Weekend den 15. marts

Føljetons verden

Trinitytesten

Christopher Nolans Oppenheimer blev den store vinder ved årets Oscar-uddeling med hele syv statuetter. Men hvordan var det nu lige med Oppenheimer og atombomben? Tilbage i 2020 udgav Føljeton en sommerspecial om opfindelsen af atombomben i anledning af 75-året for Trinitytesten – den prøvesprængning, Nolan har dramatiseret.

Genopfrisk historien her

De bedste dokumentarer året rundt?

20 pct. rabat på KLUB:DOX

Kære læser

Hvad mener Mona?

Skal man lære en politiker at kende, sådan som de gerne selv vil kendes, er Facebook desværre stadig svaret. Dermed ikke sagt, at man her skal forvente at finde visdom som i Apollontemplet i Delfi – hvor antikkens måske vigtigste filosofiske maksime “gnothi seauton”, altså kend dig selv, var indhugget på væggen – men snarere […]

Det bedste vi har set

Dommedagsprofitten

Umiddelbart lyder catastrophe bonds ikke som noget, man har lyst til at investere i. Men hvis man, ligesom hedgefond-manageren John Seo, har en ph.d. i biofysik – og desuden har udviklet en avanceret beregningsmodel for sandsynligheden af naturkatastrofer – kan de nu godt være en god forretning. Bloomberg fortæller om Seo og de lidt mystiske katastrofeobligationer, som kort sagt giver penge, hvis skaden ikke sker. Og så giver artiklen egentlig også et fint indblik i, hvorfor finansindustrien på mange måder er lidt fucked.

Bæstet i os alle

Du kan ikke sige YouTube uden MrBeast, den 25-årige amerikaner (med det civile navn Jimmy Donaldson), som på alle måder har knækket koden til videoplatformen. Ved at investere uhyrlige summer i sine YouTube-videoer får MrBeast et forspring i algoritmerne, og (næsten) alle de penge, han tjener, går til nye videoer, som igen skaffer ham endnu flere visninger. Faktisk er Jimmy Donaldson blevet så populær, at han har formet YouTube i sit eget billede. Men hvad gør han, når tiderne skifter? Det har Polygon set nærmere på.

Som familie vi dele

“’Der var den her forestilling om, at man skulle være perfekt og se smuk ud, og at der ikke måtte være noget galt foran kameraet […] Og hvis det virkede, som om jeg ikke prøvede hårdt nok på at opretholde billedet, hvis mit smil ikke var så strålende, som det burde være, eller jeg ikke sagde en replik med nok entusiasme … så ville det normalt udvikle sig til, at jeg blev beskyldt for at være ligeglad med vores familie.’” Cosmopolitan har talt med et barn af en influencer. Det er omkring lige så trist, som man kunne forestille sig – og det er Cosmopolitans meget amerikanske vinkling på pengespørgsmålet i øvrigt også.

Tessa er Tessa

Her til morgen faldt redaktionen i snak med en midaldrende herre med skæg og briller og cigaret, som sad og samlede kræfter ved et serveringsbord uden for sit hotel i det indre København. Cirka et kvarter inde i samtalen begyndte han at tale om DR’s podcast i fire afsnit om den danske rapper Tessa, han genfortalte hendes historie med stor indlevelse, viste med fagter, hvordan hun havde holdt fast i den pladekontrakt, hun pludselig var blevet tilbudt, og så videre. Podcasten havde rørt den midaldrende mand, så nu bringer vi anbefalingen videre: I første afsnit går den 16-årige Tessa rundt på Vesterbro i januarkulden og ender med at bryde ind på en McDonald’s, hvor hun lægger sig til at sove på gulvet. “Et par år senere skal den samme pige ændre dansk musik. Det ved hun bare slet ikke endnu.”

Benspænd, skemaer og systemer

Sidst i april udkommer forfatteren Peter Adolphsens (f.1972) næste bog, Ellepigen Pif & 42, den tavse guru, som Adolphsen (heldigvis) selv synes er hans hidtil bedste. Han tilbyder at tage ud og læse hele bogen op for publikum (det tager fire timer), og han har også nogle foredrag i posen, bl.a. om ‘Det overnaturlige i litteraturen’, og skriveværksteder, herunder ‘Benspænd, skemaer og systemer’. Det nævner forfatteren i et opslag på Facebook, som i sig selv er ganske læseværdigt.

+ Genlæs evt. Oliver Stillings interview med Peter Adolphsen fra 2016: ‘Rynkekneppesygen – i bestemt ental‘.

Roger Federers “glorværdige efterliv”

Historiens største tennisspiller lagde ketsjeren på hylden, og hvad så? Hvad skete der så? Tja, man kan jo være ligeglad – det er de fleste af os vel også. Men det er nu alligevel en udmærket artikel, herremagasinet GQ har her, hvor Roger Federer “reflekterer over sine gamle rivaler, sine nye passioner, og den nye følelse af uopsættelighed, der driver ham”. På billedet er han netop ankommet til et Formel 1-løb i Miami, så mere travlt har han ikke.

Ugerevyen

Kriminelle notifikationer

Som du nok har bemærket, har vi det svært med kriminalsager; ofte vælger vi slet ikke at dække dem. Der er ligesom noget i måden, hvorpå den individuelle tragedie lynhurtigt bliver reduceret til en glubsk sensationsjagt, som byder os temmelig meget imod. Bare fordi krimier er tæt på den eneste genre, forfattere kan tjene penge på, […]

Spisesedlen

Vladimir Putin vil placere russiske soldater ved den finske grænse.

Aleksej Navalnyjs tidligere rådgiver Leonid Volkov angrebet med hammer uden for sit hjem i Litauen.

Sverige vil styrke sit forsvar ved Gotland.

Malaria-genom fra romersk skelet skal fortælle mere om sygdommens historie.

Mindst 144 læger i Region Hovedstaden har fået penge for at være læge for sig selv.

Den globale børnedødelighed er faldet markant siden 2000.

Japans første kommercielle rumraket eksploderer kort efter opsendelse.

Europaparlamentet godkender verdens første omfattende AI-lov.

Elon Musk droppede aftale med tidligere CNN-vært Don Lemon efter Lemon angiveligt pressede citronen ved at stille Musk kritiske spørgsmål.

Boeing-whistleblower John Barnett fundet død få dage efter, at han havde afleveret beviser til et søgsmål mod virksomheden.

Narendra Modis regering implementerer kontroversiel, anti-muslimsk lovgivning forud for valget i Indien.

Dommer i Georgia dropper delvist sigtelser mod Donald Trump i sag om undergravning af valget.

Råmælk er – åbenbart – blevet et nyt konservativt symbol i USA.

Tysk retssag skal afgøre, om Alternative für Deutschland kan klassificeres som en højreekstremistisk gruppe.

Et sidste ord

Hvorfor taler skuespillere så meget om deres egne film – på film? Den tyske dataanalytiker Dominikus Baur har gennemgået 60 pct. af IMDb for at dokumentere, hvem der har nok i sig selv.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12