1. november 2022

Næste udgave 03:20:08

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Kære læser

Lav noget larm for klimaet

Så kom vi endelig til demokratiets festdag. Dagen, hvor valgflæsket er revet væk fra kølediskene, kandidater desperat deler de sidste flyers ud, og man endnu engang skal lære, hvordan man folder sin stemmeseddel på den rigtige måde. Man plejer at sige, at en valgkamp er helt anderledes end sine forgængere. Det gælder også denne gang. […]

Læs mere

Døgneren

1

Valgstederne er nu åbne! Og det er de indtil kl. 20 i aften. Husk at stemme.

På Færøerne er de to første mandater til folketinget allerede blevet fordelt. De går til henholdsvis Sjúrður Skaale fra det færøske socialdemokrati, Javnaðarflokkurin, og Anna Falkenberg fra Venstre-søsterpartiet Sambandsflokkurin. Falkenberg er den blot anden kvinde i historien på Færøerne, som er blevet valgt til Folketinget.

Statsminister Mette Frederiksen (S) vil gå efter en bred regering hen over midten, selv hvis der kommer et rødt flertal. Det slog hun fast under den sidste partilederdebat på TV 2 mandag aften. Både Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) ønsker dog fortsat en borgerlig regering, mens Lars Løkke Rasmussen (M) ikke rigtigt tror på statsministerens udmelding.

Samtidig understreger Mette Frederiksen, at det ikke er en god idé at nedlægge regionerne, selvom Socialdemokratiet og Moderaterne kan blive “enige om meget af en strukturreform på sundhedsområdet“.

Efter Venstres udlændingeordfører Mads Fuglede mandag fortalte til Jyllands-Posten, at Venstre er “meget, meget skeptiske“ over for idéen om at etablere et dansk modtagecenter i Rwanda, valgte partileder Jakob Ellemann-Jensen at komme med en irettesættelse under debatten. “Vi støtter bestræbelserne om at lave et alternativt behandlingssystem i et tredjeland. Om det så bliver Rwanda eller ej. Grunden til, at vi er skeptiske, er, at vi ikke helt ved, hvad regeringen foretager sig,“ udtalte Ellemann-Jensen, der også fik bemærket, at det altså er ham, der lægger linjen i Venstre.

Det tegner i øvrigt til at blive end sand valggyser – og en lang aften. I den sidste Megafon-måling inden valget ser det eksempelvis ud til, at hverken blå eller rød blok vil kunne mønstre et flertal, hvorfor Lars Løkke Rasmussen fortsat står tilbage som kongemager. Hvordan det hele ender, er vi dog forhåbentlig blevet meget klogere på i morgen.

God valgdag!

2

Elon Musk gør selv til adm. direktør for Twitter. Det sker, efter milliardærens køb af Twitter for 326 mia. kr. fredag blev gennemført. Samtidig har Musk fyret flere ledende skikkelser på det sociale medie, herunder forhenværende adm. direktør Parag Agrawal samt hele bestyrelsen. Dermed har den selverklærede “Chief Twit“ nu unhindret kontrol over mediet.

3

Sydkoreas premierminister og politi erkender fejl i Halloween-ulykke. Ifølge politichef Yoon Hee-keun var myndighedernes respons på lørdagens ulykke, hvor 156 blev dræbt af en større menneskemængde i Seoul, utilstrækkelig. Også premierminister Han Duck-soo mener, at der var tale om et institutionelt svigt, ligesom han lover, at regeringen vil arbejde på at forhindre lignende situationer i fremtiden.

4

Indefrysningsordning godkendt af EU-Kommissionen. Fra i dag, tirsdag, bliver det muligt for borgere og virksomheder at få indefrosset ekstraregninger til el og gas, og først betale dem på et senere tidspunkt. Det oplyser Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse. Ordningen er en del af den aftale om vinterhjælp, som et bredt flertal i Folketinget indgik tilbage i september.

Nyhedsanalyse

Radikale vil have bred alliance om grænsekontrol

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Af Emma Louise Stenholm
I weekenden kunne Føljeton på baggrund af en aktindsigt fra Justitsministeriet afsløre, at regeringen ikke har tilstrækkelig dokumentation for, at grænsekontrollen lever op til EU-reglerne. Den er derfor direkte ulovlig, mener flere forskere, der har set dokumenterne og slår fast, at Danmark kan straffes ved EU-Domstolen – på samme måde som Østrig blev det i […]
Læs mere

Det bedste vi har set

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Fik vi en klimavalgkamp?

Information har ladet klimaaktivister fra Den Grønne Ungdomsbevægelse og Extinction Rebellion anmelde valgkampens grønhed: “Da jeg var barn, kom der til familiefester indimellem en sjov onkel, som pegede væk og sagde ’Ej, se der!’, og så tog han mit kyllingelår. Det er lidt det, vi gør. Vi siger ’Se! CO₂-afgifter!’ og lader være med at kigge på det, der egentlig sker. En skinmanøvre, hvor man lægger ansvaret over på virksomhederne og derved fralægger sig det tunge ansvar: at tage upopulære, men nødvendige beslutninger. Vi har brug for, at vi allesammen arbejder i fællesskab for at omstille.“

+ En af klimaaktivisterne, der afbrød tv-debatten søndag, hvor Søren Pape Poulsen blamerede sig ved at spille helt, forklarer sig på Twitter. Hun er journalist og tidligere chefredaktør på nyhedsmagasinet Ræson: “Jeg har lavet en del interviews med klimaforskere de seneste år. De er enormt bekymrede. De fleste er direkte bange. Men de arbejder videre, fordi der ikke er andet at gøre. Det må jo lykkes.“

Dado Ruvic/Reuters

Velkommen til helvede, Elon

Chefredaktøren på The Verge, Nilay Patel, skriver i en kommentar til rigmand Elon Musk, at han virkelig har fucked up ved at købe Twitter, som han kalder et “disaster clown car company“. Twitters problemer kan ikke løses af udviklere, da de er politiske og ikke tekniske.

Danny Moloshok/Reuters/Ritzau Scanpix

”Jeg ville ønske, jeg havde en drage, der kunne flyve mig til Kreml”

Måske lidt vel nichet, men alligevel: Det her er et virkelig godt interview med den amerikanske forfatter og manuskriptforfatter George R.R. Martin om, hvordan science-fiction og fantasy har bevæget sig fra at være optimismepræget til at blive mere dystopisk.

Et sidste ord

Var der nogen, der sagde valggyser?

God fornøjelse med krydset!

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12