Chikane

Jeg ved, hvor du bor: landsforræder!

Netværket af Venligboere udsættes i stigende grad for chikane og trusler om alt fra tæsk til drab og voldtægt. Flere har overvejet at melde sig ud. Her fortæller to venligboere om den pris, som engagerede borgere betaler i dagens Danmark for at ville tage godt imod flygtninge og organisere praktisk hjælp.

Michael Eriksen er pensionist og medlem af Venligboerne. Da han bor på en lille ø, hvor alle kender alle, vil navnet på øen ikke blive nævnt i artiklen. Michael Eriksen meldte sig ind i Venligboerne, kort før de første flygtninge kom til øen for godt et år siden. Gruppen er siden nået op på knapt 300 medlemmer, der koordinerer hjælp til de nye beboere. Allerede inden flygtningene ankom, meldte Michael sig til at stå for hver dag at cykle ned på genbrugsstationen og se, om der var nogle ting, øens flygtninge kunne have gavn af. Det blev Michaels rolle i Venligboerne, og arbejdet blev indlejret som en del af hans faste rutine. Han lærte hurtigt de nye familier at kende og nød at kunne hjælpe dem godt fra start. Men for fire måneder siden skete der noget, der forandrede hans hverdag.

Michael Eriksen fortæller, hvordan han var på sin daglige tur til fakta for at købe lidt ind, da han pludselig blev verbalt overfaldet af en mand, han aldrig før havde mødt.

”Jeg gik helt stille og roligt, og pludselig var der en mand, der råbte ’Pas på, der kommer en venligboer. Han skal ikke møde mig, når det er mørkt. Så nakker jeg ham’. Og så løb jeg ud til min cykel,” siger han.

Genkendt fra Facebook

Michael Eriksen kender ikke manden personligt, men har for over et år siden været i Facebook-debat med ham, hvor Michael udtrykte sympati med de flygtninge, der snart skulle komme til øen. Da Michael ikke kendte manden, blev han straks bange for, om han ville gøre alvor af truslerne, men Michaels venner på øen forsikrede ham om, at han var ganske ufarlig. Derfor gjorde Michael til en start ingenting.

Men chikanen fortsatte. Michael fortæller, hvordan manden flere gange har sat farten i sin bil ned, når han kommer cyklende.

”Så kan han finde på at tage to fingre op til tindingen som en pistol eller råbe efter mig, at han vil ‘nakke’ mig,” fortæller Michael.

Manden har også flere gange siden antastet Michael i Fakta, ligesom han fra tid til anden kører frem og tilbage foran Michaels lejlighed i sin bil.

I dag påvirker truslerne Michaels liv i en sådan grad, at han vågner om natten, ikke tør bevæge sig frit rundt på sin cykel og kun køber ind, når det er højst nødvendigt – og hvis mandens bil ikke holder på parkeringspladsen foran Fakta. Michael har været hos politiet, der ikke mener, at hans sag er alvorlig nok til et tilhold, hvorfor Michael nu er bange for, at truslerne enten aldrig stopper eller en dag bliver ført ud i livet.

I en periode meldte Michael sig helt ud af Venligboerne og holder også igen med at forsvare flygtninge i offentlige grupper på Facebook, men han kunne aldrig finde på at stoppe med at hjælpe og støtte, hvor han kan.

”Jeg vil aldrig holde op med at være flink mod dem, og jeg vil altid hjælpe dem, hvis der er noget,” siger han.

13900920_1068893809874234_896753600_n_720
Rikke Madsen fik tilsendt dette billede med teksten: ”Det er jo sådan en landsforræder som dig burde se ud.”

Truet over telefon

Rikke Madsen på 35 år bor i Vejen med sin kæreste og sin søn på 12 år. Hun har været medlem af gruppen Venligboerne Vejen og omegn i halvandet år og har lige fra starten arbejdet med at skaffe ting til flygtningene, hvis der var noget, der manglede. I forbindelse med sit engagement har hun også løbende deltaget i debatter på Facebook. Noget, der har fået truslerne til at hagle ned over ikke bare hende, men også hendes søn. Det begyndte med trusler og hån på Facebook og har siden udviklet sig til, at fremmede mennesker har ringet til hende på hendes private nummer.

Første gang, det skete, var det en mand, der ringede til Rikke Madsens søn, hvis telefon står i hendes navn.

”Da manden fandt ud af, det var min søn, der var i røret, spurgte han, hvordan det var at være barn af sådan en perkerluder. Til mig siger de meget ’luder’, jeg ved, hvor du bor’, ’du burde voldtages af dine perkervenner’ og den slags,” fortæller Rikke Madsen.

