Weekend den 9. august
Ugens Føljeton
- Christian Friis Bachs skifte til Venstre.
- Labours manglende handlingsplan.
- Frøer og tipping points.
- Studenterprotesterne i Bangladesh.
- Novo Nordisk og uroen på aktiemarkedet.
- Silicon Valleys bro-ligarker.
- Antiracisme i Storbritannien.
- Puigdemonts farlige hjemkomst.
Kære læser
Mens de fleste ser OL og nyder præstationerne i sportsgrene, de ikke vidste eksisterede (og udvikler parasociale forhold til virale deltagere såsom Pommel Horse Guy og pukkelhvalen, der dukkede op til finalen i surfing), er det ikke alle, der – så at sige – holder øjnene på bolden. Denne uge har Berlingske for eksempel bragt […]
Det bedste vi har set
“En del af James Baldwins berømmelse stammede fra hans dygtighed som tv-performer. På skærmen brugte han klare, velstrukturerede sætninger. Til tider talte han som en trænet orator og kanaliserede sine synspunkter med skarpt vid, nye indsigter og ironi med imponerende verbal kontrol. Han viste en intelligens, der hurtigt kunne blive jordnær, kampklar og politisk, når tv-lysene tændtes.” Uddrag fra Colm Tóibíns (wow) spritnye bog om James Baldwin (wuhu) i The Paris Review (wauw), som forlaget kalder “en storslået nutidig forfatters hyldest til en af sine vigtigste litterære stamfædre”.
“Hvor Succession dyrkede en mode for det rigt underspillede, rigdom som materiel og psykologisk afskærmning, kører Industry på sanseligt overskud og åbenlys stræben. Etik er både uoverkommelig og en utænkelig byrde i lyset af den voldsomme konkurrence.” Tredje sæson af den britiske workaholic-finanselite-dramaserie Industry har premiere i weekenden. The New Yorker varmer op med et par ord fra Nathan Micay, kunstneren bag “de akkordbrydende toner i arpeggio,” der kendetegner soundtracket, og som nu har fået et ekstra nøk opad. Han bor i øvrigt i København.
+ Myha’la Herrold: “Når jeg er Harper, går jeg ind i et rum, hvor jeg prøver at imponere folk. Jeg vil ikke lade dem vide, at jeg ikke stoler på mine evner. Det er for mig en 101, i hvordan det er at være sort amerikaner”.
++ Marisa Abela: “Jeg tror, jeg har lært meget af Myha’la. Jeg kan huske, at jeg engang hørte hende sige: ‘Hvis jeg har en sexscene eller en intim scene, vil jeg virkelig gerne undgå at holde frokostpause midt i den.’” (fra 2022).
Der bliver produceret en del bemærkelsesværdige/mærkværdige journalistiske indslag rundt omkring på landets regionale tv-stationer. Her er det TV 2 Nord, som præsenterer seeren for en ti minutters sag, der hedder Bandekrigen. Det drejer sig om to el-scooterbander i Aalborg Øst, som er i krig med hinanden. Fire minutter og 33 sekunder inde i indslaget er det “opgørets time”, men vi vil anbefale, at du får det hele med.
“En heterodrøm kunne være, at mændenes afbildninger af langlemmede damer vidner om, at de simpelthen ikke ser det. At det bare er endnu en ting, kvinder opdrages til at stresse over uden grund. Samtidig: Mindet om drengene i 1. g, der lavede bræklyde til beskrivelsen af et par kvindelår med appelsinhud. Denne sommer prøver jeg at huske på, at der ikke bare er skønhedsklinikker og teenagedrenges påbud – der er også Suzanne Valadon. Der ikke valgte den nemme løsning og gjorde appelsinhuden glat og usynlig,” skriver Bodil Skovgaard Nielsen i Information: “Jeg mener det, når jeg siger, at det er et chok at gå helt tæt på værket og se, hvordan malingen ikke er lagt i små, regelmæssige strøg, men lange, let rystede streger, der mimer den måde, huden strækkes af musklerne nedenunder.”
Tim Walz, Kamala Harris’ running mate ved det amerikanske præsidentvalg, har som progressiv guvernør indført gratis morgenmad og frokost til alle elever i sin delstat, Minnesota. Det lyder ikke så vildt i danske ører, men det er det (blevet) i USA. Økonomen Paul Krugman skriver om det i sin klumme i The New York Times. “Hvorfor skulle regeringen hjælpe med at give børn mad? En del af svaret er social retfærdighed.”
Hvor længe varer en berømmelse? Hvor mange bliver på hitlisterne i over 10 år? Hvor gammel er kunstnere gennemsnitligt, når de får deres første gennembrud? Hvem har typisk den længste karriere: En skakspiller eller en musiker? Alt det er der tal på.
Ugerevyen
I den katolske tradition har man purgatorium, skærsilden, et slags venteværelse for sjæle, der skal renses før den evige salighed. I hinduismen har man Naraka, der ret beset er en slags helvede, men som også kan ses som et fængsel for syndfulde døde, hvor de midlertidigt bliver indsat, før de skal videre mod næste genfødsel. […]
Spisesedlen
Muslimer i det britiske sundhedsvæsen oplever “hidtil uset” frygt for racistiske angreb efter uro i Storbritannien.
Colin Huang, stifter af webshoppen Temu, er nu Kinas rigeste person.
Puigdemont er forsvundet fra politiet.
Israel bomber skoler i Gaza.
Salvador Illa er valgt som ny regional præsident i Catalonien.
Grundvandsstanden er markant højere end normalt.
Og Antarktis bryder temperaturrekorderne.
Et sidste ord
En god reklame for Coca-Cola – tror vi nok?
Rigtig god weekend!