Weekend den 16. august

Ugens Føljeton

 

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Er alt svindel?

Vi har været inde på det før: En af de små fornøjelser ved at læse Kristeligt Dagblad er, at avisens forsideartikler tit har en kristen vinkel. Ofte fremgår det allerede af overskriften, hvordan kristendommen kommer ind i billedet. Andre gange tvinges læseren til at lade blikket glide ned over teksten, og pludselig er hun der: […]

Det bedste vi har set

Hvis bare de ville

Kortfattet pointe fra DR’s klimaanalytiker Filip Knaack Kirkegaard: “Landmændene bør få en ny rolle som forvaltere af vores natur og ruste os mod det ændrede vejr i Europa.” Og den lange version: “Da jeg under EU-valget tidligere i år talte med eksperter om fremtiden for landbrugsstøtten, pegede de på behovet for at uddele på en ny måde […] Eksperter peger på, at de mange naturbrande påvirker og bekymrer grækerne. Det er en ubehagelig trussel, der hver sommer vender tilbage. Grækerne har altid været vant til naturbrande om sommeren, men brandsæsonen er de seneste år med varmerekorder blevet forlænget. Mon ikke danske husejere med risiko for oversvømmede kældre på samme måde vil ånde lette op, hvis landbruget på samme vis kan hjælpe med den klimatilpasning, som både politikere og eksperter efterspørger.”

Døm bogen på omslaget

Advarselslamperne blinker, hvis forsiden på din bog er pink eller lilla eller lægger mærkeligt meget vægt på forfatterens hudfarve, skriver The Walrus. Men ofte skyldes stereotype omslag ikke forfatteren selv, men en marketingafdeling bestående af hvide kvinder, der sælger til hvide kvinder: “Det er almindelig praksis, at forfatter og designer ikke er i direkte kontakt. Designeren får et oplæg, der indeholder sammenlignelige titler – bøger i samme genre eller med lignende emne – og noter om forlagets og forfatterens præferencer. Der er altid et element af forhandling. Og vigtigst af alt er der i branchen stadig det vanskelige spørgsmål om, hvor tydeligt en forfatters identitet skal signaleres på omslaget.”

Et Mette Frederiksen-problem

“Min generelle analyse er, at partiledernes personlige popularitet, deres brand og graden af deres karisma ikke bare afspejler sig i deres partis succes hos vælgerne, men er afgørende for den. Altså, at et parti kan have nok så meget ‘god politik på hylderne’, men at det kommer an på partilederens kvaliteter i vælgernes øjne, om det bliver omsat til stor vælgertilslutning […]  Set i den optik er forslaget om at genforhandle danskernes pensionsalder lige så meget, hvis ikke mere, et middel til et rebrande Mette Frederiksen som arbejdervælgernes og de ældres beskytter […] som det er at rebrande Socialdemokratiet.” God analyse af Altingets politiske redaktør Esben Schjørring.

11 måneder med Putin

Den russisk-britiske journalist Vladimir Kara-Murza har overlevet næsten et år i Putins isolation. Han troede da også, at han skulle dø inden han blev løsladt. Til Washington Post fortæller han om livet i det sibiriske fængsel.

Tag landkortet tilbage

Længes du ikke efter de tider, hvor du sad på bagsædet og kunne læne dig tilbage til lyden af dine forældre, der skændtes over, om de havde taget den rigtige afkørsel til Lübeck, eller overhovedet havde fat på det rigtige kort? Nå, måske ikke, men måske får du lyst til at droppe både iPhone og Google Maps med den her flotte fortælling hos The New York Times: Fotografen Ben Buckland er taget på vandretur gennem de schweiziske bjerge, kun med analoge optegninger, som forbipasserende giver ham. Nostalgisk.

De rigtige bedsteborgere

Flere år i fængsel for at demonstrere for klimaet, men et par måneder for at sprede racisme i gaderne. Sådan ser det åbenbart ud i Storbritannien, hvor dem, der kæmper for den grønne dagsorden, ser ud til at få en væsentligt hårdere omgang af politiet. Mon der også findes danske tal på den slags?

+ Genlæs Carsten Jensen: Sådan er det at være i fængsel.

Ugerevyen

Penge til forsvar

Ugens ord må næsten være “merplanlægning”. Torsdag kunne Berlingske beskrive (betalingsmur), hvordan det kort sagt sejler med økonomien i Forsvaret. Selvom Forsvaret står over for en gigantisk politisk pengeindsprøjtning, må både Flyvevåbnet og Hæren paradoksalt nok spinke og spare. Faktisk begynder det at ligne noget fra Basserne – altså rene tegneserieforhold. Senest har Danmark måttet […]

Spisesedlen

Israel godkender ny ulovlig bosættelse i UNESCO-område på Vestbredden.

Antallet af døde i Gaza er nu over 40.000.

Sudan vil åbne grænseovergang i tre måneder for at tillade humanitær bistand at komme ind i landet.

Jacob Mark er ny gruppeformand i SF.

Paetongtarn Shinawatra er valgt som ny premierminister i Thailand. Med sine 37 år bliver hun også landets yngste.

Sermersooq Kredsret forlænger varetægtsfængslingen af Paul Watson.

Uber vender tilbage til Danmark.

Et sidste ord

Dyr på date. Det er da sødt.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12