Weekend den 13. juni

Ugens Føljeton

 

Prisernes usynlige magt

Skal vi løse klima- og omsorgskriserne, må vi forstå, at priser ikke er neutrale, men et resultat af en ulige magtbalance i samfundet, som konstant undervurderer betydningen af omsorg og natur. Det er budskabet fra en samtale mellem forfatter Emma Holten og økonom Tone Smith.

Kære læser

Syv år senere

Mens Mette Frederiksen er på folkemøde, og Giorgia Meloni diskuterer Nato-forsvar i Rom, er der landet nogle papirer på deres bord, som folkeretseksperter kalder ganske ‘ædruelig’ læsning. Ikke forstået som afholdende eller fornuftsbetonet, men nok snarere som noget, der kan give en lyst til at genoverveje det, der er blevet sagt. Som vi tidligere har […]

Det bedste vi har set

Fjernsyn for far

Måske har du også undret dig over det: Hvorfor står fædre altid op og ser tv? Netop det har komiker Josh Gondelman sat sig for at undersøge, og det er der kommet en ret sjov tekst ud af i GQ. Ja, faktisk udvikler Gondelman en hel taksonomi over far-typer: “En betydelig subkategori af De Stående Fædre er De Uforpligtende Fædre. Det er de fædre, der altid står i døråbningen eller et andet overgangsrum med fødderne en skulderbredde fra hinanden ligesom tennisspillere og armene krydsede som livvagter. De ser altid ud til (og fremstiller sig selv som) at være på vej til at forlade rummet. De Uforpligtende Fædre nægter at indrømme, at de ser det, der er i fjernsynet, også selvom de står fuldkommen stille og er optaget af skærmen (i nogle rapporterede tilfælde) i en hel spillefilms længde.”

Planetær værnepligt

“Hvorfor ikke modernisere værnepligten? Giv unge mulighed for at vælge mellem at tjene landet med våben eller at tjene planeten. Det kunne være gennem at plante skov, genskabe natur eller hjælpe med klimatilpasning. En slags planetær værnepligt. Vi kunne endda gå et skridt videre og tilbyde unge et alternativ til konfirmationsforberedelse – en naturfirmation.” Det er Tænketanken Frej, der skriver.

Silicon Valley er fyldt med unge mennesker, som er droppet ud af deres prestigiøse Ivy League-uddannelser for i stedet at lave en eller anden app-løsning, der påstår at kunne redde verden. Meget berømt stoppede Mark Zuckerberg eksempelvis på Harvard for i stedet at gå all-in på Facebook. Som Business Insider kan fortælle, har uddannelsesskepsissen dog tilsyneladende nået nye højder blandt unge mandlige techbros. Eksempelvis opfordrer Peter Thiel-overvågningsvirksomheden Palantir håbefulde 18-årige til at “springe over indoktrinationen” fra universiteterne og i stedet… blive indoktrineret direkte via Palantirs praktikprogrammer. Ej hvor smart.

Filmkunstens bidske forsvarer

Det er Dagbladet Informations filmredaktør Christian Monggaard, som har fundet på overskriften her, men den er præcis. Det er, hvad han var, Fassbinder-, Hitchcock-, Pasolini-, Willie Nelson- og flere-elskeren Christian Braad Thomsen, der døde forleden, 84 år gammel: en bidsk forsvarer. “Han var en sten i skoen på filmetablissementet og på ingen måder interesseret i at gøre nogen glade bare for at gøre det nemmere for sig selv.” Fin nekrolog af Monggaard.

+ Læs også Oliver Stillings interview med Christian Braad Thomsen på Bo-Bi Bar fra 1998: ‘Et ensomt sted‘.

En historie om Hitler

På elegant vis gør The Atlantic ikke et større nummer ud af, hvorfor de trykker den her historie netop nu. Det kan man selv få lov at gætte sig til: “Hitler mødtes med sine løjtnanter for at lægge en strategi for Bayern. Stormtropper ville iscenesætte offentlige uroligheder og udløse en reaktion i henhold til paragraf to i artikel 48, hvilket gjorde det muligt for Hitler at suspendere Held-regeringen og indsætte en rigsguvernør i stedet … Bavaria Watch mobiliserede sig ikke. Prins Rupprecht greb ikke ind.”

Politi uden kontrol

Tåregassen og gummikuglerne flyder fortsat frit i USA, særligt med politiets hårdhændede håndtering af demonstranter i Los Angeles. Så meget desto bedre grund til at huske, at de “ikke-dødbringende” våben faktisk også kan være dødbringende, hvis ikke bare dybt invaliderende. Wired opsummerer: “’De er ikke mindre dødelige, hvis de bruges på en dødelig måde,’ siger Haar, der også er adjungeret professor i epidemiologi ved UC Berkeley. […] En undersøgelse fra 2017 foretaget af Haar og hendes kolleger viste, at omkring 3 procent af de personer, der blev ramt af gummikugler, døde af de påførte skader, mens 15 procent af de 1.984 undersøgte personer fik varige skader.”

Spisesedlen

Israel angriber Irans atomprogram – og Iran svarer igen med droneangreb.

Sidste år havde det næstlaveste antal dræbte i trafikken, siden man begyndte at føre statistik over trafikdræbte i 1930’erne.

Appeldomstol blåstempler Donald Trumps fortsatte brug af Nationalgarden i Los Angeles.

99,9 pct. af kræftpatienter får nu behandling til tiden, oplyser Sundhedsministeriet.

Stort flertal i FN’s Generalforsamling vedtager resolution, der kræver øjeblikkelig våbenhvile i Gaza.

Indien indleder undersøgelse af Air India-flystyrt.

Thomas Frank bliver ny træner for Tottenham Hotspur.

Et sidste ord

Måske er dating bare ikke helt hvad det har været.

Rigtig god weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12