24. september 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvad klimakompenserer vi for?

Man godt blive nervøs, når Danmark trækker overskrifter i udlandet. Hvad kan det nu handle om? Er det ghetto-loven igen? Udvisninger til Syrien? Mink…? Denne gang er der dog faktisk tale om en god nyhed. I internationale medier har man i ugens løb kunnet læse, at Danmark er det første “udviklede“ land, der tilbyder erstatning […]

Det bedste vi har set

Lille spejl på væggen der, hvem må ikke stemme i landet her?

Omkring hver tiende voksen i Danmark vil til det kommende folketingsvalg ikke modtage et valgkort. Årsagen er, at de ikke er danske statsborgere. I grundloven står der nemlig, at man skal have dansk statsborgerskab for at stemme til folketingsvalg. Både antallet og andelen af udenlandske indbyggere i Danmark er imidlertid stigende. Ved valget i 2015 drejede det sig om otte pct. af den voksne befolkning, ni pct. i 2019 og nu 10 pct i 2022. I Ishøj kommune er hver fjerde voksen ikke stemmeberettiget til folketingsvalg. Roger Buch, der er valgforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, kalder det for “demokratisk marginalisering“. Det er i hvert fald lidt gammeldags og der-var-engang-agtigt, at så mange mennesker ikke har ret til få indflydelse på det land, de lever i.

Slut med at komme til kort

Den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy blev ofte set med en lille hæl på. Hælene var formegentlig et forsøg på at fremstå som en (stereotypisk) magtfuld statsmand, hvilket måske var lidt svært, når han stod ved siden af sin kone, der er tidligere model og derfor, ja modelhøj. Havde Sarkozy haft et seriøst kompleks omkring sin højde, findes der dog andre, mere indgribende metoder end en harmløs sko med hæl. Et stigende antal mænd får nemlig opereret sin krop højere. Operationen er både dyr (læs: Tesla-dyr) og farlig (læs: man får brækket begge lårben). GQ udforsker den voksende benforlænger-branche.

Tyveriet som kunstform

Det største kunsttyveri i Canadas historie fandt sted i 1972, hvor tre maskerede mænd brød ind i Montreal Museum of Fine Arts, og stjal værker af bl.a. Rembrandt, Peter Paul Rubens, Gustave Courbet og Eugène Delacroix til en samlet værdi af to mio. dollars. Havde tyvene ikke udløst museets alarm efter en halv time, kunne høsten også have talt kostbare værker af Pablo Picasso, El Greco og Francisco Goya. Forbløffende nok har indbruddet dog fyldt forsvindende lidt i populærfortællingen sammenlignet med andre kunsttyverier. The Walrus undersøger hvorfor – og sætter i samme forbindelse spørgsmålstegn kunstens mere lyssky logikker.

Et kikuyu comeback

På TikTok er Wairimu Mukuru ved at genoplive en gammel kenyansk kultur, der kaldes kikuyu. Til sine følgere fortæller hun bl.a. om matriarkalske traditioner og det tætte forhold til dyr og planter. Wairimu Mukuru er én ud af et voksende antal kenyanere, der vil genopleve kikuyu-kulturen, der stort set forsvandt, da briterne koloniserede landet. I The Guardian fortæller Mukuru om sit arbejde med at puste nyt liv i den gamle kultur.

Flugt fra flugten

Selvom EU langt hen ad vejen har budt ukrainske flygtninge velkommen med åbne arme, har kyniske forretningsmænd også udnyttet situationen på det groveste. Der Spiegel fortæller (på engelsk), hvordan flere ukrainske kvinder bl.a. har modtaget en sulteløn på 37 euros om ugen for tungt fabriksarbejde, og generelt har fået gjort deres flygtningetilværelse til et levende helvede. I nogle af de værste tilfælde minder “hjælpen“ ligefrem om human trafficking.

Frys for fædrelandet

Er du typen, der hænger en seddel op på kontorets tekøkken, hvor der står: “Vask din kop – din mor arbejder her ikke?“ Hvis ja: Suk.. Vi har ondt af dig. Din seddel er både passiv-aggressiv og kvindenedsættende. Nå, men winter is coming, og vi skal spare på energien. Du ved alt om det. Kommunikationsforum kommer dig til undsætning med sjove (tja, vurder selv) figurer af Dan Jørgensen, der kan minde din hadekollega om, at “koldt er cool“.

Spisesedlen

Findes der noget værre end at stå i en uendelig kø? Ikke hvis man spørger briterne, der gjorde køen til at se dronning Elizabeth II’s kiste til et helt festivals-agtigt tilløbsstykke. Der blev sovet i telt, hygget, spillet spil, velsagtens også sunget, og ja, generelt gjort alt for at ignorere, at man befandt sig i helvedets forgård. Emma Louise Stenholm skrev om fænomenet i en ‘Kære læser’ mandag, der også kom forbi de demokratisk bekymrende anholdelser, som britisk politiet har lavet efter dronningens død. For kongehuset skal vel altid kunne kritiseres, uanset hvor meget landesorg man er i.

Kritik var der også rigeligt af på Socialdemokratiets og Radikales respektive årsmøder, som jeg – David Dragsted, buongiorno – samlede op på i en nyhedsanalyse. Selvom de to partier ikke har meget godt at sige om hinanden i øjeblikket, kan de ironisk nok risikere at blive bundet i et skæbnefællesskab ved det kommende folketingsvalg. Med Danmarksdemokraternes fremmarch ligner Radikales blokknusende kongemager-drømme i hvert fald ikke noget, der har gang på jord. Ligesom Socialdemokratiet meget vel kan blive afhængige af det parti, der har truet med at vælte regeringen. S og R må simpelthen forsøge at genfinde kærligheden.

