15. januar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ingen ligestilling, ingen altervin 

I hvad der kan føles som en hitparade af dårlige nyheder, har en lille solstrålehistorie klemt sig ind i billedet. Sidste weekend opnåede et borgerforslag om rettigheder til medfædre i regnbuefamilier på bare to døgn de eftertragtede 50.000 stemmer, der gør, at Folketinget skal tage lovforslaget op. I al sin enkelhed går forslaget ud på […]

Det bedste vi har set

Lyden af en intifada

Lyden af en intifada 

Da Covid-19 brød ud, blev en London-baseret palæstinensisk filmskaber fanget i sin hjemby Jenin på Vestbredden. Her brugte han dagene på loftet af sin barndoms musikforretning, hvor han fandt bånd efter bånd med musik, der er skrevet og indspillet under den første intifada (det palæstinensiske oprør). Han har nu gjort det til sit projekt at digitalisere og genudgive musikken, der blev soundtracket til en oprørsbevægelse. Der er nogle helt forrygende numre iblandt, især fra musikeren Riad Awwad, der fik poeten Mahmoud Darwish til at skrive tekster til musikken.

Let England Shake

Let England Shake 

Apropos guld fra gemmerne, så genudgiver sangeren PJ Harvey i løbet af 2022 sit skelsættende Let England Shake-album fra 2011. Det fede ved udgivelsen er, at det er demoversioner, vi denne gang får lov at lytte til. De er gode. Hør fx titelnummeret, der bare stadig holder.

“Det gjorde alt værre, at jeg skulle se min krænker blive hyldet”

“Det gjorde alt værre, at jeg skulle se min krænker blive hyldet“

En nuværende praktikant på Berlingske langer ud efter sit fagblads uforbeholdne mikrofonholderi overfor en journalist, der forsøgte at tage ejerskab over en sag, hvor han var krænkeren. På intet tidspunkt blev der stillet kritiske spørgsmål og på intet tidspunkt, blev praktikanten forelagt hans udlægning: “Han får det til at lyde som én enkelt gang, hvor han var for fuld og havde en upassende adfærd. I den første artikel, Journalisten bringer, siger Mette Østergaard: ‘Jeg kan heller ikke gå i detaljer om, hvad krænkelserne består i.’ Selv som journalistpraktikant havde jeg bidt mærke i flertalsformen af ordet ’krænkelse’. Noget kunne tyde på en vis systematik, men det er der ingen, der spørger ind til, heller ikke mit eget fagblad, Journalisten.“ Bladet har siden lagt sig fladt ned.

Børnearbejde, inc. 

Tirsdag skrev vi som sagt om den horrible spilplatform Roblox, der er under alvorlige anklager om organiseret udnyttelse af børns arbejdskraft. Linket til det vigtigste journalistik på området forsvandt ved en fejl fra artiklen, men I skal ikke snydes for det. Det kommer fra mediet People Make Games, og hvis du troede, spiljournalistik var en omgang kedelig, bumsebefængt snak om LoL, WoW og andre forkortelser, så se med her. Igennem to gennemarbejdede og indignerede videoer tager Quintin Smith os med ned i Roblox’ gennemrådne univers. Ganske seværdigt.

Du gætter aldrig, hvad der så skete

Du gætter aldrig, hvad der så skete 

For at kunne sætte pris på denne historie, skal du lige kunne se igennem fingre med et par clickbaits og et sprog, der nok ikke kommer til at vinde de store priser. Men så kan den altså også noget. Det er historien om Jahn Sørensen, der hele sit liv har fået fortalt, at hans far Orla var modstandsmand. Sandheden viser sig dog at være en noget anden. Du gætter aldrig, hvad den var. Okay, vi hader clickbaits, så her er pointen: Faren var mere eller mindre nazist. Men tag lige og kast et blik på artiklen alligevel. Der er også flotte billeder.

Spisesedlen

Ugen er næsten omme, hvad er der sket? Jo, mens Novaxx Djokovic mandag baksede med de australske myndigheder, så han kunne få lov til at spille tennis uden et gyldigt vaccinationsbevis, mødtes repræsentanter fra USA og Rusland til benhårde forhandlinger i Genève. Med godt 100.000 russiske soldater placeret nær grænsen til Ukraine frygter Vesten (af mangel på bedre samlebetegnelse), at en ny krig kan være på vej. De diplomatiske skår skal derfor klinkes, førend konflikten bliver for uoverskuelig. Ruslands præsident, Vladimir Putin, har dog på forhånd sikret sig serveretten med en række krav, som Nato får svært ved at returnere. Jeg – David Dragsted, privyetvarmede op til forhandlingerne med en forklarende nyhedsanalyse.

Apropos Nato og sikkerhedspolitik, så behandlede Oliver Stilling samme dag et indlæg, som forhenværende statsminister og Nato-generalsekretær Anders Fogh Rasmussen har skrevet til magasinet Foreign Policy. Fogh mener som altid, at verden har brug for mere frihed og demokrati, og det er der jo ikke noget odiøst i. Til gengæld er hans løsningsmodel til den vævende side. Hvis demokratiet skal trives, kræver det ifølge Fogh flere sammenslutninger, end dem vi allerede har med Nato, FN osv. Han kan godt selv se, at det måske lyder lidt letbenet, for han understreger, at en ny alliance ikke bare skal fokusere på topmøder og erklæringer, “men også konkret output“. Mere konkret bliver han dog ikke.

