Analyse

VM i fodbold er bygget på korruption, diskrimination og slavearbejde

Efter lodtrækningen i går står det nu klart, at det danske herrelandshold i fodbold kan komme til VM i Rusland ved at slå Irland i to knald-eller-fald-kampe. Men måske burde Danmark boykotte kampene for at undgå senere at skulle spille på stadions, der bogstaveligt talt er bygget på nepalesiske arbejderes blod. Føljeton giver landsholdet 3 gode grunde til at boykotte VM i 2018 og 2022.

Foto: Scanpix

Der gik en lettelsens suk igennem Parken, da det danske herrelandshold i fodbold i sidste uge spillede 1-1 mod Rumænien. I sig selv var resultatet ikke noget at råbe hurra for. De fleste havde håbet (og måske også forventet), at danskerne ville sende rumænerne ud af landet med en ordentlig ørefigen. Når der alligevel var smil at spore på lægterne, skyldtes det, at man med uafgjort endnu har muligheden for at sikre sig deltagelse til VM i fodbold i 2018. Resultatet gjorde, at Danmark slutter på en andenplads i deres kvalifikationspulje, og dermed skal spille to såkaldte play off-kampe.

Efter lodtrækningen stod det i går klart, at Danmarks modstander i de to knald-eller-fald-kampe bliver Irland. Set på det indbyrdes styrkeforhold mellem de to lande, burde Danmark have en god chance for rent faktisk at kvalificere sig til VM-slutrunden. Det er jo gode nyheder.

Eller er det? For der er endog særdeles gode grunde til, at Danmark skal takke pænt nej tak til at spille de to sidste kvalifikationskampe og meddele, at man helt boykotter VM i hvert fald de næste 6 år. Man siger tit, at man ikke må blande politik og sport sammen, men det er svært at lade være, når de to næste verdensmesterskaber i henholdsvis Rusland og Qatar er sovset så grundigt ind i sager om korruption, diskrimination og døde slavearbejdere.

Føljeton giver dig her 3 grunde til, at Danmark skal pakke klaphatten væk og blive hjemme fra VM i Rusland og Qatar.

Korruption i FIFA

Når der afholdes VM i fodbold arrangeres det af det internationale forboldforbund (FIFA). Det er også FIFA, der bestemmer, hvilket et af de lande, der har indgivet ønske om at afholde VM, der får det tildelt. Som vi før har skrevet om i Føljeton, så er fodbold ikke længere bare en hyggesport. Det er en milliardforretning. Der er således også både prestige og penge på spil, når der skal uddeles værtstitel til VM. Og penge avler korruption.

FIFA har i årevis været under efterforskning for korruption. I 2015 blev de ramt af en kæmpe skandale, da højtstående FIFA-medarbejdere blev anholdt og sigtet for blandt andet hvidvaskning og bestikkelse. Blandt anklagerne hed det, at FIFA-topfolk havde modtaget bestikkelse for op mod en milliard kroner. 

En del af sagerne kører stadig, men mange af topfolkene har indrømmet, at der rent faktisk har været urent trav i fodboldforbundet. Blandt andet indrømmede det tidligere medlem af FIFA’s eksekutivkomité Chuck Blazer, at han og andre af komiteens medlemmer modtog bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM-værtsmesterskaberne i 1998 og 2010. 

Under skandalen i 2015 var det schweizeren Sepp Blatter, der stod i spidsen for FIFA. Blatter blev ikke selv arresteret i forbindelse med de mange anholdelser i 2015, men han blev efterfølgende nødt til at trække sig som formand for FIFA. Siden har det schweiziske politi igangsat en undersøgelse af mistænkelige pengeoverførelser, Blatter menes at have foretaget, hvilket har fået FIFA til at udelukke Blatter fra alle fodbold-relaterede aktiviteter indtil 2021.

Både Rusland og Qatar fik tildelt deres værtskab, inden korruptionssagerne begyndte at rulle. Det er altså hævet over enhver tvivl, at det var et korrupt FIFA, der gav VM til de to lande, der heller ikke ligefrem er kendt som de flinkeste drenge i den internationale skolegård.

FIFA igangsatte godt nok i 2012 deres egen undersøgelse af, hvorvidt alt var foregået, som det skulle, og konkluderede selv, at alt var, som det skulle være, men de nægtede alligevel at udgive rapporten. For nogle måneder siden kom den tyske avis Bild i besiddelse af rapporten, hvorefter FIFA valgte at udgive den ”for gennemsigtighedens skyld”.

