Weekend den 14. juni
Ugens Føljeton
- SVM-regeringens pivringe europaparlamentsvalg.
- Kunsten at stemme blankt.
- Jenny Holzer og Gaza.
- Stikord til EM i herrefodbold.
- Sundhedsstrukturkommissionens anbefalinger.
- En guide til sommerens festivaler.
- Konfliktmægling på Folkemødet.
- Nigel Farages i valgkamp.
Kære læser
Tja, det udmærkede politik-medie Politico formulerer det sådan set meget præcist: “G7-topmødet i det syditalienske kystresort Borgo Egnazia er velsagtens den svageste forsamling af ledere, som gruppen har kunnet mønstre i årevis. De fleste af deltagerne er distraherede af parlamentsvalg og hjemlige kriser eller er desillusionerede efter flere år ved magten, eller også klynger de […]
Det bedste vi har set
Bloomberg: “Sådan forvandlede det 250 år gamle tyske ortopædiske skofirma med et familiedrama på Succession-niveau sig til en luksusgigant.” Foruden lidt om Luther, Napoleon og Barbie gemmer sig en vild historie om fader og søn Konrad og Carl, der forsøgte at overbevise 1900-tallets skoindustri om, at deres såkaldte fodseng var drømmen. Men Carl, han ville kun sælge produkterne “til folk, der havde gennemført hans ugelange seminar om ‘System Birkenstock’.” Kræsen? “Han solgte sine indlægssåler til Hitlerjugend og udførte tests på 170 SS-medlemmers fødder … Det lykkedes ham ikke at få nogen regeringsordrer. Men selv uden en formel aftale købte nazisoldaterne hans indlægssåler efter at have marcheret rundt i Europa i dårligt tilpassede støvler, og produktionen blev mere end fordoblet fra 1938 til 1942.”
Telepati har gennem hele det 20. århundrede føltes, som om det var lige rundt om hjørnet. Nu føles det, som om det er endnu mere rundt om hjørnet end nogensinde. Altså på en god måde. Ret skæg artikel i (det seriøse medie) Aeon.
Bare en lille fredagsopsang fra Informations klimareporter Jørgen Steen Nielsen. Han taler om, at der er brug for en “folkedåd”: “Det, der mangler, er den folkelige jordforbindelse. Altså for det første at mennesker i byerne vedkender sig det savn af naturen og livet på landet, som vi går og gemmer på, og som måske er indlejret i vore gener. Og for det andet, at vi vedkender os medansvar for landskabets skæbne.”
Ugerevyen
Alarmismen over kunstig intelligens kan antage mange former. En af de mere interessante kom den amerikanske filosof Daniel Dennett med, kort før han døde tidligere i år. Det vil sige: Dennetts grundfrygt for, at KI-teknologi vil skabe hidtil uhørte mængder misinformation, er måske ikke så opsigtsvækkende. Det er til gengæld den relativt elegante måde, bevidsthedsfilosoffen […]
Spisesedlen
7 ud af 8 medlemmer i regeringsnedsat udvalg bakker op om varianter af aktiv dødshjælp.
Vold mod børn i konfliktzoner nåede “ekstreme niveauer” sidste år, fastslår FN i ny rapport.
Demonstranter kaster sten mod den argentinske præsident Javier Mileis økonomiske reformer.
EU-Domstolen idømmer Ungarn milliondagsbøder for at nægte migranter asyl. Tre uger før Orbán overtager EU-formandskabet.
Flere end hver fjerde mand har sjældent eller aldrig nogen at tale fortroligt med. Når de har, er det oftest en partner.
USA og Ukraine underskriver 10-årig sikkerhedsaftale.
Aktionærer i Tesla blåstempler Elon Musks lønpakke på over 45 mia. dollars.
Et sidste ord
Vi bad radiovært og journalist Ayşe Dudu Tepe om at komme med fem anbefalinger. Det gør vi en gang om måneden, og det plejer at gå helt fint. Men Dudu havde åbenbart andre planer. Her er, hvad hun sendte os torsdag aften.