25. oktober 2018
Kære læser
”Ahh! You’re from Denmark! Hygge? And Michael Laudrup!?” Det er noget smukt og universelt over denne sætning. Prøv at sige den højt med en række forskellige accenter. Italiensk, portugisisk, egyptisk, bulgarsk. Den fungerer, så at sige, på samtlige sprog. Du har sikkert også selv hørt en parafrase over sætningen, hvis du har bevæget dig ud […]
Kære læser
Bank- og finansmænd har snydt de europæiske statskasser for mindst 410 mia. kroner. Tilbage står de europæiske skatteborgere med deres vrede og spørgsmålet om, hvordan en gruppe menneske kan være så moralsk afdankede. På Føljeton har vi genlæst filosoffen Hannah Arendt for at prøve at forstå, hvad der driver de mange banditter i habitter. Svaret er ikke banalt. Svaret er grådighedens banalitet.
Kære læser
Malu Rosing, 20, er en grønlandsk solstrålehistorie. Det er i hvert fald det, hun får at vide her i Danmark, hvor hun oplever, at fordommene om grønlændere flyder. Operation Dagsværk fokuserer i år på at hjælpe den grønlandske ungdom, og her følger andet portræt i Føljetons miniserie om unge grønlændere, der bryder isen og fortæller deres historie.
Det bedste vi har set
#MeToo går (også) sin gang i Indien
Vi ved, at #MeToo-bevægelsen ruller i de vestlige lande. Men hvad med steder som Kina, Rusland, Pakistan, Bangladesh, Thailand og øh … Nepal? Eller hvad med Indien? I verdens næststørste demokrati sker der også små fremskridt på den front, og flere internationale medier har samlet op på det i denne uge. Financial Times’ har et godt podcast-indslag om en indisk minister, som i sidste uge blev tvunget til at træde tilbage – stik mod alle odds. Da han forsøgte at lukke munden på en kvinde med en retssag for ærekrænkelse, meldte endnu flere kvinder sig med anklager mod ham. Og flere og flere indiske kvinder står nu frem og fortæller om forholdene på deres arbejdspladser. Fantastisk. Magasinet Vox bringer også et rigtig godt overblik her.
16 mini-dokumentarfilm om Ingmar Bergman
Alle tiders store svenske filminstruktør Ingmar Bergman ville være fyldt 100 år i år. Det er ikke noget, man som sådan behøver fejre eller begræde (han blev trods alt 89). Noget man til gengæld kan gøre er at søge ind på Sveriges Television på nettet og se de 16 ultrakorte dokumentarer om forskellige facetter af Bergman, som ligger der til fri afbenyttelse. De varer fra 1 minut og 50 sekunder til 14 minutter og handler om alt fra Bergmans mave, Bergmans forhold til dyr og Bergmans dæmoner til Bergmans årstider og farver og hans måde at skrive manuskript på. Det er hurtigt ind og hurtigt ud – og genialt, hvis man er på farten. En anekdote på falderebet: Der var en bestemt gul blok, Bergman var glad for at skrive manuskripter på. Da den var ved at udgå af sortimentet, kontaktede han fabrikanten og spurgte, om de kunne sende nogle til ham. Der kom 8.000 gule blokke med posten. Da dokumentaren blev lavet, havde han kun 20 tilbage.
Klimaforandringerne giver os hjemve
Det er bestemt ikke den værste konsekvens ved klimaforandringerne, men usædvanligt vejr kan give os en form for hjemve. Denne artikel fra Kommunikationsforum fortæller om fænomenet solastalgia, og det opstår, når vi bliver deprimerede eller fremmedgjorte, som konsekvens af at naturen ændrer sig. Tænk fx på, om klimaforandringerne skulle betyde, at der aldrig ville komme sne i Danmark igen ved juletid. Så ville mange nok blive ramt af solastalgia – vi ville få hjemve, selvom vi var hjemme.
Kit Kat er kultur i Japan
Når det kommer til at præsentere journalistik på en flot og lækker måde på nettet, så kommer man ikke udenom, at New York Times’ magasin simpelthen er i en klasse for sig. Se bare den her artikel, der handler om, hvordan chokoladebaren Kit Kat ikke bare er et almindeligt stykke slik i Japan men nærmest er blevet et kulturelt fænomen, der redefinerer, hvad slik kan være. Det er en lækker journalistisk sag om en lækker lille snack.
Er du et dårligere menneske på engelsk?
Ville du slå ét menneske ihjel, hvis det betød, at fem andre dermed undgik døden? Det er ikke noget helt nemt spørgsmål at svare på. Det er da i grunden også et absurd spørgsmål. Men endnu mere absurd er det, at de flestes svar vil være forskellige, alt efter om de skal svare på det med deres modersmål eller et fremmedsprog. Den her artikel har et par år på bagen, men det gør den ikke mindre interessant. Den fortæller nemlig, hvordan brugen af fremmedsprog gør vores moralske valg mere løsrevet fra vores følelser, vi bliver mindre bange for tab og mere villige til at tage risici. Må vi bare stille minde om, at der tales på fremmedsprog i de fleste internationale politiske institutioner.
Hvad synes du egentlig?
Vi er ved at foretage en lille undersøgelse, og vi vil frygtelig gerne have, at du svarer på et par spørgsmål om, hvad du synes om det hele. Skal vi gøre noget anderledes? Gøre noget bedre?
Som tak for hjælpen udlodder vi ET ÅRS GRATIS ABBONEMENT til én læser, som har gjort sig den ulejlighed at besvare spørgeskemaet. Alle deltagere får dog en kæmpe stor tak for hjælpen.
Spisesedlen
Rørbomber sendt til blandt andet Barack Obama og Hillary Clinton. De hjemmelavede sprængladninger er de sidste par dage blevet sendt med posten til flere prominente skikkelser på den amerikanske venstrefløj, herunder også milliardæren George Soros og den politiske kommentator John O. Brennan fra CNN. I alt har de amerikanske myndigheder opfanget syv rørbomber, og ingen er kommet til skade. FBI er i færd med at efterforske, hvem afsenderen er.
Mere end 1,4 milliarder kroner fra satspuljen er siden 2008 endt hos Socialstyrelsen. Ifølge et notat som Altinget er kommet i besiddelse af, har Socialstyrelsen blandt andet brugt pengene til ”formidlings-, rådgivnings- og implementeringsaktiviteter” i kommunerne. Formand for Bedre Psykiatri Thorstein Theilgaard kritiserer udviklingen: ”Det betyder, at der bliver færre penge til tiltag, der skulle komme udsatte borgere til gavn”.
FN: Folkedrab på rohingyaerne finder stadig sted i Myanmar. Det var konklusionen fra leder af FN’s faktasøgende mission i Myanmar Marzuki Darusman ved en pressekonference onsdag. Her fortalte Darusman blandt andet, at et sted mellem 250.000 og 400.000 rohingyaer endnu befinder sig i landet efter sidste års forfølgelser, og at de ”fortsat er udsat for den værst tænkelige undertrykkelse”.
Usædvanligt vikingefund ved Ribe. Amatørarkæolog Tommy Lübecker fandt i august den første vikingemønt på en hemmelig mark ved Ribe, hvilket satte gang i en stor udgravning i området. Museumsinspektør på Sydvestjyske Museer, Claus Feveile, kalder fundet ”enestående” og ”et kvantespring i vores forståelse af udmøntningen.” Der er indtil videre fundet 248 sølvmønter fra det tidlige 800-tal i marken.
Et sidste ord
Argh, selv hvis man hader katte eller synes, at de er nogle illoyale slyngler, så er det her ikke til at stå for.