21. maj 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Rend os i ræven

“’Mennesker har glemt den her sandhed,’ sagde ræven. ‘Men du må ikke glemme det. Du bliver ansvarlig, for evigt, for hvad du har tæmmet. Du er ansvarlig for din rose…’  ‘Jeg er ansvarlig for min rose,’ gentog den lille prins, så han ville være sikker på at huske det.“   I Antoine de Saint-Exupérys børnebogsklassiker Den […]

Det bedste vi har set

Døde soldaters mødre

Ph.d.-studerende Katrine Stevnhøj har skrevet om en organisation af soldatermødre, som forsøger at bekæmpe den brutalitet, der hersker i det russiske militærs interne rækker. I 1989 blev Komiteen for Soldaters Mødre i Rusland nemlig oprettet i Moskva, og den er stadigvæk aktiv i dag. Den vil råbe krigen op, som staten tier ihjel. “Tabstal kan manipuleres. Døde kroppe kan skaffes af vejen. Hvad der er sværere at skjule, er det tomrum, der efterlades, når en far, en bror, en søn eller en brudgom aldrig vender hjem. Komiteen for Soldaters Mødre i Rusland har siden 1989 forsøgt at tale soldaternes sag.“

Abekopper, hundelopper

Ja, det lyder ulækkert, og det er det også. Men bare rolig: Abekopper er ikke den nye Covid-19. Flere og flere tilfælde registreres dog fra Portugal til England over Canada og Australien, og i denne uge nåede smitten også til Sverige – steder, hvor der altså ikke normalt sådan lige er abekoppeudbrud. Det er mystisk sag, men netmediet Vox skitserer overblikket, der nok skal dæmpe din bekymring for endnu en dødssyg pandemi.

Nuttet nostalgi

Det kaldes “Cute-æstetik“: Mode- og internetfænomenet, der baserer sig på en rastløs nostalgi fra de tidlige 00’ere. Vi snakker tamagotchis og stærktfarvede trøjer med dyremotiver. Men hvor kommer den barnlige og sukkersøde stil fra? Dazed Magazine er dykket ned i den nuttede bevægelse og har taget et bud med til op overfladen: “Pandemien har lært os, at ingen mængder daglige selvbekræftelser og plantebaseret mælk kan gøre verden mindre skod, end den allerede er, så vi kan lige så godt spole tilbage til det, der virkelig gør os lykkelige.“

Slush-ice i Svalbard

Verden satte nye verdensrekorder denne uge. Fire afgørende indikatorer for klimaforandringer – koncentrationen af drivhusgasser i atmosfæren, stigningen i havniveauet, opvarmningen og forsuringen af havene – har nemlig ifølge den årlige rapport om klimaets tilstand fra Verdens Meteorologiske Organisation nået nye, dystre højder i 2021. Og det kan de i den grad mærke på den norske øgruppe Svalbard. Spænd skiene og kom med The New York Times ud på den efterhånden ret tynde is. Vi lover ikke, at de dårlige nyheder for den arktiske region kan opvejes af artiklens flotte billeder af langbenede langrendsløbere og søde slædehunde, men omvendt kan de vel heller ikke skade.

Hvem ejer Einstein?

Det prøver The Guardian at finde ud af. Siden sin død har Albert Einstein tjent omkring 250 mio. dollar. Pengene er gået direkte til The Hebrew University of Jerusalem, som han var med til at grundlægge i 1918, og som i dag beskytter eller udnytter hans eftertragtede image, alt efter, hvordan man vælger at se på tingene. Hvis dét ikke fanger dig, har artiklen også mange gode, mindre kendte historier om det meget kendte geni: Hans hjerne blev gemt og bevaret af overlægen på hospitalet, hvor han døde, og mens han var i live, hadede han fan-mail. Eller som Einstein selv sagde: “Jeg brænder i helvedet, og postmanden er djævlen.“

Spisesedlen

Velkommen til afslutningen på en uge, der i den 11. time bød på lanceringen af vores statsministers helt egen podcast. En begivenhed der er så mindblowing, at det pludselig er svært at forestille sig et ‘før’. Det før findes dog, så lad os kaste et blik på det.

“Neutrale Finland og ærkeneutrale Sverige er pludselig halvandet elgmulehår fra at blive optaget som nye medlemmer af Nato, den nordatlantiske organisation for politisk og militært forsvarssamarbejde,“ skrev Oliver Stilling om en politisk dagsorden, der har fyldt en del denne uge. Selvom landene har haft deres grunde til at holde sig ude, er vindene nu for alvor vendt for vores nordlige naboer. Nyheden blev sjovt nok ikke vel modtaget i Rusland, men hvad de havde tænkt sig at gøre, stod mandag stadig uklart.

På hiphopfronten var der samme dag godt nyt, for den genrebrydende, Pulitzerprisvindende rapper Kendrick Lamar er tilbage med albummet Mr. Morale & The Big Steppers. David Dragsted skrev en begejstret anmeldelse af det vidtforgrenede konceptalbum, “der nok skal optage hiphopelskere og tekstkritikere det næste lange stykke tid“. Læs anmeldelsen her og få også lige hørt albummet fra mesteren, der endnu engang skubber til forestillingen om, hvordan rap skal lyde – og hvad det skal handle om.

