1. februar 2018

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den internationale græshoppeskandale

I går bragte morgenavisen Jyllands-Posten et nyhedstelegram fra Ritzau, som måske kan gøre verdensmesterskabet i fodbold i Rusland til sommer mere interessant for folk, der ikke interesserer sig et hak for fodbold. Det forholder sig nemlig sådan, at landbruget i det sydlige Rusland for tiden er så plaget af græshopper, at en fyr ved navn […]

Kære læser

Ikea-kataloget fortæller dig, hvad det vil sige at drømme

Det nye Ikea-katalog for 2018 er kommet. ‘Plads til livet’ hedder det. Oliver Stilling har kigget på billederne og læst de fleste tekster, små som store, og han er svært imponeret. Men noget glimrer ved sit fravær: en smule seksualitet.

Det bedste vi har set

Den blå superblodmåne

Den blå superblodmåne

I går var en særlig dag for alle måneglade mennesker. For første gang i 152 år kunne man mange steder i verden betragte fænomenet ‘blå superblodmåne’, hvor tre månefænomener kan ses på samme tid. De tre fænomener – blå måne, supermåne og blodmåne – er egentlig ikke specielle hver for sig men sammen er de virkelig et sjældent syn. Månen gik ”helt bananas”, som de skrev på Videnskab.dk. Sejt.

Californien har gjort cannabist til en wellness-industri 

Californien har gjort cannabis til en wellness-industri 

Efter nytår blev det lovligt for voksne i Californien at købe og indtage cannabis, og selv om den medicinske slags har været lovlig i årevis, har den nye lov haft stor indvirkning i den amerikanske vestkystdelstat. Hvor det euforiserende stof før blev forbundet med tågehoveder på kanten af loven, har det nu potentiale til at blive et californisk folkeeje. I The New Yorker kan du læse om, hvordan stoffet er godt på vej til at bane vejen for en ny wellness-bølge, hvor cannabis bruges både til cremer, olier og terapeutisk behandling.

I august besøgte Føljeton Møllerup Gods på Djursland, hvor de også er svært glade for hamp.

Theresa Mays akavede charmetur i det kinesiske

Theresa Mays akavede charmetur i det kinesiske

Er det et udtryk for britisk svaghed, når landets premierminister Theresa May gør sine hoser grønne over for Kinas præsident Xi Jinping? Det var i hvert fald ikke sket i 1793, for dengang fik kineserne ikke så meget som ét knæl ud af den britiske statsembedsmand og diplomat George Macartney. Men i dag ser briternes verdensbillede anderledes ud, og når May fortæller om den britiske drøm, kan hun ikke helt ignorere den kinesiske drøm og heller ikke den amerikanske. Det kan godt blive lidt akavet, skriver The Economist i denne udmærkede analyse (måske bag betalingsmur). Det minder i øvrigt om dengang, hvor Lars Løkke Rasmussen drog af sted for at udbrede den danske drøm til Indonesiens præsident, Joko Widodo. Værtsgaven var et Metallica-album signeret af Lars Ulrich. Hvad man ikke gør for at få venner.

Koden til kærlighed

Koden til kærlighed

DR3 har forsøgt sig med en light/teenageversion af det populære DR1-program ‘Gift ved første blik’, og det er de egentlig sluppet ret godt fra. I ‘Koden til kærlighed’ er fire unge par blevet matchet ud fra en algoritme (vi er stadig, efter fem afsnit, lidt usikre på, hvordan den algoritme fungerer, men det betyder ikke så meget). Parrene har aldrig hilst på hinanden, før de skal bo sammen i en måned, og det kommer der nogle ret gakkede situationer ud af.

Hvorfor ”hutter” spillerne i den amerikanske fodboldliga?

Hvorfor ”hutter” spillerne i den amerikanske fodboldliga?

Det kan være svært at forstå amerikansk fodbold. Reglerne er én ting – men dem kan man i det mindste læse op på. Sproget på banen er et langt større mysterium, som New York Times endelig har forsøgt at få en forklaring på. ”Hut, hut” – hvad? Det er ikke helt babysprog, men heller ikke langt fra: “Jeg aner ikke, hvorfor vi siger hut”, som en af spillerne udtrykker det.

Spisesedlen

Løkke i samråd om kvotekonger. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) sad i går klar til at svare på spørgsmål om, hvorvidt hans relation til de såkaldte kvotekonger har påvirket regeringens politik. Statsministeren nægtede af princip at svare på flere af spørgsmålene, og oppositionen var bagefter ikke tilfredse med Løkkes svar.

Borgere skal have bedre adgang til offentligt drikkevand. For at mindske brugen af miljøforurenende plastikflasker vil EU med et nyt direktiv forpligte alle regeringer til at sætte frit tilgængelige vandfontæner op i bybilledet, ligesom de vil opfordre restauranter til at tilbyde gæster vand fra hanen i stedet for fra en flaske. EU-kommissionen vil præsentere det nye direktiv i dag.

EU beskylder Danmark for ulovlige indkøb af kampvogne. EU-Kommissionen mener, at Danmark har indgået en ulovlig modkøbsaftale i forbindelse med milliardindkøbet af kampvogne, køretøjer og artilleri mellem 2015 og 2017. Ved købet af grej skal Danmark angiveligt have stillet krav om, at producenterne som modydelse placerer ordrer i Danmark. Det må man ikke ifølge EU-reglerne.

Kald Auschwitz polsk, og du kan få tre års fængsel. For at undgå misforståelser om at den tyske koncentrationslejr blev bygget af Polen selv, har senatet i landet nu vedtaget et lovforslag, der gør det strafbart at kalde Auschwitz for polsk. Den nye lov, der først lige skal underskrives af landets præsident, gør det også ulovligt at beskylde Polen for at have medvirket til Det Tredje Riges forbrydelser.

Usikkerhed om EU-borgeres rettigheder i England efter Brexit. Den britiske premierminister Theresa May siger, at EU-borgere der immigrerer til Storbritannien efter Brexit ikke nødvendigvis får de samme rettigheder som dem, der ankom før. Det går i mod EU’s ønske om, at der indtil december 2020 skal være en ‘status quo’-transitionsperiode, hvor rettighederne for EU-borgere forbliver de samme som før brexit.

Et sidste ord

”Jeg elsker Afrika,” skrev Mette Frederiksen forleden på Facebook, da hun delte et stilbillede fra en video, hvor hun er omgivet af søde afrikanske børn. Den taktik er der flere, som benytter sig af. For eksempel på datingappen Tinder.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12