Kære læser

Hele Danmarks mor

Henning Bagger/Ritzau Scanpix

“Mor er den bedste i verden,“ som Victor Cornelius sang i 1951, “enhver har hende kær/ Sorger, man tro’de, var store bli’r glemt, når hun er nær/ Der er en fred og en varme i hendes kærlige arme/ Mor er den bedste i verden, fordi hun er min mor.“ Der var ikke et øje tørt, da han med dirrende, patosfyldt stemme hyldede mor, så Gitte Hænnings hyldest til far i “Giftes med farmand“ til sammenligning lød som legemliggørelsen af en hoptimist.

I dag bliver moderskabet stadig behandlet og hyldet. Dog på en lidt mere interessant måde, end blot fordi hun er der. På Louisiana kan man se særudstillingen “Mor!“ med over 150 værker, der viser moderskabet i vestlig kunst og kultur, fra Madonna-ikoner til moderbindinger i Psycho og På sporet af den tabte tid. Værkerne viser udfordringerne ved at blive mor, at være det og at have en.

Men “Hvad så med far?“ som Victor Cornelius synger. “Han er så rar, jeg elsker jo også ham, men: Mor er den bedste i verden…“ Hvad hvis Louisianas næste særudstilling hedder “Far!“, hvordan vil den så se ud?

I stedet for en undervældet Jomfru Maria med en gammelklog Jesus ved barmen, kunne man vise Gud, Faderen over dem alle, skabe Adam. Eftersom det næppe er muligt at få Michelangelos værk fra Det Sixtinske Kapel til Humlebæk, kunne Josef dog også blive repræsenteret og endelig få sin anerkendelse som papfar i en sammenbragt familie, hvor han altid vil have svært ved at matche den anden far. Efter en parade af patriarker kunne man i den nutidige del af udstillingen se klip med Daniel Skjern, der mut siger om sin hest: “Jeg ville hellere have haft den af far“, og Søren Gade, der i Deadline omtaler sig selv “far her“.

Stemningen i Allan Olsen

Arh okay, vi kan godt forstå, hvis du siger fra her, for en far er jo, ligesom en mor, en meget nuanceret figur. Det gælder også for politikere, der med forældreskabet på CV’et kan påberåbe sig en særlig menneskelighed. Henrik Sass Larsens datter Nynne Sass Larsen ville i en kronik i Jyllands-Posten minde pressen om, at det ikke kun er en politiker, men også en far, de skriver om. Og Danmarks største kvindemagasin, som Netto kalder deres magasin Lime, har i maj-udgaven mindet læserne om, at Mette Frederiksen er mor i et interview, der handler mindst lige så meget om mor-Mette som statsminister-Mette. “Hele Danmarks Mette“ lyder overskriften og ikke siden et interview i Ud & Se, er der tegnet så hyggeligt et portræt af statsministeren

Mor Mette er et udtryk, der flittigt er blevet brugt på grund af statsministerens tilsyneladende almoderlige beskyttelse af befolkningen. Men man kan næppe forestille sig, at Lars Løkke Rasmussen ville blive kaldt Far Lars. Hans rolle som far blev ikke synderligt fremhævet, da han var statsminister. Man fik højst et indblik i det i DR-dokumentaren “En almindelig ualmindelig familie“. Her er han mest fraværende i hjemmet, gaber af træthed når børnene taler, og siger, at “[d]et eneste, jeg har presset mine børn til og sagt, ’det skal I’, det er at gå til spejder“. Der er traditionelle kønsroller, men Sólrun Løkke Rasmussen nyder det ikke – hun gider med egne ord ikke at bruge mere end et kvarter på at lave mad og et kvarter på at spise det.

Anderledes står det til hos familien Frederiksen, må vi forstå. “Det skal være muligt både at være statsminister og mor. Jeg kan jo ikke bare tage et år ud af mine børns liv,“ siger hun til Lime og fremhæver flere gange, hvor vigtigt det er at lave mad og spise sammen med sine børn. Hvis Mette Frederiksens mand surt skulle stege frikadeller til hende, som hun slugte, mens hun gabende lyttede til livet som spejder, så ville der lyde, hvis ikke et ramaskrig, så et pib om at børnenes statsminister har for travlt. Ingen skal være i tvivl om, at Mette Frederiksen er en omsorgsfuld mor og dermed ditto statsminister.

Derudover kan man læse om madder til frokost (surprise), og at hun “har en ting for Allan Olsen. Ham lytter jeg til, hvis jeg skal skrive en tale. Der er er en særlig stemning i hans musik, der passer godt til den tone, jeg ofte gerne vil ramme“. Vi ved ikke hvilken tale, der er skrevet på stemningen fra hits som “Vi lå jo i Herning” med teksten ”Kom kone, dans til musikken, Så mixer Daddy en drinks” eller ”tag noget sovs og nogle kartofler, ælt det sammen til noget blar, I kan vælge et billigt bestik, hvis I bare kan lade mig være“ fra “Op til Alaska“. Men næste gang vi hører hendes taler, vil vi lytte ekstra godt efter.

DAD- og mom-rock

Interviewet i Lime er et eksempel på, hvor mange bløde værdier man tillægger det at være mor. “Mor er den bedste i verden, fordi hun er min mor.“ Men at Mette Frederiksen er hele Danmarks Mette, fordi hun er statsminister i Danmark, må siges at være en journalistisk stramning. Hun er mor til to børn, ikke hele Danmark, omend det er også er mere end nok til at blive en del af klubben, der kan hyldes på Mors Dag i morgen.

Hvis du overvejer at hylde din mor med en gave, så lad dog for Guds skyld være med at købe rengøringsfirmaets TG-Cleans Mors Dags-tilbud, et rengøringssæt med bl.a. mugfjerner, glasklud og kraftig afkalker. Selv Mette Frederiksen, der er glad for at pudse vinduer, vil nok hellere have en buket. Du kan i stedet give hende en tidlig gave og invitere til DAD-koncert i Næstved Arena i aften. Vaccinested by day, koncertsted after dark. I skal sidde ned og må ikke synge, men som forsanger Jesper Binzer siger til DR, så er det bare en ny kunstnerisk udfordring for bandet. “Det der med at komme løbende ind, som jeg plejer – den energi ryger lige over hovedet på folk, når de sidder ned med deres plaider og Matador Mix.“ Det lyder nu meget hyggeligt. Mor er den bedste i verden, men DAD er det bedste i Næstved. /Lise Benthin Præstgaard

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12