Konkrete detaljer mangler vi også i den spektakulære sag om den varetægtsfængslede chef for Forsvarets Efterretningstjenester (FE) Lars Findsen. Det var lidt af en bombe, da navneforbuddet mandag blev ophævet, og DR kunne berette, at Lars Findsen i december blev sigtet for at have lækket højt fortrolige oplysninger. Hvad det helt præcist er, som Findsen skulle have gjort, er dog en hemmelighed gemt væk bag dobbeltlukkede døre i Københavns Byret. Jeg forsøgte at samle sagens foreløbige brudstykker i en ‘Kære læser’ tirsdag.

Samme dag så Asta Kongsted nærmere på en lidt mere åben hemmelighed: At spilvirksomheden Roblox driver rovdrift på børn. Det lyder uhyggeligt, og det er såmænd også. Virksomheden med en markedsværdi på over 50 mia. dollar danner ikke bare grobund for racistiske fællesskaber og sexchikane mod mindreårige – den har også regnet ud, hvordan man præsenterer gambling og børnearbejde som lukrativ leg. Roblox skovler kort fortalt penge ind, mens de spilprogrammerende brugere (læs: børn) bliver spist af med digitale hatte og håndører. Internettet, mand. Hvis der skulle skrives et viralt diss track om Roblox, ville Tessa i øvrigt være et meget godt bud.

Nå, vi skal også videre i teksten. Onsdag var det blevet tid til nye forhandlinger med Rusland, denne gang i Bruxelles. Mens Nato-ambassadørerne her gjorde klar til at møde den russiske viceudenrigsudenrigsminister Sergej Riabkov, så Lars Trier Mogensen nærmere på konflikten i et koldkrigsperspektiv. Meget kunne nemlig tyde på, at en ny oprustning er skudt i gang, for som Lars også skrev: “Glem enhver tanke om den ellers forjættende fredsdividende, altså besparelser på militærbudgetterne, for nu står våbenkapløb, krigssimulationer og geopolitisk skakspil igen på dagsordenen. Efter en årrække med relativt faldende forsvarsbevillinger står Danmark og de fleste andre europæiske lande nu over for at skulle øge udgifterne til militæret. Drastisk.“

Pyh, det er lige til at blive bange af. Heldigvis havde Oliver Stilling fundet et lidt mere letbenet emne frem i ‘Kære læser’. Den herlige kæmperotte Magawa, som har fået en fortjenstmedalje for at rydde landminer i Cambodia, er nemlig, øhm… død. Okay, helt letbenet var det så ikke. Til gengæld kan Magawa lære os en ting eller to om heroisme.

Heroisk er nok ikke et adjektiv, vi vil bruge om den britiske premierminister Boris Johnson. Snarere tværtimod. Mens resten af Storbritannien var i nedlukning, har BoJo festet løs i Downing Street – og det har nu fået både oppositionen og mange af premierministerens egne partifæller til at sige stop. Det hjalp heller ikke, at Johnson kom med en forkølet undskyldning i Underhuset. Ligesom den seneste afsløring om, at man sågar festede, mens dronning Elizabeth sad mutters alene til prins Phillips begravelse, næppe har hjulpet. Asta Kongsted skrev om BoJo’s moralske tømmermænd i en ‘Kære læser’ torsdag.

Hvis Johnson får sparket, kunne hans efterfølger snildt blive Liz Truss, Storbritanniens første kvindelige udenrigsminister, som har overtaget forhandlingerne om Nordirland-protokollen fra eks-Brexit-ministeren David Frost. Hvis EU havde håbet, at Truss ville anlægge en mere forsonende linje, kan de dog godt tro om igen. Sidste weekend annoncerede hun, at den britiske Trussel om at udløse den såkaldte artikel 16 stadig er gældende. Hvorfor Liz Truss – som er tidligere Remainer – har valgt at spille så højt spil, forklarede Emma Louise Stenholm i en nyhedsanalyse.

Højt spil er udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) desværre også mester i. Da Tesfaye torsdag skulle stå skoleret i Europa-Parlamentets borgerrettighedsudvalg, holdt han i hvert fald fast i regeringens nådesløse strammerkurs, som Tesfaye ligefrem mener, er “human“. Men hvordan kan det være humant at ville hjemsende flygtninge til det krigshærgede Syrien, hvor de risikerer tortur og andre menneskerettighedsovergreb? Det forstod europaparlamentarikerne ikke meget af, og det gør vi heller ikke. Jeg skrev om regeringens banale – men kalkulerede – ondskab i en ‘Kære læser’ fredag.

I nyhedsanalysen så Astrid Plum nærmere på den franske præsidentvalgkamp, som allerede er i fuld sving. Og desværre må man konstatere, at det ikke kun er herhjemme, udlændingepolitikken har taget et skarpt sving til højre. Ikke nok med, at den rabiate højrefløjspopulist Marine Le Pen har fået en endnu mere rabiat udfordrer i Éric Zemmour, så forsøger både Emmanuel Macron og republikanernes spidskandidat Valerie Pécresse at kurtisere de indvandrerkritiske vælgere. Vinderen kan derfor snildt blive den, der formår at servere den mest mundrette strammerkurs. Sacré bleu.

/David Dragsted 

Et sidste ord

Boris Jonhson kan godt lide at feste. Men kan han også danse?

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12