Onsdag den 24. januar

Prisen på patenter

Sidste år vandt patienterne over patenter i kampen mod tuberkulose. Hvad betyder det for den globale sundhed?

En lille avis til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Norsk copy-paste

USA er fortabt. Indrømmet, det er måske en lidt drastisk konklusion at drage sådan en grå onsdag i januar, men faktum er i hvert fald, at Donald Trump tirsdag også sejrede ved primærvalget i delstaten New Hampshire og dermed virker så godt som ustoppelig i sit fortsatte forsøg på at genvinde rollen som USA’s præsident. […]

Det bedste vi har set

Danmark kan mere

“Her står vi. Palæstinensere og jøder. Afrikanere, gammeldanskere, christianitter, udviklingsarbejdere, nødhjælpsveteraner, håndværkere og studerende, fagforeningsfolk. Helt almindelige indignerede borgere,” skriver forfatter og journalist Niels Boel i en opløftende kronik i Dagbladet Information. De store, brogede demonstrationer for Gazas befolkning giver ham håb for “et andet Danmark” end det Danmark, som fx landets statsminister repræsenterer.

Tolerance på celleniveau

Tja, underrubrikken forklarer jo meget godt, hvad denne artikel i det videnskabelige tidsskrift Nature går ud på: “Efter årtiers frustration og fejlslagne forsøg er forskere formentlig endelig på nippet til udvikle behandlinger, som kan genskabe immun-‘tolerance’ over for sygdomme som diabetes, lupus (SLE) og multipel sklerose.” Jovist, der er nogle forbehold i den sætning, men alligevel. Ligesom det er tilfældet med så meget andet her i livet, er nøgleordet leveren. Det er drabelige sager, der sker på celleniveau.

Verden er af lava

Den islandske dokumentarist Andri Snær Magnason skriver i The Guardian om, hvordan Island op gennem det 20. århundrede var hjemsted for, hvad han kalder “Disney-vulkaner” – hyggelige, ufarlige vulkaner, som var spændende at se på og gode for turistindustrien. Men med udbruddene, som truer med at opsluge landsbyen Grindavík, er det ikke så hyggeligt længere. Nu er det farligt. Som Magnason skriver: “Jorden er en ustabil skorpe: Mange steder er den simple handling at gå som at navigere på tynd is.”

+ Videnskab.dk: ‘Hvordan stopper man en strøm af lava?

Spisesedlen

Folketinget vedtager lov, der forpligter ansatte til at registrere deres arbejdstid.

Det svenske kongehus dropper Marabou som kongelig hofleverandør.

Dansk Kvindesamfund lufter idéen om en “formaliseret samfunds- og omsorgspligt”.

Danmark donerer 91 mio. kroner til cyberprojekter i Ukraine.

eBay fyrer 1000 ansatte.

Forskere finder fire nye kejserpingvinkolonier på Antarktis.

Israelske byggefirmaer vil erstatte palæstinensiske medarbejdere med indere.

Nærsynet

Kærlighed og guld

Står det til Socialdemokratiet, skal der ikke flere hænder til at stryge udlændinge- og integrationsministerens skjorter. Selvom servicebranchen mangler arbejdskraft, er det ikke den, der bliver hjulpet med regeringens nye udspil: Sammen med SF, Liberal Alliance, Konservative og Radikale vil man snarere lempe reglerne for højtuddannede udlændinge.

Det er nemlig social dumping, hvis forslaget skulle gælde lavere indtægtsgrupper, siger Kaare Dybvad (S). Er det så også social dumping stadig at tro på en Rwanda-løsning? At privatisere ældreplejen? Eller at give skattelettelser til de rigeste 10 pct?

+ Statskundskabsprofessor Peter Nannestad: “Om vi kan være bekendt at støvsuge ikkevestlige lande for deres bedste hoveder, det er jo så et åbent spørgsmål”.

++ Den amerikanske sociolog Arlie Russell Hochschild udvidede for tyve år siden begrebet brain drain med care drain; når kvinder fra fattigere lande flytter for at tage sig af de unge, gamle og syge i det rige nord: “Tid og energi er ressourcer ligesom mineraler, der udvindes af jorden. Barnepigen kan ikke være to steder på én gang. Hendes dag har kun et vist antal timer. Jo mere tid og energi hun giver de børn, hun bliver betalt for at elske, jo mindre tid og energi kan hun give sine egne.”

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12