I løbet af det sidste år har Rikke syv gange oplevet at blive truet over telefon, mens hun ikke har tal på de hadbeskeder, hun har modtaget over Facebook. Særligt én episode har sat sig fast i hendes hukommelse. For nogle måneder siden, da hun var på vej i seng, ringede telefonen.

”Først var der ingen, der svarede, men så sagde en mand ‘nå, sådan lyder din stemme altså, landsforræder’,” fortæller Rikke.

Rikke Madsen fortæller, at manden i løbet af samtalen sagde, at hun fortjente at blive voldtaget, og sendte hende et link på Facebook med et billede af hendes hus fra Google Maps for at understrege, at han kunne finde hende.

”Og så sagde han, at jeg skal kigge mig over skulderen, når jeg forlader mit hus, og det samme gælder min familie og særligt min søn, når han er på vej til skole. Han sagde, der måske vil ske dem noget forfærdeligt,” fortæller hun.

Genovervejer engagement

Efter den episode begyndte Rikke at overveje, om hun skulle stoppe med at deltage i debatter og måske helt melde sig ud af Venligboerne. Hun fortæller desuden, at hun kender flere, der allerede har gjort det, fordi de ikke vil være en del af konflikten.

”Nogle gange tænker jeg også, om det overhovedet er det værd. Men så bliver jeg gal. For det skal de fandme ikke bestemme. Hvis de først lukker munden på os, har de jo vundet,” forklarer hun.

Rikke Madsen tror ikke, chikanen stopper, men er ved at ændre sønnens telefonabonnement, så de ikke længere kan finde hans nummer på nettet, ligesom hun er blevet mere varsom med, hvad hun skriver på sociale medier.

”Truslerne kommer nok til at fortsætte. Måske bliver det værre, men jeg er blevet bedre til hurtigt at blokere folk på Facebook, lægge røret på med det samme og melde mig ud af det groveste debatter. Mere kan jeg nok ikke gøre,” forklarer hun.

Ikke enkeltstående tilfælde

Medstifter af Venligboerne Mads Nygaard er bekendt med problemet. Han fortæller, at han ofte får personlige beskeder fra fortvivlede medlemmer, der vil vide, hvordan de skal håndtere trusler fra fremmede mennesker. Han forklarer, at problemet ikke kun vedrører enkeltpersoner, men at der også er eksempler på, at politikere enten direkte eller indirekte opfordrer til vold og chikane mod Venligboerne. Her peger han eksempelvis på en tidligere lokalformand for Dansk Folkeparti i Nyborg, der tilbage i januar på sin Facebook-side opfordrede danskere til klippe ”disse venligboere” skaldede, som ”tyskerpigerne” blev i sin tid.

Skærmbillede 2016-08-05 kl. 16.26.30
Fra tråden tråden under Mads Nygaards opslag på Facebook, hvor han spurgte til Venligboeres erfaringer med trusler og chikane.

Også Mads Nygaards Facebook-side taler for sig selv. Da han i går efterlyste venligboere, der har oplevet at blive truet på grund af deres engagement i gruppen, var reaktionerne ikke få.

En skrev: ”Jeg har modtaget en del tomme trusler og ukvemsord. En overgang med nogle meget ubehagelige prank calls. Tager den aldrig, når det er hemmeligt nummer længere, og da de nævnte min kone, skruede jeg lidt ned for retorikken i en periode, må jeg indrømme”. Læs hele tråden her.

Mads Nygaard får også selv dødstrusler, men kunne ikke drømme om at stoppe sit arbejde i Venligboerne: ”Det værst tænkelige, der kan ske, er, at folk begynder at forlade bevægelsen af frygt. Det er der allerede eksempler på. Vi skal have folk til at turde tro på, at de her mennesker, der sender trusler, bare er nogle usle stakler, der ikke gør alvor ud af truslerne,” siger Mads Nygaard, der dog har valgt at beskytte sine børn ved ikke at dele opslag med dem på Facebook.

Michael Eriksen er et opdigtet navn, da han ønsker at være anonym. Redaktion er bekendt med hans rigtige navn

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Belfast00:00Randers00:00Addis Ababa00:00Kabul00:00Mumbai00:00Mandalay00:00Hong Kong00:00Tokyo00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Belfast00:00Randers00:00Addis Ababa00:00Kabul00:00Mumbai00:00Mandalay00:00Hong Kong00:00Tokyo00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Belfast00:00Randers00:00Addis Ababa00:00Kabul00:00Mumbai00:00Mandalay00:00Hong Kong00:00Tokyo00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Belfast00:00Randers00:00Addis Ababa00:00Kabul00:00Mumbai00:00Mandalay00:00Hong Kong00:00Tokyo00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

Velkommen til Føljeton

Install
×

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12