Kære læser

Den belejrede fristad

Soren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Likvideringen af 30-årig mand var ventet. For det er sket flere gange før, midt inde i København. Naboerne havde for længst advaret om den forestående tragedie, og i en længere periode og mere og mere desperat forsøgt at råbe om hjælp.

Men intet skete – andet end den efterhånden rituelle dødsvold. Og nu har christianitterne så for alvor fået nok.

Christiania er nemlig ikke længere en fri stad. Gennem de senere år har et sammenrend af skruppelløse rockerbander og kriminelle netværk belejret den gamle fristad på Christianshavn. Beboerne på Christiania er reelt blevet taget som gidsler i et blodigt opgør om kontrollen med det ekstremt lukrative hash- og kokainmarked i Danmark.

Efter to unge hætteklædte mænd lørdag aften nedskød og dræbte en formodet rocker fra Hells Angels, og fire andre mere eller mindre tilfældige blev ramt i kugleregnen, har et enigt fællesmøde nu besluttet, at den såkaldte ‘Pusher Street’ skal lukkes permanent.

Christianitterne vil have den ulovlige hashhandel stoppet. Og vel at mærke “på en måde, så salget og volden ikke bare spreder sig til områderne omkring Pusher Street”.

Men lige så opsigtsvækkende udmeldingen er, lige så magtesløs er den. For christianitterne har absolut ingen mulighed for at påvirke deres gidseltagere og endnu mindre mulighed for ligefrem at lukke de mere og mere militariserede hashboder, hvor bagmændene dagligt trækker millioner af kroner hjem.

De skræmte og angste beboere i det, der engang var verdenskendt som en ægte fristad, ved om nogen, at de er prisgivede. På den ene side bliver de truet af rockerne og deres håndlangere, og på den anden side har politiet og politikerne på Christiansborg hidtil ladet det være op til beboerne selv at få bugt med banderne:

“Men vi christianitter har ikke ressourcer eller magt til selv at lukke Pusher Street, og holde det lukket,” som de skriver i en pressemeddelelse. Og videre: “Så længe der er en massiv ulovlig hashhandel, vil der være en voldelig og dødelig kamp om markedet.”

 

Milliarder i lommen

For tre uger siden forsøgte en aktionsgruppe på Christiania at lukke Pusher Street, eller ‘Gaden’, som hashhandlernes område omtales lokalt, men uden held. Få timer senere var barrikaderne fjernet, og salget i fulde omdrejninger igen. Kræfterne fra underverdenen er langt stærkere, end hvad nogen almindelige mennesker kan stå op imod.

Selv lørdag aften, da politiet sværmede rundt på Christiania efter likvideringen af den 30-årige rocker, var der tilsyneladende gang i hashhandlen. Ifølge Ekstra Bladets reporter på stedet var der mindst en hashbod åben, mens politiet tæt ved var i gang med at efterforske skudhuller og andre tekniske spor.

Når pusherne kan og tør sælge, mens politiet er massivt til stede, er det illusorisk at tro, at christianitterne på nogen måde skulle kunne gøre en forskel selv. Enhver, der har bevæget sig forbi de maskerede bøller, der kontrollerer ‘Gaden’, vil også ved selvsyn have konstateret, at de er helt væk – og uden for enhver rækkevidde.

Alligevel nøler myndighederne. Justitsminister Peter Hummelgaard (S) afviser at gribe chancen for straks at lukke hashhandlen:
“Vi kan ikke rykke ind med bulldozere i morgen,” siger han til TV 2: “Det ville kræve, at mange, mange hundrede politibetjente skulle besætte Christiania i mange, mange måneder. Sidst, det skete, førte det til store optøjer – bl.a. med beboerne.”

Officielt er budskabet altså fortsat, at bandernes belejring af Christiania kun kan stoppes, hvis beboerne selv går forrest. Og i mere end ord og hensigtserklæringer gør oprør mod pushervældet. Hvis de altså kort sagt bedriver selvtægt mod en velorganiseret overmagt. Hvad der jo åbenlyst er umuligt. Og livsfarligt.

 

Tvivlsom legalisering

Årsagen til beboernes, politiets og politikernes samstemmende impotens er for så vidt enkel: Det handler om penge, mange penge – tilmed iblandet middelalderlige æresbegreber og hævnmotiver. Så længe der kan tjenes mere end en milliard kroner på illegal hashhandel på Christiana, vil der være tyranniske typer, som står klar til at indkassere pengene.

Den dobbelte tragedie er imidlertid, at der næppe findes effektive modtræk til de lyssky voldsdynastier, i hvert fald ikke så længe, at efterspørgslen efter hash, kokain og bl.a. metamfetamin kun ser ud til at stige i Danmark. For intet tyder foreløbig på, at en afgrænset legalisering fungerer som et quick fix.

De mange steder rundt i verden, hvor der i de senere år er blevet indført et legalt marked for hash og andre cannabisprodukter, eksempelvis en lang række amerikanske delstater, har erfaringen ulyksaligt nok været, at den relaterede bandekriminalitet ikke forsvinder helt. Den sorte børs kører videre, da pushere altid vil kunne tilbyde kraftigere versioner og evige åbningstider.

Kriminalitetsniveauet ser ud til at falde, men det vil være naivt at tro, at en legalisering i sig selv vil fjerne det økonomiske grundlag for banderne. Så let fungerer verden desværre ikke. Men det er ikke desto mindre indtjeningen, der skal ødelægges.

Hele det apparat – fra efterretningstjenester til banker og skattevæsenet – der sidder parat til at overvåge terrorfinansiering, skal sættes massivt ind over for de gangstere, der lige nu holder en del af Danmark belejret. Det må aldrig blive borgernes eget ansvar at skulle beskytte sig mod dødsvold. /Lars Trier Mogensen

 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12