2. juli 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Lær at håndtere nederlag

Fodbold lærer voksne mennesker at håndtere nederlag. I den moderne verden er fodbold blevet én af de mest civiliserede måder at reflektere over egne begrænsninger og andres overlegenhed. Men indrømmet: Det er svært. Det meste af Danmark er netop nu i gang med en kollektiv terapi-session. Smålige følelser bobler frem. To vidt forskellige nationale karaktertræk […]

Kære læser

Sjælen forstået

I 2011 døde den store svenske digter Birgitta Trotzig. Hendes mesterlige prosadigtsamling Anima fra 1982 foreligger nu på dansk, og Asger Schnack er ret meget oppe i skyerne over den.

Det bedste vi har set

Prinsessen af ‘Klub 27’

Prinsessen af ‘Klub 27’

Det er svært at forestille sig, at der igen skulle komme musikere med den samme altomvæltende betydning for den globale ungdomskultur som ikonerne Jimi Hendrix, Janis Joplin, Jim Morrison og Kurt Cobain. De døde alle sammen som 27-årige. Men der findes ét andet og nyere medlem af den såkaldte ‘Klub 27’ med samme grad af fatal stjernestatus: Den britiske sangerinde Amy Winehouse, som døde i 2011 af en alkoholforgiftning. Hendes gode ven, fotografen Blake Wood, har netop udgivet en bog om den fascinerende og ekvilibristiske dygtige kvinde. Se her et udvalg af de på én og samme tid tragiske og livskraftige billeder af Amy Winehouse.

Schmeichel er den nye Schmeichel

Schmeichel er den nye Schmeichel

Ingen taler længere om faderen, som ellers har optrådt under VM i fodbold som kommentator for den russiske, Putin-kontrollerede tv-station RT. For nu har Schmeichel Junior taget over for alvor. Med tre straffeparksredninger i gårsdagens dramatisk ulykkelige kamp mod Kroatien stod han op for nationens ære. Og evnerne har han ikke blot arvet. Det er hårdt og utrætteligt arbejde, der ligger bag 31-årige Kasper Schmeichels fingerspidsfornemmelser: ”Når jeg ikke trænede, brugte jeg timevis på YouTube. Det er min hemmelighed, mine hemmelige studier. Jeg studerede målmænd fra hele verden. Før træning, efter træning, mellem træningerne. Jeg søgte på alle de målmænd, jeg overhovedet kunne komme i tanker om, og så sad jeg og studerede dem … Og så jeg noget, jeg blev inspireret af – en gribeteknik, en måde at flytte fødderne på, en måde at kaste sig på, et spark, en stil, en måde at se ud på – prøvede jeg det af næste dag,” fortæller folkehelten i dette klassisk interview med Euroman.

Den allerførste Rosser

Den allerførste Rosser

Tusindvis af bagstive studenter, forventningsfulde efterskoleelever og andre rusmiddel-påvirkede unge har allerede sovet to nætter nede på Dyrskuepladsen i Roskilde, i god tid inden Danmarks suverænt største musikfestival åbner for det egentlige program på onsdag. I ventetiden kan elskelige nørder og sentimentale fjolser muntre sig med denne web-dokumentar, som DR har lavet om den allerførste festival i Roskilde, hvor én af initiativtageren Jesper Switzer fortæller: ”Karl ringede til mig og spurgte: ‘Skal vi ikke lave en todages udendørs festival i Roskilde til sommer?’. Jeg var 18 år og boede hjemme hos min mor og far. Det lød spændende, syntes jeg. Jeg sagde, jeg ville tale med Mogens om det. Han var næstformand i elevrådet og havde lavet gymnasiefester sammen med mig”.

Under storbyens overflade

Under storbyens overflade

Floder og kanaler har gennem årtusinder været hovedfærdselsårerne i Europa. Men pudsigt nok er det – af ganske naturlige årsager – kun sjældent, at arkæologiske udgravninger har kunnet finde sted nede i de bløde flodbunde. Vandet har ligesom været i vejen. Så meget desto mere interessant er det omfattende udgravningsarbejde, som i de senere år er blevet udført i Amsterdam, nede under Amstel-floden, der har været pumpet fri af vand på grund af metrobyggeri. Mange besynderlige fund er blevet hentet op blandt de over 700.00 dimser, genstande og lommefyld, som er blevet gravet ud, samlet op og nu udstillet – se her et udvalg af 27.000 fascinerende fotos fra storbyens bund.

Videresend dine ‘dick picks’

Videresend dine ‘dick picks’

Mange kvinder får tilsendt uønskede fotos af mandlige kønsorganer, såkaldte dick pics. Det er et dybt besynderligt fænomen, men desværre og forstyrret nok ganske udbredt. Nu har en forsker ved Missouri State University i USA, sociologen Alicia Walker, imidlertid fundet en anvendelse til de lumre billeder: ”Mange mænd går i hemmelighed rundt med angst over størrelsen på deres penis,” påpeger hun og vil derfor gennem et studie af penisbilleder forsøge at afdække mænds eget forhold til deres krop, og hvordan det påvirker dem i deres forhold og sexliv. Det lyder stærkt tiltrængt. Hvis du selv er plaget af tilsendte ‘dick pics’, eller kender til folk, der spammes med penisser, så opfordrer Videnskab.dk til at sende dem videre. I den højeste oplysnings tjeneste.

Spisesedlen

Færre børn af lavtlønnede rykker op i samfundet. Børn fra den fattigste del af befolkningen hænger i stadig større grad fast i bunden, mens børn af de rigeste får lettere og lettere ved også selv at blive rige, viser ny analyse: ”Efter en lang periode med større social mobilitet er vi nu i en periode, hvor det går den anden vej,” siger økonomisk vismand og forskningsdirektør i Vive Torben Tranæs.

Gay Pride angrebet af politiet i Istanbul. De tyrkiske myndigheder har for fjerde år i træk forbudt afholdelsen af den verdensomspændende Pride-parade, hvor seksuel frihed fejres og rettigheder til LGBTI+-folket kræves. Da en lille gruppe i går aftes stimlede sammen ved Taksim-pladsen i Istanbul for at protestere mod forbuddet, blev de angrebet af kampklædt politi, der skød tåregas-granater ind i mængden.

Sikker sejr til rød præsident i Mexico. Gårsdagens valg i det voldsplagede Mexico fik en klar vinder: Den venstreorienterede Andrés Manuel López Obrador – kaldet Amlo – fik 53 procent af stemmerne. Hans valgløfte er at bekæmpe den organiserede kriminalitet. Alene under valgkampen er 130 kandidater og politiske aktivister blevet dræbt.

Trump erkender: Aftale med Nordkorea er tvivlsom. USA’s præsident Donald Trump indrømmer nu pludselig, at Nordkorea muligvis slet ikke er villig til atomnedrustning, som det ellers blev aftalt på det hysteriske topmøde i Singapore. I de seneste dage er det blevet afsløret, at regimet i Pyongyang ser ud til at være i gang med at udbygge sit atomprogram.

Merkel vinder intern magtkamp om asylpolitik. Den tyske konservative kansler Angela Merkel er ikke ligefrem typen, der giver hurtigt op. I striden med indenrigsminister Horst Seehofer er det derfor nu ham, der må trække sig, efter hun forleden landede en asylaftale med de andre EU-lande.

Et sidste ord

Et sidste dryp malurt: Hvis man følger de internationale bokseregler – og overfører dem på fodbold – var Danmark ‘Unofficial Football World Champion’ indtil i går aftes. Altså uofficiel verdensmester. Nu har Kroatien erobret tronen. Lyder det skørt? Tjek selv…

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12