Nu gætter jeg (og det er Asta Kongsted, der leverer gætværket), men jeg tror ikke, Enhedslisten er sådan helt vilde med Sverige og Finlands nye Nato-bejleri. Partiet bakser med sin egen EU-linje, og den har hele tiden og lidt diffust handlet om et styrket nordisk samarbejde. At de nordiske lande nu har fundet sig nogle større at lege med, hjælper måske ikke ligefrem på at sælge EL’s budskab. Emilie Ewald skrev i en ‘Kære læser’ om partiets årsmøde, der i weekenden hovedsagligt handlede om at få klappet forholdet til EU af. Her valgte et flertal at rykke tættere på både EU og Nato, men uha om det ikke stadig virker svært for de gamle venstrefløjsere at få baglandet til at makke ret… Godt man ikke er Mai Villadsen (EL) lige for tiden.

Tirsdag leverede jeg lidt til din hønserøv, for jeg har talt med den algierske dekoloniale feminist Françoise Vergès, der mener, at politiet bør afskaffes, og at man simpelthen skal finde nogle andre måder at opretholde orden i samfundet på end igennem retsvæsenet, som vi kender det, og politiet: “Vi er fanget i en endeløs spiral, hvor vi hele tiden efterspørger mere politi og flere love. Men se på, hvad det system rent faktisk ændrer. USA har haft dødsstraf i årtier. Har det ændret noget i forhold til volden? Har det ændret noget i Iran? I Saudi Arabien? Ændrer det noget i forhold til den vold,“ spurgte hun, og der måtte jeg sådan set være svar skyldig.

Tænk at Esbjerg af alle steder skulle blive epicenter for, ja noget som helst, for nu at være lidt grov. Men det blev det altså! På et Nordsø-topmøde blev et stort havvindmølleprojekt samt EU’s nye energiplan i denne uge præsenteret, og selvom det for de danske politikeres vedkommende var pakket ind i både Bob Dylan-floskler og udenomssnak om finansiering, så er vindmølleaftalen i sig selv ganske bemærkelsesværdig, skrev Oliver Stilling onsdag.

Bemærkelsesværdigt er også valget i Libanon, der bød på lidt af en støvle til Hezbollah-koalitionen. Reelt set har valget måske ikke den store indflydelse på den gamle magtelites jerngreb, men omvendt er den alligevel en ikke helt ueffen sejr til oppositionen. Det talte Emma Louise Stenholm med Carmen Geha om, der er ph.d. i offentlig forvaltning og professor ved American University of Beirut. Ifølge hende er valgresultatet et tegn på, at libaneserne nu kan “trække vejret igen“.

Torsdag blev jeg ramt af fugleinfluenza, jeg så sgu måger over det hele. Danskerne er nemlig åbenbart begyndt at pløkke måger ned i et væk, og samtidig har McDonald’s aka den gyldne måge trukket stikket i Rusland (okay, det var måske ikke den mest elegante overgang…). Sidstnævnte har en vis symbolværdi, og den dykkede jeg ned i en ‘Kære læser’.

Samme dag bragte vi fjerde afsnit i vores Europa-reportage, og her har David Dragsted været i Wannsee, hvor historiens vingesus stadig spøger. For godt 80 år siden sad 15 mænd i jakkesæt og fik sig en drink, mens de besluttede at fratage millioner af mennesker deres værdighed. Den historie er David dykket ned i for at finde svar på, hvad vi kan lære af historien og dens risiko for gentagelse.

Fredag lettede Jon Kvist Sommer stemningen i en ‘Kære læser’, der godt nok stadig indeholdt dødstrusler (der skal tydeligvis ikke så meget til i disse dage). Et vaskeægte rewilding-drama udspiller sig nemlig i disse dage, hvor heste og køer i bedste Alene i Vildmarken-stil bliver sat til at klare sig selv i National Park Molsbjerge. Det har fået dyreaktivister på bagbenene (eller klovene, om man vil), og de er nu sigtet for hærværk – bl.a. for at have fodret hestene et æble, når de nu selv skulle lære at skaffe aftensmaden. Omvendt har biologen Morten D.D. fået dødstrusler fra bl.a. en vis Bente, der på Facebook skriver, at han skal “dø dø“. Hvis man forstår sådan en lille én.

Det har også været en god uge for podcastvært Mette Frederiksen (S), der i øvrigt samtidig er statsminister. I en analyse fredag skrev Lars Trier Mogensen nemlig om topmødet i Esbjerg, som virkelig fik markeret hende som en statskvinde, der kan få de europæiske spidser til Esbjerg, levere på den grønne dagsorden (selvom den ikke er mere ambitiøs, end den plejer at være) og sende Tysklands kansler Olaf Scholz hjem med lige det, han håbede på: “På den måde gik historisk mange ambitioner op i en højere enhed i Esbjerg: Scholz blev tilbudt billigt brint, Mette Frederiksen fik strålet og Mærsk-topchefen blev forsikret om, at den nye grønne olie vil blive en mindst ligeså boomende business, som den sorte energi har været. Alle tog glade hjem.“

Jeg håber også, du går glad på weekend. Ellers må vi tale om det på mandag. /Asta Kongsted 

Et sidste ord

En alligator i en pub, hvad kan overhovedet gå galt?

Ja, den må vi hellere tygge lidt på. Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12