Søndag den 29. december
De politiske aftaler, der bliver indgået i EU, tilgodeser oftest de mest velstillede. Det skyldes ikke bare sammensætningen af parlamentet, men også sammensætningen af Bruxelles’ lobbygrupper, siger forskeren Iskander de Bruycker, der i et nyt studie viser, at mere diversitet øger muligheden for at søge indflydelse.
Kære læser
EU-institutionerne bliver til tider fremhævet som mere progressive end medlemslandene. I den seneste mandatperiode var Europa-Parlamentet det mest ligestillede, det nogensinde har været, hvad angår køn. I mange år har Europa-Parlamentet tilmed kunnet bryste sig af at være mere diverst end medlemslandenes egne. Indtil for nylig: Kurven for kvinders repræsentation blandt europaparlamentarikere har været opadgående, […]
Det bedste vi har set
Den nuværende kønsubalance på arbejdsmarkedet er på tværs af EU-landene knap 11 pct. Ifølge Kommissionens vurdering koster det 370 mia. euro om året.
Rapport: EU’s kønsmainstreaming har haft en mærkbar spillover-effekt på sammensætningen af lobbygrupper.
Spisesedlen
23. december: Kommissionens højredrejning.
27. december: En voksende konsulentindustri.
28. december: Flere problemer, flere penge.
29. december: Lobbyisternes diversitetsproblem.
30. december: EU’s ombudskvinde.
2. januar: Den daglige Føljeton er tilbage som normalt.
Nærsynet
I resten af 2024 ser Føljeton lidt anderledes ud end normalt. Vi går nemlig kontra på julehyggen, og sætter i stedet fokus på alt det skræmmende, der sker bag lukkede døre i Bruxelles. Nærmere bestemt hvordan den voksende lobbyindustri påvirker alle de beslutninger, som ultimativt rammer os alle. Vi skal se på svingdøre, diversitetsproblemer og jurister i forklædning. Og det hele bliver kyndigt fortalt af Føljetons egen EU-ekspert Emma Louise Stenholm.
Et sidste ord
I morgen slutter vi lobbyserien af med et interview med EU’s afgående ombudsmand Emily O’Reilly – inden vi snart skal til at se os tilbage.