27. november 2023

Tysklands hårde opbremsning

En opsigtsvækkende højesteretsdom har kastet Tyskland ud i en større budgetkrise – og et muligt opgør med landets dogmatiske sparepolitik.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Miraklet i Dubai

MasterClass – altså MasterClass med stort C. Hvis du er nogenledes til stede på sociale medier, er du sandsynligvis stødt på reklamer for den amerikanske internetvirksomhed. MasterClass lokker med, at de har mere end 180 videobaserede undervisningsforløb med førende eksperter inden for kogekunst, ledelse, film, fotografi, skriveri etc. Den videbegærlige, læringsparate kunde, som er for […]

Det bedste vi har set

Queer-ikon, liberal feminist eller racistisk fisk?

Queer-ikon, liberal feminist eller racistisk fisk? 

Myten om havfruer har svømmet på tværs af alle verdens have og fortæller en historie om hvide europæeres forhold til, hvem der er menneske, og hvem der ikke er. Om kolonialisme og om cisheteronormativitet. Forfatter Sophie Lewis undersøger de mest populære havfruefortællinger gennem tiden – fra Christopher Columbus til H.C Andersen og Disneys nyeste fortolkning af Den Lille Havfrue.

+ Føljeton-interview med Sophie Lewis: Er det ikke på tide, at vi afskaffer familien?

Ehud Olmert: Om krig og fred

Ehud Olmert: Om krig og fred

Den tidligere israelske premierminister Ehud Olmert drømmer om fred  – og om at blive husket for fred. Han vil i hvert fald ikke huskes for krigen med Libanon i 2006 eller angrebet på en syrisk atomreaktor. I et interview hos Information fortæller han også om den fredsaftale, han næsten indgik med Mahmoud Abbas, præsidenten for det palæstinensiske selvstyre.

Hjem til hvad?

Hjem til hvad?

Rahmat Zaman har levet alle sine 42 år i Pakistan. Hans far flygtede fra Afghanistan i 1979 og i modsætning til faren har Zaman ikke fået opholdstilladelse. Da den pakistanske regering besluttede sig for at udvise udokumenterede afghanske borgere, fik Zaman og hans familie tre dage til at rejse “tilbage” til Afghanistan. Som mange andre er de tvunget til at flytte til et land, de ikke har nogen tilknytning til.

Spisesedlen

SF kalder forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) i samråd efter EDC-læk. (Ritzau)

Over en tredjedel af europæerne har ikke længere råd til tre daglige måltider. (Euronews)

New Zealand dropper rygeforbud til fordel for skattelettelser. (The Guardian)

Verdens største isbjerg har bevæget sig ud på åbent hav. (Reuters)

Tre palæstinensiske studerende er skudt i Vermont. (CNN)

Israel bekræfter møde med Elon Musk. (Business Insider)

Regeringen præsenterer finanslov for 2024. Enhedslisten er ikke med. (Finansministeriet)

Nærsynet

Putin frygter kvinderne

Putin frygter kvinderne

Med fire måneder til præsidentvalget har den regerende Forenede Rusland-leder fået en ny – og muligvis den største – hovedpine: Hustruerne til de mænd, der ufrivilligt er tvunget til frontlinjen på ubestemt tid. På 106-årsdagen for Oktoberrevolutionen samlede en række af kvinderne sig på Teatralnaya Square i Moskva for at få deres ægtefæller hjem – men også få udbetalt mændenes løn, som regeringen hidtil har holdt tilbage.

Politiet stoppede hurtigt demonstrationerne, men fra Kremls side forsøger man ikke at anholde kvinderne. Nej, taktikken er en anden: At give dem det, de beder om. Putins stab har opfordret regionerne om at “anstrenge sig” for at udbetale lønsummerne “så fuldt ud som muligt, hurtigt og uden bureaukrati,” oplyser kilder til det russiske oppositionsmedie Verstka.

Putin vil for alt i verden undgå at kvinderne ødelægger hans allerede dårlige image. For som openDemocracy skriver, er de efterhånden de “eneste legitime kritikere af militæret”, mens alle andre bliver slået ned på.

+ Meningsmålingerne er lige så utroværdige som altid: 82 pct. af de adspurgte mener i en ny undersøgelse, at Putin skal blive siddende på præsidentposten.

++ Russiske kvinder afslører, hvordan militærnægtende mænd bliver tvunget nøgne, sultet og tilbageholdt til de betaler sig fra løsladelse.

+++ The Dial: Sådan bliver du en god soldaterhustru.

++++ Uddrag af Svetlanas Aleksijevitjs Krigen har ikke et kvindeligt ansigt (1985).

Et sidste ord

Som ny minister skal man vælge sine ord. Heldigvis er der tid nok til at øve sig.

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12