Den 15. juni 2016
Kære læser
Idyllen blev brudt for lang tid siden. Skandinavien er desværre ikke så uskyldsrent og politisk harmonisk, som vi helst vil forestille os. I går aftes blev tidligere justitsminister Morten Bødskov slået ned ved et EM-arrangement på Islands Brygge i København. Ikke tilfældigt, men fordi han er socialdemokrat og tidligere ansvarlig for politi og retsvæsen i […]
Det bedste vi har set
Alle skriver om robotter og AI for tiden, og hver eneste tekst har nærmest et eller andet æggende i sig. For vi ved, vi står og kigger lige ind i en revolution, men det er umuligt at afgøre, om det er himmerige eller helvede vi går i møde. Oxford-filosoffen Nick Bostrom frygter det værste.
Bostrom mener helt reelt, at AI er den største trussel mod menneskeheden, vi har set, og lægger sig dermed på linje med Elon Musk, Stephen Hawking og Bill Gates.
Den store tyske intellektuelle Jan Werner Müller, der også er professor på Princeton, har nok engang et blik på det europæiske samarbejde. Nu er det Brexit, han tager under behandling i en tekst, som tager sit udgangspunkt i det hypotetiske spørgsmål, hvordan den britiske afstemning ville se ud, hvis den var lavet for ti år siden, hvor den europæiske tilstand var mere sorgløs. Det ville være det samme, lyder hans forsigtige konklusion, blandt andet fordi de europæiske ledere dengang som nu anser folkeafstemninger for at være irriterende obstruktioner.
Selv om det historisk set er på lånt tid, bliver der stadig regnet og analyseret på weekendens frygtelige masseskyderi i Orlando. Mistanken har – i hvert fald i den venstreorienterede intellektuelle presse – endnu en gang samlet sig om den amerikanske våbenpolitik.
Det er en tilbagevendende synder, når vi taler masseskyderi og mord i USA, og det kan man skam ikke fortænke nogen i. Alligevel vil Orlando-episoden ændre terrorbilledet i USA.
Spisesedlen
Regeringens top var advaret om beregningerne bag landbrugspakken. Statsministeriet og flere centrale ministre blev nøje advaret om, at det kunne møde kritik fra EU at indregne tidligere års miljøgevinster i regnskabet for landbrugspakken. Regeringens såkaldte kvælstofcover viser, at regeringstoppen fik et mere grundigt kendskab til mulige EU-problemer, end regeringen oplyste til Folketinget.
Rusland stjal oplysninger om præsidentkandidater. Hackere, der arbejder for den russiske regering, er trængt ind i landsledelsens database i USA’s Demokratiske Parti. De har bemægtiget sig partiets research om den republikanske præsidentkandidat Donald Trump. Det oplyser medlemmer af Det Demokratiske Partis Nationalkomité og sikkerhedseksperter, der har behandlet cyberangrebet.
En lejlighed i London er lige blevet solgt for 1,4 milliarder kroner. Så hvis du troede, at vi havde en boligboble i de danske storbyer, er der et stykke vej til de engelske. Lejligheden har seks værelser, udsigt over Hyde Park, skudsikkert glas og et såkaldt ‘panikrum’, hvis man nu skulle få brug for det.
Helle Thorning-Schmidt: Vi har plads til en million flygtninge i Europa. Det siger den tidligere statsminister, som nu er direktør i den internationale afdeling af Red Barnet i et stort interview ved konferencen ‘Fortune The Most Powerful Women’. Da Thorning-Schmidt var statsminister, kunne hun ellers godt finde på at prale med at være i spidsen for regeringen med den strammeste asylpolitik i 12 år.
Edward Snowden kommer på Roskilde Festival. Den amerikanske whistleblower skal inspirere til lighed på festivalen, forlyder det, og derfor giver han en såkaldt talk. Ja, ok – du kan godt nok kun se ham via storskærm, men det er jo ikke anderledes end koncerterne på Orange Scene.