Weekend den 18. juli

Føljetons sommerskole

Føljeton er gået på sommerskole

Derfor opdaterer vi kun forsiden en gang om ugen. Vil du med på sommerskole?

Det er gratis

Kære læser

Trækfugle og trækplastre

Trist. Trist. Trist. 700 brevduer er blevet væk. Under en vanlig kapflyvning fra Vejen til Aalborg i weekenden skulle først 500 ældre brevduer flyve turen efterfulgt af 900 yngre duer. Men en uventet koldfront forvirrede duernes orienteringsevne ud over sans og samling, og de unge duer spredtes for alle vinde. “De er jo kommet hjem […]

Det bedste vi har set

Et fix til de skærmafhængige

I starten af sommeren kunne man i Weekendavisen læse (betalingsmur), at middelklassen har fået sig et nyt statussymbol: Den digitale detox. Afholdenhed fra mobilbrug er på mode, og dumbphonen, altså det, der plejede at hedde en telefon, er tilbage. Hos den amerikanske techjournalist Kyle Chayka, der selv er rimelig telefonafhængig, har denne åbenbart allestedsværende frustration med smartphonen manifesteret sig i, at han har downloadet appen Opal. En såkaldt skærmtidsapp, hvis formål er at holde styr på dit forbrug af underholdningsapps. Opal udøver en slags “blid opdragelse”, som Chayka skriver i sin tech-klumme, der i sidste ende får dig til at føle, at du selv aktivt fravælger tidsspildet. Men vi har alle brug for lidt hjælp. Som Opals direktør siger til New Yorker: “Jeg tror, de fleste mennesker overvurderer deres frie vilje og undervurderer vanedannende produkters magt.”

+ Ovenstående maleri er af den New York-baserede og nulevende kunstner Maria Jimenez, i hvis værker telefonafhængighed ofte spiller en rolle. Se dem her.

Intet

“Intet” hedder det første kapitel i den franske historiker Jean-Pierre Filius seneste bog Un Historien à Gaza. Tilbage i 2014 skrev Filiu det, der stadig den dag i dag betegnes som den eneste omfattende moderne historie om Gazastriben, bogen Gaza: A History. Den 19. december 2024 rejste historikeren ind i Gaza i hemmelighed og blev dermed den første og eneste udenlandske forsker, der har været i Gazastriben, som ikke er kommet derind på en israelsk tank. Han rejser rundt i området i en måned, genbesøger ugenkendelige steder, prøver at opspore bekendte. Jacobin har skrevet om den franske historikers værk og om forsøget på at skrive Gazas historie, imens det jævnes med jorden.

Forudsigelig kritik

“Den 3. juli kaldte Weekendavisens chefredaktør, Martin Krasnik, de pro-palæstinensiske protester på årets Roskilde Festival for “det forudsigelige intellektuelle sammenbrud blandt Vestens kunstnere og intellektuelle”. […] Weekendavisens chefredaktør insinuerer i sin kommentar, at det ingen konsekvenser har for kunstnere eller intellektuelle, som siger fra over for Israels fremfærd. Tværtimod finder han det forudsigeligt, ja, ligefrem kedsommeligt, når der bliver udtrykt støtte til Palæstina. Har Martin Krasnik levet under en sten de seneste 21 måneder? Hvordan kan han ignorere de mange kunstnere, aktivister og akademikere, som på tværs af Europa og i resten af Vesten er blevet forsøgt censureret, fyret, deporteret og boykottet, blot fordi de har givet udtryk for solidaritet med det palæstinensiske folk?” Godt debatindlæg af Ekko’s Las Dyhrcrone om den borgerlige presses tendens til at kaste med sten i eget glashus.

