er eksperter i forgiftning. Oppositionspolitikerens stab har anklaget Putin for at stå bag mordet, men fra Kreml lyder det, at der ikke er nogen grund til at åbne en undersøgelse, fordi de russiske myndigheder ikke mener, noget tyder på en forbrydelse. I Føljetons europæiske nyhedsbrev Feuilleton blev der kigget nærmere på sagen. Navalnyj er stadig i koma.

3

De antiracistiske protester er for alvor blusset op igen i USA. I byen Kenosha, der ligger i delstaten Wisconsin, blev den sorte mand Jacob Blake søndag skudt syv gange i ryggen af hvide betjente, og det har fået folk til strømme på gaden for at demonstrere mod politibrutalitet og sortes rettigheder. Under en af demonstrationerne onsdag gik det helt galt, da der blev åbnet ild, og to personer blev dræbt og en tredje såret. Det er angiveligt en 17-årig Trump-støtte og politibeundrer, der affyrede skuddene mod demonstranterne.

4

Hele ugen har Det Republikanske Parti i USA holdt konvent, og det har været en vild oplevelse. Natten til torsdag var det vicepræsident Mike Pence, der holdt tale, hvor han advarede om, at et USA med demokratiske Joe Biden i spidsen ville blive kaotisk og farligt. Chefen Donald Trump holdt sin store tale dagen efter, men vi vil især huske konventet for Kimberly Guilfoyles, øh, skal vi sige passionerede tale. Hvorfor råber hun så meget??

5

Verdens tredjestørste økonomi skal have ny leder. Japans længst siddende premierminister Shinzo Abe fortalte fredag på et pressemøde, at han forlader posten af helbredsmæssige årsager. Den 65-årige Abe har siden teenageårene lidt af den kroniske tarmsygdom ulcerative colitis, og sygdommen har i den seneste tid udviklet sig i en værre retning for den japanske premierminister. Abe bliver på posten, indtil hans afløser er fundet.

Nyhedsanalysen

Menstruationsargumenter imod kvinder

Løsgænger Sikandar Siddique til doorstep om ny grøn boligaftale i Transport- og Boligministeriet i København, tirsdag den 19. maj 2020.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix)

Af Asta Kongsted
I denne uge læste den tidligere Alternativet-politiker og nu løsgænger Sikandar Siddique en artikel, der gjorde ham rimelig vild i varmen. I Indien har en af landets store virksomheder indført en såkaldt ‘period leave’, der giver menstruerende personer mulighed for ti ekstra sygedage årligt øremærket til menstruationssmerter. Det fik Siddique til i et tweet at […]
Læs mere

Hegel

Tilykke til Hegel!

Tillykke til Hegel!

Vi lidt pinlige over at indrømme det, men vi havde nær glemt filosof Georg Wilhelm Friedrich Hegels fødseldag. Torsdag ville den gamle traver jo være fyldt 250 år. Heldigvis er der andre, der har bedre styr på kalenderen end os. Ovre hos Information – der giver den fuld gas med Hegel-festivitas – har ph.d.-studerende Magnus Møller Ziegler skrevet en fiks kronik om arven efter Hegel. Gennem fejden mellem ung- og gammelhegelianerne trækker Ziegler tråden helt op til nutidens klimakamp og forklarer, hvorfor de gamle snakker handling, mens Greta Thunberg snakker praxis. Se dét er dialektik.

Pilar Olivares/Reuters/Ritzau Scanpix. A woman sunbathes next to beach chairs at Ipanema beach in Rio de Janeiro April 29, 2014. Tourists visiting Brazil for the World Cup are advised to pack a bathing suit, sunscreen, and a whole lot of cash. Home to some of the world's most expensive restaurants and hotels, and with some prices rising more as the opening match approaches, Brazil will shock those visitors whose idea of a tropical paradise is paying $1 for a beachside beer. REUTERS/Pilar Olivares (BRAZIL - Tags: POLITICS SPORT SOCCER SOCIETY BUSINESS WORLD CUP)

En ny arbejdsbølge?

En ny arbejdsbølge?

Hvad forhindrer dig egentlig i at arbejde fra Bermuda? Tænk bare: dig liggende i solen med en kokosnød i hånden, alt imens du skriver til Henning fra HR om, at deadlinen for indrapportering altså er ved at være liige op over. Ja, det lyder jo som et paradis/mareridt, men faktisk er forestillingen ikke så langt væk, som man skulle tro. Ikke nok med at coronakrisen har normaliseret fjernarbejdet, så satser stadigt flere små lande nu på at tilbyde særlige visa til den digitale nomade. BBC fortæller om udviklingen.

BuzzFeed News; Google Maps

Kinas nye koncentrationslejre 

Kinas nye koncentrationslejre 

Informationer om de kinesiske koncentrationslejre i Xinjiang-provinsen er normalt ekstremt sparsomme. Buzzfeed News har imidlertid gjort noget af et graverarbejde og kan derfor kortlægge, hvordan over 260 fangekomplekser er skudt op i Kina siden 2017. Selvom Kina udadtil siger, at man ikke opbevarer fanger, fortæller opdagelsen, at landet er i fuld gang med at opbygge ”en omfattende og permanent infrastruktur”, der skal kunne rumme indespærrede minoritetsgrupperinger som uighurerne. Enormt skræmmende læsning.

+ Buzzfeed forklarer, hvordan man har brugt Baidu Maps – den kinesiske pendant til Google Maps – til at finde fangelejrene.

Et sidste ord

Brug din lørdag på at betragte disse dygtige katte. Så glemmer du helt, at sommeren er forbi nu, og den nærmest fløj afsted. Vi ses på mandag.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12