Nyhedsanalysen

Talepapir til Joy Mogensen

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Kulturminister Joy Mogensen har de seneste uger bakset med at finde sin stil som repræsentant for kunstnere og kulturarbejdere under coronakrisen. Efter at have meldt ud i Berlingske, at hun fandt det ”upassende” at tale om kultur, og at kultursektoren ikke skulle forvente at modtage særskilt hjælp, har hun over weekenden ændret kurs, og der skal i de kommende dage forhandles om hjælpepakker til blandt andet regionale medier, ligesom der i går kom hjælp til de danske dyreparker. Det er en positiv udvikling, men det er stadig, som om kulturministeren kæmper med at finde sin egen vision for, hvordan kulturen samlet set styres bedst igennem krisen. Det har Føljeton besluttet sig for at hjælpe hende med.

Vi har bedt en række danske kunst- og kulturaktører om at hjælpe os med at hjælpe Joy. Det er blevet til et talepapir, der er udgjort af slagfærdige one-liners og konkrete ideer, som Mogensen frit kan benytte sig af, når og hvis hun i denne uge lægger kursen om og begynder at tale kulturen op.

Ministeren kan fx tage talepapiret med til forhandlinger, interviews og pressemøder fremover. Hun kan også skimme ned over det, når argumentfattigheden melder sig, og så for eksempel sige: ”For at citere digteren Nicolaj Stochholm: Hvis dette samfund overlever uden at få kunstnerne med, så vil vores mentale landskab ligne de øde gader og stræder, som vi ser allevegne nu.”
 

JOY MOGENSENS TALEPAPIR

 
”Kultur er noget både livsnødvendigt og livsfarligt stads, som klistrer folk sammen indbyrdes og sammen med den omverden, de befinder sig i – også helt uden, at folk (herunder kulturministre) selv er klar over det. Kunst er noget, som bl.a. viser nærbilleder, overbliksbilleder og billeder i mikroskop af dette konglomerat, som vi er. Og af konglomerater, som vi kunne ønske eller frygte. Hvornår har vi ikke brug for det?”

Ursula Andkjær Olsen, forfatter
–––––––
 
 
”Det kan jo ikke være sådan, at nu, hvor hele befolkningen sidder alene hjemme og kun undgår at blive vanvittige ved at forbruge alle mulige kunstprodukter skabt af danske kunstnere, at så skulle de eneste, der ikke havde lov til at bede staten om hjælp, det skulle være de selvsamme kunstnere. Danmark findes ikke uden kulturen.”

Jesper Christensen, skuespiller
–––––––
 
 
”Kunsten udvider vores horisont og bevidsthed. Kulturen er samfundets byggesten og kunsten vor ventil. Det skal der værnes om.”

Jeannette Ehlers, kunstner  
–––––––
 
 
”Et land uden kultur er et land uden historie.”

Ayşe Dudu Tepe, journalist
–––––––
 
 
”Den kunstneriske produktion er jo en produktion, der ikke handler om penge, men om overlevelse, skønhed og alt det andet, der er midt i mellem. Indkomst og høj kvalitet er ikke nødvendigvis lig hinanden i kunstens verden, og vores digtere, forfattere, billedkunstnere og musikere har som regel en voldsom svingende indtægt.”

Nicolaj Stochholm, digter
–––––––
 
 
”Kulturen er den beholder, der opsamler det erfarede liv. Uden kultur, intet sted at samle livet.”

Iben Maria Zeuthen, journalist
–––––––
 
 
”Det er i kunsten, at vi kan synke ned i anderledes billeder og klange og forstå menneskelivet med et andet sprog end det, vi læser i avisen og taler med på arbejdspladsen. Det er afgørende for vores udvikling som samfund og mennesker i verden, at vi har kunsten til at belyse, stille spørgsmål og fortolke den verden, vi lever i.”

Kristina Stoltz, forfatter
–––––––
 
 
”Jeg tænker, det er helt oplagt, at Kulturministeret udskriver en prisopgave; vi ønsker os en samtidsroman, der foregår i Danmark under Corona-krisen, og som fanger de voldsomme og historiske forandringer, der skyller henover landet lige nu. Vinderen får en million kroner skattefrit, og staten bekoster, at bogen udgives fra et prominent forlag. For at undgå nepotisme har vi udpeget en jury, der består af svenske og norske litterater og forfattere.”

Mads Brügger, journalist og filmskaber
–––––––
 
 
”Kultur er hvad der gør forskellen mellem at bo i et samfund og arbejde på en fabrik.”

Bobby Shams, rapper
–––––––
 
 
”Det, der er vigtigt nu, er mobilisering. Vi har allerede kræfterne, kunstnerne, kulturarbejderne. De har taget initiativ helt af sig selv til at tilbyde kunst og kultur gratis i karantænens første svære tid. Derfor er det centralt, at vi støtter dem nu. Jeg indrømmer, at vi har sovet i timen. Det har vi. Men vi vil nu være med til at understøtte de muligheder for digitale koncerter, oplæsninger, interviews og galleriomvisninger, der allerede findes, og samtidig være med til at udvikle dem. Det her er en mulighed for at skabe noget nyt ud af en krise.”

Victor Boy Lindholm, digter
–––––––
 
 
”Det er jo næsten tragikomisk, som vi gennem tiden har underprioriteret kunsten. Bare se på nu, midt i Corona-tiden, hvor vigtig kunsten er for os. Laver vi andet end at se film, tv & høre musik? Nej! Og trods, at de ingen løn får, hitter kunstnerne på nye online-live-formater, så kunsten overlever. Det vil være min fineste & største mission at give kunstnerne tilbage, hvad de giver os gennem tiden og især i denne krise tid. Fat mod, jeg redder jer <3”

Emma Sehested Høeg, skuespiller
–––––––
 
 
”Kultur er ikke et overflødigt statussymbol, men den nødvendigste gave. Billeder, ord, musik fra mennesker, der har tænkt dybere, lidt mere og haft større sorger, elsket mere og haft vildere drømme end vi selv. Ofte formidlet af mennesker, der kan synge bedre, danse smukkere, gestalte en tekst rigere end vi selv har kunnet tænke os frem til det. Forbindelsen mellem det lille jeg og den større verden. Muligheden for at komme igennem sorg, for at dele glæde.”

Charlotte Christensen, kunsthistoriker
–––––––
 
 
”Al erfaring viser, at det netop er i krisetider, vi har mest brug for kunsten, det er der, vi søger identifikation, trøst, håb og nye perspektiver, når verden omkring os føles utryg og fremmed, når jorden ryster under vores fødder.”

Hanne Højgaard Viemose, forfatter
–––––––
 
 

Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00Silicon Valley00:00Mexico City00:00New York00:00Sao Paulo00:00Nuuk00:00Bangui00:00Linköping00:00Kyjiv00:00Kabul00:00Mumbai00:00Hong Kong00:00Shanghai00:00Sydney00:00Fransk Polynesien00:00

Velkommen til Føljeton

Install
×

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12