14. maj 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Ingen flugt for Hjorten

Claus Hjort er ikke blevet grebet på fersk gerning. Og det er absurd nok det eneste lyspunkt for Danmarks tidligere forsvarsminister lige nu. For derfor – og alene fordi han ikke er grebet på fersk gerning – skal Folketinget ifølge grundlovens § 57, 1. pkt. først stemme om at godkende, at han kan stilles for […]

Det bedste vi har set

Velkommen til Kharkiv

Hvis man vil se konsekvenserne af Ruslands bomber, så skal man tage til Kharkiv. Og det har UnHerd gjort. “Vi kalder det ‘byen med knuste vinduer’,“ fortæller Nataliya, der har påtaget sig rollen som tourguide, men ellers har brugt alle dage siden invasionen på at dokumentere Ruslands krigsforbrydelser.

Friheden i Armeniens cafeer

Friheden i Armeniens cafeer

The Guardian: Hundredtusindvis af russere flygter fra Putins Rusland og starter forfra i udlandet. Armenien er en af de mest populære destinationer.

Den tidlige torsk får ormen

“Er der nogen bedre måde at starte det nye år på end ved at finde en rigtig levende orm i din torskefilet?“ Umiddelbart ja. Men ikke ifølge Chelsea Wood. Parasitøkologen ved Washington University lykønsker journalist Rachel Nuwer efter en kvalmefremkaldende oplevelse i hendes køkken. For selvom vi ikke har lyst til at støde på de blodsugende orme i vores mad, så er parasitten faktisk et tegn på, at fisken stammer fra et sundt økosystem, forklarer Wood i Scientific American. Men ligesom deres mere populære medarter – såsom hvaler og pandaer – er de små orme truede af klimaforandringer og forurening.

Vores lille mærkelige verden

Vores lille mærkelige verden

Den britiske fotograf Barry Webbs fotos af slimskimmel er ret utrolige. Som nogen skrev på nettet, så ligner de træer fra det ydre rum.

Vandalisme i dansk kunst

Vandalisme i dansk kunst

‘Hvorfor vandaliserer den danske højrefløj kunst af venstreorienterede?’ Et spøjst outsiderblik på vore hjemlige trakasserier skrevet af ph.d. Lukas Slothuus fra London School of Economics.

Spisesedlen

Alt det her er noget lort,“ skrev Oliver Stilling mandag og satte tonen an for en uge, der heldigvis også skulle kaste mere opmuntrende nyheder af sig. Men først skulle vi forbi en “coronapandemi, krig, inflation, stigende energipriser, død, ødelæggelse – og Herlufsholm, den problembefængte kostskole på Herlufsholm Allé i Næstved“.

Efterhånden “kan man ikke lade være med at få den tanke, at det hele er overspringshandlinger, hvis formål er at undgå at beskæftige sig med vores – menneskehedens – altoverskyggende problem: De menneskeskabte klimaforandringer,“ lød det i hans ‘Kære læser’. Anledningen (ikke at vi behøver flere) var, at Føljetons husforfatter Carsten Jensen nogle dage forinden blev slæbt væk af politiet foran Christiansborg, efter han havde siddet med flettede hænder for klimaet. Sikke en heksejagt.

Apropos var Emilie Ewald taget til Køge, hvor vores anden yndlingsforfatter Olga Ravn har åbnet en ny udstilling: “I en tid, hvor heksen hyldes som feministisk frontfigur i både litteratur og popkultur, hvor hverdagshekse har kvartskrystaller i lommerne, og de igen kigger mod stjernerne for at lægge hinandens horoskoper, trækker Ravn os tilbage til jorden.“

Tirsdag glædede jeg – Emma Louise Stenholm – mig over, at regeringen endelig fandt plads og penge til omsorgsarbejde. Eller pengene har sådan set været der længe, for allerede tilbage i december kunne sundhedsminister Magnus Heunicke (S) annoncere, at han ville sætte 475 mio. kr. af til de blødende fødegange, der så længe har råbt op. Siden har det så bare knebet med rent faktisk at hæve dem fra kontoen – og selvom det skete mandag, er det stadig langt fra alle modtagere, der er glade.

Chefredaktør David Dragsted var til gengæld i ekstra godt humør. Vi siger ikke, at det er, fordi han er lige i målgruppen, men når Karl Ove Knausgård har udgivet en ny bog, skal den læses. For bliver Knausgård nogensinde færdig med at bokse med sin egne skygger? Med Ulvene fra evighedens skov står han i hvert fald “stadig med paraderne højt hævet i ringhjørnet“, men det er stadig tåget, hvor vi helt skal hen med navlepilleriet.

Onsdag vovede Emilie Ewald sig ud i den debat, hvor en række danske medier havde løbet med halve historier om, at EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen skulle have ønsket at afskaffe enstemmighedsprincippet på forsvarsområdet. Det var altså ikke lige helt det, hun sagde, og det er ret vigtigt at have styr på, inden vi om to uger skal stemme om forsvarsforbeholdet. Sætter det ikke dit pis i kog? Så gør det måske, hvis vi fortæller, at det har mere at gøre med lakstøvler, glimmer og aftenens Eurovision-finale, end du måske lige tror.

Samme dag gjorde Asta Kongsted sig lidt af et scoop. Hun talte med Françoise Vergès, en klog feminist, der kræver en kærlighedsrevolution og peger på, hvordan den hvide feminisme har det med at glemme de undertrykkende strukturer, den selv er en del af. For hvem gør egentlig rent i verden? spørger hun.

“Det har ikke noget at gøre med det, vi kalder ‘husarbejde’, som er spørgsmålet om, hvem der tager opvasken eller laver mad derhjemme […] Hver dag, hver morgen, overalt i verden, så er der hospitaler, skoler, arbejdspladser, universiteter, som vi ikke ville kunne benytte, hvis kvinder, der overvejende er sorte og brune, ikke rengjorde dem.“

Inden vi afsøgte byen for hveder før Store Bededag (vi har mindst to ekskristne på redaktionen), var vi torsdag tilbage, hvor det hele begyndte, altså ved lorten. Israelske soldater har skudt Al Jazeeras palæstinensiske reporter Shireen Abu Akleh i hovedet, og i Spanien er landets efterretningschef blevet fyret i en spionskandale, der er mere opsigtsvækkende end Forsvarets Efterretningstjeneste og Lars Findsen tilsammen. Fredag måtte vi simpelthen tage skyklapperne på, holde lidt fri og bede til, at Pegasus heller ikke har noget med den sag at gøre. Amen. /Emma Louise Stenholm

Et sidste ord

Må vi præsentere: Kuren mod overbegejstring.

Rigtig god weekend!!!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12