Torsdag den 21. december

Kan menneskesmugling redde liv?

EU bør med sin nye asyl- og migrationsaftale lære af erfaringerne fra Niger, mener den politiske geograf Rhoumour Ahmet Tchilouta.

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

“Torben Ulrich, De er ikke rigtig klog!”

“Hvorfor spiller du professionel tennis?” “Phyyeh! Det gør jeg heller ikke.” “Hvad mener du med, at du ikke gør?” “Jeg mener… på hvilken måde mener du, jeg gør? “Du deltager da i de der WTC-turneringer, og du får penge for at spille, og du er medlem af ATP. Det vil jeg nærmest kalde professionel tennis.” […]

Det bedste vi har set

Til den visuelle tidsalder

Det har været et langt år. Sådan føles det i hvert fald, når man ser The New York Times’ billedserie for 2023. Krigen i Ukraine fylder selvsagt en hel del, det samme gør Hamas’ terrorangreb i Israel og bombningerne af civile i Gaza. For slet ikke at tale om alle de mange naturkatastrofer, som året har budt på. Men så var der jo også alt det imellem: Kroningen af Kong Charles, Donald Trumps forbryderfoto og Beyoncés Renaissance-turné, for nu bare at nævne nogle af højdepunkterne. Resten må billederne selv fortælle (blød betalingsmur).

+ The Ringer kommer med et bud på de 84 sætninger, der bedst forklarer 2023.

“Tag for eksempel japansk. ‘Warau’ er én måde at udtrykke latter på. Nogle forkortede det til bare den første lyd i ordet, w’. Andre bemærkede så, at ‘www’ lignede græsstrå, hvilket fik folk til at begynde at bruge det japanske ord for græs (草) til at repræsentere latter. Denne kontinuerlige udvikling er grunden til, at hvis du vil skrive om at grine meget på japansk, kan du skrive 大草原: ‘kæmpe græsmark’.” Rest of World har en vidunderlig webfeature om, hvordan forskellige sprog griner på nettet.

Politiken har slået pjalterne sammen med Axios, og har med støtte fra The Pulitzer Center gravet i, hvordan den kinesiske regering – med Axios’ ord – “i stilhed forsøger at fremme sine geopolitiske mål om at omforme den globale orden i hjørner af verden, der historisk set var omstridt eller koloniseret af tidligere imperialistiske magter”. Det er der kommet en temmelig interessant serie ud af – senest om den japanske uafhængighedsbevægelse på Okinawa, som Kina holder et vågent øje med.

Spisesedlen

Frankrigs sundhedsminister har trukket sig i protest mod Macrons nye udlændingelov.

FN’s Fødevareprogram standser midlertidigt den fødevarehjælp, som de leverer til dele af Sudans delstat Gezira.

Flere mænd end kvinder køber en ejerbolig, hvilket øger den økonomiske forskel.

Tusindvis af argentinere deltager i de første demonstrationer mod landets nye præsident Javier Milei.

Valget i DR Congo er forlænget efter forsinkelser, vold og tekniske problemer med elektroniske stemmebokse.

40 pct. flere fædre tager barsel efter ny lov om øremærket barsel.

USA og Danmark underskriver ny forsvarsaftale.

Nærsynet

Sort skærm i Polen

Slut med TVPiS, lyder det fra det polske liberale og proeuropæiske parti Borgerplatformen. Med Donald Tusk i spidsen lovede landets nye regering at genoprette “upartiskheden i polske medier”, og der var ikke langt fra tale til handling. Onsdag morgen blev lederne af den største offentlige TV-kanal TVP, Polsk Radio og nyhedsbureauet PAP fyret, og TVP […]

Et sidste ord

Har du dårlig stedsans? Så bør du nok holde dig fra den kinesiske by Chongqing.

Føljeton finder vej til dig igen i morgen – hav det godt så længe!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12