9. oktober 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Mor er nationalbankdirektør

Skulpturer? Boring! Det ville den franske digter Charles Baudelaire have svaret. Han mente, at skulpturer var så kedelige, at han i 1846 skrev artiklen “Hvorfor skulpturer er kedelige“. Et af hans argumenter var, at der var alt for mange vinkler, når man kunne gå rundt om en skulptur, og derfor var det en vag kunstform. […]

Kære læser

‘Squid Game’ viser Netflix’ fangarme

Netflix kan klandres for mange ting. Filmfestivalen i Cannes har længe haft et horn i siden på streaminggiganten, som franskmændene mener er ved at ødelægge ægte cinema. Film fortjener ikke at blive set på folks smartphones, de skal ses i biografen – alligevel lancerer Netflix ufortrødent nye titler direkte på sin digitale platform. For slet […]

Det bedste vi har set

Inflation på vej!

Inflation på vej!

I økonomi har det længe været grundantagelsen, at vores frygt bestemmer og dermed gør inflation til en selvopfyldende profeti. Lige indtil seniorøkonomen Jeremy Rudd for nyligt ødelagde den ellers så hyggelige stemning hos den amerikanske centralbank, Federal Reserve, da han beskrev mainstreamøkonomi som det “rene nonsens“. Egentlig har han sagt det i årevis, men måske var det de noget bramfri beskrivelser – som at økonomien er “kriminelt undertrykkende“ – der denne gang fik ham til at gå viralt. Hvorfor er inflationsbegrebet så betændt? Historiker Adam Tooze optrevler på nuanceret vis debatten her.

Supersoniske fårekyllinger

Supersoniske fårekyllinger

Hvad hvis det, der gjorde amerikanske diplomater i Cuba syge, slet ikke var et supersonisk angreb, men i virkeligheden bare uskyldige fårekyllinger? Trump-regeringen trak i 2018 sine ansatte hjem fra ambassaden i Havana efter at have rapporteret om mærkelige lyde efterfulgt af symptomer som hovedpine, svimmelhed og søvnforstyrrelser. Chikane med mikrobølger fra Cuba, lød påstanden, men det afvises nu i en netop udgivet rapport fra en uafhængig forskergruppe: Den sande forbryder bag Havana-syndromet kan være den korthalede cricket, hvis lyde matcher optagelser fra ambassaden ned til allermindste detalje.

Mine øjne de skal se

Mine øjne de skal se

Ikke bare ved vi, at sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lukkede tirsdagens fest hos landbrugs- og fødevareminister Rasmus Prehn (S) med Thomas Helmigs Stupid Man: Det er efterhånden også kendt, at han er garvet dj i ingeniørteltet på sommerens Folkemøde i Allinge. Hvad er der ellers på Heunickes repertoire, og hvordan ser det ud, når han vender plader? Mens Frihedsbrevets Maya Tekeli samler sange ind til playlisten ‘Sange vi tror Heunicke spillede til Rasmus Prehn’s fest’, er det nu særdeles behændigt, at en P1-journalist for to år siden støvsugede internettet for videoer med sundhedsministeren på slap line.

Se de vilde billeder 

Se de vilde billeder 

Det her er mere en kuriositet end en egentlig anbefaling, men vi ved, du sætter pris på at være opdateret, så nu nævner vi det alligevel. Popstjernen Justin Bieber har netop udgivet musikvideoen til sin single Ghost, en sang, der handler om at miste (en bedstefar). I rollen som enkefrue er ingen ringere end Diane Keaton, og i videoen trøster Bieber sin bedstemor ved at drikke hende stiv, hjælpe hende på Tinder og købe hende noget tøj fra Gucci. Det er, øh, se for dig selv.

Den flinkeste dame

Den flinkeste dame  

En utroligt venlig og lettere fejlslagen amerikansk forfatter vælger i 2015 at donere en nyre til en værdigt trængende. Hun opretter en Facebookgruppe for sine nærmeste (og jaja, et par kolleger), hvor hun fortæller om sine overvejelser og sin filantropi. Et par år senere ser hun, at hendes gamle nemesis har skrevet en populær novelle om en selvretfærdig hvid kvinde, der donerer sin nyre, og så bryder helvedet løs. Hvad der starter som en kedelig og lettere intrigant fortælling om copyright udvikler sig hurtigt til et spørgsmål om forfængelighed, white saviour complexes og en leg med læserens fordomme. Virkelig interessant fortælling fra The New York Times Magazine.

Spisesedlen

Mandag kunne man læse, at milliardærer, politikere og embedsmænd har hemmeligholdt store summer i skattely og unddraget sig skat. ‘Pandora Papers’, kaldes lækket af de ca. 12 mio. filer, der viser, at bl.a. Storbritanniens forhenværende premierminister Tony Blair har undgået op mod 3 mio. kr. i ejendomsskatter, og at den russiske præsident Vladimir Putins indercirkel gemmer på hemmelige formuer. I Føljeton beskrev Oliver Stilling og Emma Louise Stenholm, hvordan afsløringerne også er en pinlig affære for Jyske Bank – og hvorfor de i sidste ende næppe kommer til at ændre så meget.

Et bredt flertal i Folketinget landede mandag aften en klimaaftale for landbruget, der sikrer et bindende CO2-reduktionsmål på 55-65 pct. i 2030. Finansminister Nicolai Wammen (S) kaldte aftalen “historisk“, mens dens konkrete tiltag fra flere sider kritiseres for kun at nå en fjerdedel af ambitionerne. De resterende reduktioner skal indfries med incitamenter og håb om teknologiske påfund, kan man forstå i aftaleteksten. Det gav tirsdag Føljeton anledning til at spørge: “Hvis vi alligevel befinder os i en drømmeverden, hvorfor sætter vi så ikke bare de mål, der matcher Parisaftalens?“

Det var også i denne uge, at Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), åbnede Folketinget. “Hun indledte med brede, luftige penselsstrøg, som man ellers ikke forbinder hende med. Fra at hele den statsministerielle kommunikation har været meget jordnær, socialrealistisk og leverpostej-agtig, satte hun os pludselig alle sammen til at drømme.“ Om billigere elbiler, natur i byen og lavere boligpriser, der dog ikke ser ud til at blive en realitet, så længe Socialdemokratiet forfalder til “midlertidig symptombehandling“, som Oliver Stilling og Lars Trier Mogensen hver især skrev om åbningstalen onsdag.

Tre danske kvinder og deres i alt 14 børn ankom natten til torsdag til Danmark efter at være evakueret fra al-Roj-fangelejren i det nordøstlige Syrien. Kvinderne var allerede i sommer – og i al hemmelighed – blevet sigtet efter terrorbestemmelserne uden selv at være til stede ved grundlovsforhøret. De skulle derfor for en dommer ved ankomsten, hvor beslutningen om varetægtsfængsling blev fastholdt i alle sagerne. Ingen fik lov at blive fængslet i surrogat, dvs. med børn, selvom det ellers var deres ønske. Det betyder, at mødrene og børnene skal adskilles.

Fredag var der i internationale medier forlydender om et muligt Polexit. Bekymringerne kom, efter Polens forfatningsdomstol i en afgørelse dagen forinden slog fast (blød betalingsmur), at landets forfatning har forrang for EU-ret. Dommere og eksperter ser dommen som et angreb på det europæiske samarbejde og beskrives i The Guardian som “det største skridt mod en lovlig udtræden af EU, der nogensinde er truffet af en national domstol“.

Et sidste ord

Går du også med en lille nyredonor i maven? Så overvej lige dette.

God weekend!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12