Torsdag den 30. maj

Myten om den portugisiske undtagelse er forbi

I Portugal skal vælgerne vælge deres repræsentanter i Bruxelles tre måneder efter at have styrket det højreekstreme Chegas parlamentariske gruppe. Et halvt århundrede efter Portugals demokratiske revolution går det nye parti fra sejr til sejr.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Balloner, lort og landbrug

Der er gang i den på den koreanske halvø. Søndag afholdtes den årlige internationale ‘space out’-konkurrence på plænen foran Gyeongbokgung-paladset i det centrale Seoul. ‘Zon ud’ kan konkurrencen vel oversættes til – eller ‘fald i staver’. Det foregår sådan her: En masse sydkoreanere og andre nationaliteter, unge som gamle, sidder på yogamåtter og stirrer ud […]

Det bedste vi har set

Fra felthospitalets frontlinje

Den danske kirurg Martin A. Nørgaard skriver dagbog fra Røde Kors’ felthospital i det sydlige Gaza og sender dem til DR’s mellemøstkorrespondent Puk Damsgård. Det er selvsagt barske sager: “Travl nat. Måtte operere dame med tarmslyng kl 01.45-04.00. Mens vi stod og gjorde det, lød der nogle hule brag inde fra Rafah. Lige da vi var færdige, så vi resultatet af bragene, da en ung mand med et helt sønderskudt lårben ankom med en ambulance. IMC’s felthospital mente ikke, de kunne operere ham uden blodtransfusion, og de var løbet tør for blod, så de sendte ham videre til os.”

En lille øjenåbner 

Fremstillingen af øjenproteser er en særlig kunst med en overraskende lang historie. For som Popular Science opridser, har vi mennesker i knap 5.000 år skabt kunstige øjne med et væld af forskellige materialer, fra glas til akryl. Det ældste kendte øje blev fundet i Iran i 2006 og menes at være godt 4.800 år gammelt, mens man i det antikke Rom lavede øjenklapper med malet ler og læderremme. Og så er vi slet ikke begyndt at tale om øjenproteser i nyere tid, hvor teknologien virkelig er blevet et syn for guder.

Litterær legesyge

“Romanen har mere eller mindre siden sin undfangelse været en form, der absorberer andre former. Den er omskiftelig og kræsen. Den ønsker at sluge alle andre typer tekst og vokse sig større af dem. Romaner har inkluderet breve, e-mails, digte, sms’er, virksomhedsdokumenter, you name ’em. Postmodernisterne får meget af æren (eller skylden) for at dekonstruere romanens stivnede form… men i virkeligheden har romanen altid været beundringsværdigt formskiftende.” Litteraturnyhedsbrevet Counter Craft kommer med eksempler på romaner, der leger med formerne – og Olga Ravns De ansatte er sørme med i puljen.

Spisesedlen

Kulturministeriet lancerer nyt dansk spilinstitut, der skal støtte danske spiludviklere.

Tidligere spionchef Dick Schoof udpeget til at blive Nederlandenes nye premierminister. Lad os håbe han ikke er sjuft.

De grønne krav til nybyggeri i Danmark bliver skærpet – hvormed regeringen håber at kunne spare en halv mio. ton CO2.

Regeringen vil give skattelettelse til unge under 18 år, der har et fritidsjob.

En fjerdedel af politiske donationer i EU går til ekstremistiske og populistiske partier.

Nødhjælpsleverancer til Gaza er ifølge FN faldet med to tredjedele siden Israel gik ind i Rafah.

14 fremtrædende pro-demokratiske aktivister i Hongkong dømt for at bryde omstridt sikkerhedslov.

Nærsynet

For varmt til at vælge

Indien brænder, og det skyldes ikke kun, at det igangværende parlamentsvalg er gået ind i den sidste slutspurt. Onsdag nåede temperaturen i New Delhi op på 52,3 grader celsius, hvilket er den højeste temperatur nogensinde målt i den indiske hovedstad. Tilsvarende har flere end 37 andre indiske byer i denne uge haft temperaturer over 45 […]

Et sidste ord

Hvad skal du i eftermiddag? Hvis du har en hel-halv time at rive ud af kalenderen, synes vi du skal komme forbi Et Hul i Markedets torsdagsflet. Det bliver sjovt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12