Mandag den 2. december
Ifølge filosoffen Ingrid Robeyns er verdens ekstreme koncentration af velstand ødelæggende for demokratiet og planeten. Føljeton har talt med hende om, hvorfor hun mener, at der bør være en øvre grænse for rigdom.
Kære læser
Borgerkrigen i Syrien er rimelig kompleks, og den bliver ikke mindre kompleks, som årene går. Vi har en hovedskurk – han hedder Bashar al-Assad og er uddannet øjenlæge. “Det her er Bashar al-Assad, og det er ham, der skal undersøge dine øjne,” er ikke en sætning, man nogensinde har lyst til at høre. Men Syriens […]
Det bedste vi har set
Det måtte jo komme: Afskedsportrættet af Margrethe Vestager i anledning af, at hun nu er færdig som EU-kommissær. Det er Altinget, der leverer varen: “Vestager castede sig selv som folkets spydspids i kampen mod de multinationale selskabers dominans. Det sendte kommissæren afsted i en politisk kometbane, der endte med at give hende nærmest mytisk status for en dansk politiker […] Og hun tog et styrtdyk, da de selvsamme sager begyndte at falde ved EU-Domstolen, samtidig med at hendes stjernestatus i Bruxelles kom under pres, mens verden lukkede sig omkring Europa og protektionismen vandt frem.”
Har man været så uheldig at følge med på fx Dansk Folkepartis SoMe-kanaler eller Berlingskes debatspalter de seneste år, vil man også vide, at kritikken af den evigt diffuse “cancel culture” og “wokeisme” for længst er gået fra at være et amerikansk fænomen til også at optræde i Danmark. Men hvorfor egentlig? Hos The New Republic undersøger man sagen med udgangspunkt i Stanford-professor Adrian Daubs nye bog med den passende titel The Cancel Culture Panic: How an American Obsession Went Global.
Sidste år var der anslået 650.100 hjemløse i USA; et rekordstort antal. Langt størstedelen er komplet usynlige for omverdenen. I Esquire giver en af dem – den mangeårige journalist Patrick Fealey, der blev hjemløs som følge af en slem bipolar lidelse – et nærgående, ærligt og personligt indblik i, hvordan det føles: “Det sværeste ved at være hjemløs har været at overleve fattigdommen og marginaliseringen, diskriminationen og fjendtligheden fra den ikke-hjemløse befolkning. Fjendtligheden er som regel subtil. Folk kører ind for at besøge fyrtårnet eller stranden, eller hvor jeg nu er, ser mig og parkerer straks et andet sted. Hele dagen lang.”
Spisesedlen
USA’s præsident Joe Biden benåder sin søn Hunter.
Norge sætter dybhavsminedrift på pause.
Kun hver tredje klasse bliver undervist i førstehjælp – selvom det har været lovpligtigt siden 2005.
FN-topmøde om plastikforurening slutter uden en aftale.
Tysklands kansler Olaf Scholz besøger Ukraine for første gang i over to år – med løfter om en ny stor støttepakke.
Danmark giver ny støtte på 35 mio. kr. til den palæstinensiske civilbefolkning.
Det socialdemokratiske regeringsparti står til valgsejr i Rumænien.
Nærsynet
Demonstrationerne fortsætter i hovedstaden Tbilisi og resten af Georgien, efter weekenden har budt på masseanholdelser, vandkanoner, tåregas og gummikugler fra politiet. Store dele af befolkningen vil nemlig – uanset politivolden – slå én ting fast: at man stadig ønsker at være en del af EU og det europæiske fællesskab. Utilfredsheden og uroen steg allerede tilbage […]
Et sidste ord
Hvad er senkapitalisme? Tjo, det her kunne være et bud.
Vi ses i morgen, med eller uden Starbucks-kaffe!