Torsdag den 24. oktober

Knausgårds dans med Djævlen

Karl Ove Knausgårds nye roman Natskolen er et ondt og ubehageligt bekendtskab – og måske nordmandens bedste bog.

Kom ud af mediemøllen

 

Prøv gratis

Kære læser

Fascismen kommer snigende

Et midaldrende medlem af Føljetons redaktion har en nær slægtning, som engang i 1970’erne gav en ven en blodtud på en bodega i København. Detaljerne fortoner sig i værtshuståger, men det, der står tilbage, er en udmærket anekdote: Vennen havde brugt noget særligt brevpapir med et særligt brevhoved tilhørende slægtningen til sin egen private korrespondance. […]

Det bedste vi har set

Bunden er ikke nået

“Når man ser på meningsmålingerne lige nu, mister Socialdemokratiet ikke kun vælgere i de store byer, men i hele landet. De har tilbagegang hele vejen rundt,” siger valgforsker Kasper Møller Hansen om partiets nedtur, som meget vel kan vare helt frem til og med kommunalvalget i november næste år. Vælgerflugten mod venstre viser sig “bestemt” også i kommunerne, siger han, man skal bare dividere det, man ser på landsplan, med to. Så da Socialdemokratiet sidste år havde mistet 200.000 vælgere på fire måneder, ville det svare til, at partiet kunne have tabt 100.000 lokalt. Og det er en ganske stærk sammenhæng, siger Møller Hansen: “Det kan jo slå hårdt derude.”

Gemt eller forsvundet

“Det her var en seismisk nyhed og ikke ukontroversiel.” Den såkaldte java-pilrokke er den første marinefisk, der bliver anset som udryddet på grund af menneskets svineri – og BBC har en interessant lille artikel, om hvordan forskerne kan være så sikre på, at den næsten usynlige camoufleur faktisk er helt væk. “Constance antyder, at java-pilrokken var begrænset til et relativt lille område med betydelig fiskeriaktivitet. Jeg spørger, om det er muligt, at en sygdom eller anden naturbegivenhed i stedet var ansvarlig for artens tilbagegang. ‘Vi kan ikke sige det 100 pct. på den ene eller anden måde’, indrømmer hun, men tilføjer: ‘Jeg har en overvældende tro på, at det var os.’”

Økonomsplaining

Bevares, det er ved at være lidt tid siden, at de forskellige nobelpriser er blevet uddelt, men der er altid en god anledning til at se på, hvem der bestemmer, hvad der er bedst. Her leveres endnu en i Financial Times: “Økonomer er rigtig gode med tal. Det er vigtigt. Tal betyder noget, og evnen til at udlede, hvordan de påvirker hinanden, betyder også noget. Nogle ting ser dog ikke ud til at reagere på indlysende måder på tal, eller nogle gange er tallene begrænset af ting, der er svære at måle … Heldigvis er der andre professioner, der finder, uddanner og anerkender den slags mennesker, der er gode til at forstå de politiske og kulturelle kræfter, der driver institutionerne. De her erhverv er resten af ​​samfundsvidenskaberne – sociologi, historie, antropologi, statskundskab. Økonomer er socialiseret til at se ned på resten af ​​samfundsvidenskaberne som useriøse.”

Spisesedlen

Israels angreb i det nordlige Gaza har dræbt 770 mennesker på 19 dage.

CO2-udledningen i Sverige er på sit højeste i tre år.

Boeing-ansatte stemmer for at fortsætte strejke.

Storbritannien og Tyskland underskriver forsvarsaftale.

Natten til søndag var den varmeste i Danmark nogensinde for dette tidspunkt på året.

Statens Serum Institut finder “kraftig stigning” i mængden af coronavirus i spildevandet.

USA påstår at have beviser for, at der er nordkoreanske styrker på russisk jord.

Nærsynet

Ufred i ministeriet

Så meget koster det at blande sig uden at spørge om lov: Onsdag sigtede politiet 22 unge for husfredskrænkelse, fordi de gik ind i Ministeriet for Grøn Trepart. Og nu skal fem andre så for retten, efter de sidste år løftede deres rødmalede hænder og det palæstinensiske flag inde i folketingssalen. + I Storbritannien står […]

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12