Af jord er du kommet, til krabbe skal du blive

I en periode over tre år begyndte der at dukke en række mere eller mindre obskure pseudovidenskabelige artikler op. De stillede alle sammen det sensationelle spørgsmål: Hvorfor bliver alt ved med at udvikle sig til krabber? Afsættet var en videnskabelig artikel udgivet i 2017, som påstod, at krabber ikke er ét slags dyr, men i stedet at fem forskellige dyrearter hver især skulle have udviklet sig til krabber. Det greb så meget om sig, at en forsker følte behov for at understrege, at nej, mennesker kan altså ikke udvikle sig til krabber. I Aeon har forskeren Michael Garfield taget fat i fænomenet med begge klør og gennemgår menneskets fascination og frygt for dyret med den hårde skal og det bløde indre.

Højt at flyve

Det virkelig glimrende Culture Study Podcast stiller det brændende spørgsmål: ‘Hvorfor er Katy Perry så pinlig?

Salathoved

“Min idé om, hvad en salat skal være, er nok ret forskellig fra andres,” skriver den britisk-israelske stjernekok Yotam Ottolenghi i en salatorienteret udgave af sit meget anbefalelsesværdige madnyhedsbrev. I en serie på tre dele gennemgår kokken, hvad der gør en god salat. Men har man ikke overskuddet til at læse det hele i sommervarmen, kommer her en personlig favorit.

Tabouleh af perlebyg med marineret feta:

40 gram perlebyg
100 gram feta
1½ spiseske olivenolie
1 teske za’atar
½ teske koriander
¼ teske spidskommen
1 bundt persille
4 forårsløg, finthakket
2 fed hvidløg
40 gram cashewnødder, let ristede
1 grøn peberfrugt, skåret i små tern
½ teske allehånde
2 spiseskefulde citronsaft
½ deciliter olivenolie
Salt og peber

Bland za’ataren med spidskommen, koriander og 1½ spiseske olivenolie, bræk fetaen i stykker og vend det forsigtigt i marinaden. Lad det stå, imens du laver resten af salaten. Hak det, der skal hakkes, af ingredienserne. Bland citronsaft og olivenolie med allehånde til en dressing. (Hvis du ikke har allehånde, overlever du nok, da kan du bare kompensere med de andre krydderier.) Bland det hele sammen og nyd.

Spisesedlen

Borgerforslag om bedre forhold til rugemødre i Danmark opnår over 50.000 underskrifter og skal diskuteres i Folketinget efter ferien. Forslaget vil bl.a. ændre lovgivning, der afholder dansk sundhedspersonale fra at måtte hjælpe ved befrugtningen.

Danske forskere er med at aflive myten om, at psykisk sygdom går i arv. Alle har risiko for at blive ramt af psykisk sygdom, siger professor Carsten Bøcker Pedersen, den ene hovedforfatter til studiet, men arvelighed spiller altså kun meget lille rolle.

Spis flere strandkrabber – og hjælp dit lokale havmiljø. Antallet af strandkrabber er nemlig alt for stort, så Dansk Naturfredningsforening anbefaler, at du fisker klemmen frem og tager på krabbefangst.

En nyopdaget 900 år gammel stavefejl løser et århundredelangt mysterium om den engelske nationaldigter Geoffrey Chaucer (?-1400). Den rettede stavefejl beviser bl.a., at middelalderprædikanter har refereret til popkultur i deres prædikener.

Bandsene Massive Attack og Fontaines DC stifter sammen med en række andre britiske musikere en organisation, der skal beskytte kunstnere, som oplever chikane som følge af at have udtalt sig kritisk om Israel.

Nærsynet

Når man elsker én, man aldrig har mødt

Hvad har den ungarske komponist Franz Liszt og popstjernen Taylor Swift til fælles? Vi har været en tur i arkivet og fundet Andreas T. Kønigs oplysende artikel om kendiskultur og -hysteri frem. Læs eller genlæs den her.

Et sidste ord

Overforbruger du ChatGPT, frygt ej. Her er en liste med andre (og bedre) steder at søge råd. Fx som et barn, eller en fremmed på gaden.

Føljeton er tilbage i næste uge med en sommerskole om tech og alles dets dilemmaer.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12