Ak ja, det bliver svært at sætte sit kryds. Er man i tvivl, kan man dog altid lade klimaet råde. Det er jo trods alt den altoverskyggende politiske udfordring, verden står over for. Sætter man partiernes grønne ambitioner over alt andet, er det imidlertid ikke Konservative, man skal stemme på. I hvert fald ikke hvis man tirsdag spurgte Oliver Stilling, der med hjælp fra Den Grønne Ungdomsbevægelse hudflettede partiets mangelfulde klimapolitik.

Heldigvis er det jo så heller ikke altid, vi behøver vente på politikerne for at få meningsfulde klimatiltag. Faktisk er verden netop blevet sparet for et energiforbrug svarende Finland, hvilket vel må siges at være en god, grøn historie. Mindre opløftende er det til gengæld, at det kræver en indsigt i kryptovalutaer for rigtigt at kunne forstå den. Kniber det med sidstnævnte, leverede jeg en både kort og lang forklaring på Ethereums længe ventede overgang til proof-of-work, der altså har sparet verden for et enormt strømspild. God timing, energikrisen in mente.

Onsdag var det enormt svært at komme udenom to autokratier, der begge må siges at have blod på deres hænder. I nyhedsanalysen samlede Emma Louise Stenholm op på den vilde udvikling i Iran, hvor moralpolitiets anholdelse af den 22-årige Jina Mahsa Amini – der efterfølgende er død i myndighedernes varetægt – har ført til omfattende protester i landet. Kvinder brænder nu hijabs og forlanger et opgør med præstestyret. Det er helt fantastisk. Det samme kan ikke ligefrem siges om Vladimir Putins seneste krigsoptrapning, som jeg skrev om i en ‘Kære læser’. Alligevel er det værd at bemærke, hvordan Putins annoncering af en delvis mobilisering og samtidige trusler om atomangreb også oser af desperation:

“Hvis loven er tavs under krigen, er den forsmåede despot til gengæld mere højtråbende end nogensinde. Så længe frygten vedbliver at være Vladimir Putins vigtigste våben, er der dog håb for Ukraine. Onsdagens tale kan meget vel blive et vendepunkt i krigen. Men det er langt fra givet, at vendingen vil falde ud til Putins fordel.“

Som Oliver Stilling bemærkede torsdag, har den russiske præsident i hvert fald formået at rage uklar med en stor del af sin egen befolkning. Efter det stod fast, at godt 300.000 ekstra soldater nu skal sendes til fronten i Ukraine, opstod der spontane protester rundt om i landet, hvor mindst 1.400 demonstranter blev arresteret. Flere af dem kan nu se frem til at blive sendt afsted til den krig, de ellers gør oprør imod. “Det bliver næsten ikke mere uhyggeligt,“ skrev Oliver.

I en helt anden boldgade analyserede Lars Trier Mogensen samme dag den “toppolitiker-debat“, som TV 2 News aftenen forinden havde afholdt. Forunderligt nok kunne man her se selv Enhedslistens politiske leder Mai Villadsen slå på tromme for skattelettelser. Alt tyder simpelthen på, at de borgerlige har vundet slaget om dagsordenen. Ja, skattelettelser er pludselig blevet “det nye løsen, den magiske løsning“ på tværs af det politiske spektrum – også selvom Enhedslisten altså holder fast i, at skattelettelserne skal betales af de kreativt navngivne “inflationsbaroner“.

Vi bliver lidt i politikkens verden. Den tager jeg på min kappe, det er my bad; mea culpa og meget pardon. Fredag skrev jeg nemlig om – efter god inspiration fra Altingets chefredaktør Jakob Nielsen – hvorfor danske politikere er så dårlige til at sige undskyld. For hvad er det eksempelvis, der forhindrer Liberal Alliances partileder Alex Vanopslagh i at sige det simple ord i forbindelse med hans misbrug af embedsbolig? Og hvorfor vil Mette Frederiksen (S) ikke bare indrømme, at hun dårligt kan siges at være “børnenes statsminister“? Ja, politikernes modvilje er egentlig meget paradoksal, når man tænker på, hvordan en god undskyldning “kan bevise, at man har styrken til at indrømme egne fejl“. Og endnu vigtigere: At man også har viljen til at rette op på dem.

Slutteligt var det blevet tid til en god dosis kultur, for undertegnede havde minsandten også været i biffen for at bese den guldpalmevindende film Triangle of Sadness, skrevet og instrueret af svenske Ruben Östlund. Ligesom det var tilfældet i både Force Majeure og The Square, formår Östlund stadig at stikke kniven ind alle de rigtige steder og udstille “den alt for skrøbelige (med)menneskelighed, vi normalt påstår at bære rundt på“. De mange bølgeskvulp i Triangle of Sadness truer dog også med at blive for meget af det gode. Der er trods alt grænser for, hvor længe man kan blive ved med at stirre på de ultrariges opkast. Med det sagt, så udnyt da weekenden til selv at se efter! /David Dragsted 

Et sidste ord

Forsøgsrotter er stadig et koncept, vi har det lidt stramt med. Men ethvert laboratorium burde altså have sin egen labrador. Altså en lab lab!

Rigtig god weekend.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12