Rapporten kommer ikke med noget konkret bevis på, at der er foregået korruption og bestikkelse i forbindelse med tildelingen af VM i 2018 og 2022, men rapporten dokumenterer adskillelige tilfælde af besynderlig adfærd i forbindelse med VM-tildelingen. 

Kort sagt: FIFA er alt andet end frikendt i forhold til korruptionsanklagerne i forbindelse med VM 2018 og VM 2022.

Homohad

Rusland og Qatar er ikke ligefrem kendte for at være foregangslande, når det kommer til homoseksuelles rettigheder.

I 2013 indførte Rusland en såkaldt ”homolov”, der giver bøder for det, som loven kalder ”propaganda for utraditionelle seksuelle relationer”. Vladimir Putin har desuden gjort det ulovligt for homoseksuelle par at adoptere børn, ligesom vold og chikane mod homoseksuelle i Rusland er et veldokumenteret fænomen. 

I Qatar er det slet ikke lovligt at være homoseksuel. Den tidligere FIFA-boss Sepp Blatter slog dette faktum hen med en bemærkning om, at homoseksuelle så bare måtte lade være med at have sex under VM. Efterfølgende har der også været forlydender om, at golfstaterne ville foretage ”homotests” for at undgå, at homoseksuelle kunne komme ind i landet, hvilket i praksis betyder, at Qatar vil gå rigtig langt for at undgå, at homoseksuelle fans kan få lov til at komme ind i landet og heppe på deres nationale fodboldhold.

Homohadet lever altså i bedste velgående hos de to værtsnationer, og det er ikke just i overensstemmelse med FIFA’s ønske om at sætte en stopper for den homofobiske fodboldkultur. 

Kan landsholdet leve med at spille i lande, hvor deres LGBT-fans ikke er velkomne?

Stadions bygget på slavers lig

Noget af det, der fik manges øjenbryn til at rejse sig, da Qatar blev udråbt som værtsland for VM 2022, er, at det muligvis er det værste sted i verden at afholde en fodboldturnering. Der er for varmt, og Qatar var ikke i nærheden af på forhånd at have den fodboldinfrastruktur, der skal til for at beværte VM.

Det sidste kan heldigvis løses. Hvis man ikke har nogen stadions, må man bygge nogle stadions. Problemet er bare, at Qatar ikke går al for meget op i arbejderes rettigheder. De mennesker, der lige nu arbejder på at gøre Qatar klar til at afholde VM, er importerede fattige udenlandske arbejdere, der bygger de store fodboldstadions under helt umenneskelige forhold.

Arbejderne må ikke skifte job eller forlade landet uden deres arbejdsgivers tilladelse, og tilbage i 2013 sagde repræsentanter fra Human Rights Watch og The International Trade Union Confederation, at man under de daværende forhold ikke kunne kalde det for andet end ”slaveri”. 

Desværre viser en ny rapport fra Human Rights Watch, der udkom i sidste måned, at det ikke er blevet bedre med årene. Selvom problemerne altså har været velkendte i årevis, dør hundrede af arbejdere hvert år under de dårlige forhold.

Det er svært at fastsætte det egentlige dødstal, fordi Qatar holder det skjult. Samtidig gør Qatar det umuligt at få kontakt til arbejderne. En FN-delegation tog sidste år til Qatar for at snakke med en række nepalesiske arbejdere. Da de fik en til at svare på deres spørgsmål, blev nepaleseren fyret og fik frataget sin arbejdstilladelse. Nu var nepaleseren pludselig i Qatar uden en arbejdstilladelse og blev derfor fængslet.

Hvis vi kvalificerer os til VM i Rusland, skal vi altså leve med, at Rusland sandsynligvis har fået værtsskabet gennem lyssky aftaler. Desuden skal vi også leve med, at homoseksuelle danske fans skal skutte sig, når de tager på stadion. Men det bliver endnu værre, hvis vi kvalificerer os til VM i Qatar. Så skal vi spille på stadions, der bogstaveligt talt er bygget på fattige arbejderes blod.

Derfor skal vi måske slet ikke bekymre os om, hvorvidt vi er favoritter mod Irland eller ej. Vi skulle nok hellere bekymre os om, hvorvidt vi skal boykotte alle landskampe, indtil FIFA dropper korruptionen og finder nye steder at afholde VM.

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

Velkommen til Føljeton

Install
×

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12