9. oktober 2018
Kære læser
Som seneste skud på stammen på den lange liste over, hvad Donald Trump har formået at ødelægge for os andre, kan nu tælles noget så grundlæggende som undskyldningen. For da Brett Kavanaugh i nat skulle sværges ind som højesteretsdommer i USA, valgte den amerikanske præsident simpelthen ”på vegne af vores nation” at give ham og […]
Kære læser
Natten til i går blev FN’s klimapanels seneste delrapport offentliggjort, og heller ikke denne gang var det opløftende læsning. Det er absolut sidste udkald, hvis vi skal kunne kende vores planet om 100 år, og det kræver en omfattende omlægning af vores tilværelse. Her til formiddag fremlagde regeringen så sin klimaplan, der rækker frem mod 2030. ”Det er vor tids største udfordring,” siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
Det bedste vi har set
Kampen om Knausgård
Måske hænger den norske forfatter Karl Ove Knausgård dig allerede langt ud af halsen. Men i hvert fald to eller tre her på Føljeton kan altså ikke rigtig få nok af den navlepillende nordmand. Og så er det jo fedt at se, at The Atlantic bringer en velskrevet langlæser i anledning af, at sidste bind af Knausgårds Min kamp er udkommet på engelsk. Boganmelder Ruth Franklin gør status over det samlede værk og spørger, om Knausgård har undergravet sig selv ved ikke længere at kunne bruge sit eget liv som litterært materiale. Ikke nogen superoriginal vinkel, men det er nu værd at læse alligevel.
Kartelmand høj på reggaeton
Spaniens mest eftersøgte narkobaron hedder Francisco Tejón og er leder af Castaña-kartellet, som de seneste år har haft en omsætning på omkring 30 mio. euro. Men Tejón er også stjernen i en ny reggaeton-musikvideo, som blev udgivet på YouTube i sidste uge. Det har fanget spansk politis opmærksomhed, for Tejón har været forsvundet siden 2016. Ordensmagten håber nu, at videoen kan give et praj om, hvor kartellederen mon gemmer sig, skriver El País. Selve musikvideoen kommer nok ikke til at vinde nogen priser.
Nobelprisvindere understreger menneskets kraft til at skabe og destruere
I går modtog William D. Nordhaus og Paul M. Romer den årlige Nobelpris i økonomi. Nordhaus har siden 1970’erne lavet økonomiske modeller relateret til klimaforandringerne, mens Romer i sin forskning har set på, hvordan menneskelige ideer og teknologi fungerer som økonomisk drivkraft. Som Quartz fortæller i denne lille introduktion til modtagerne, indkapsler årets pris altså på fin vis, hvordan mennesket skaber med deres ideer men også nedbryder naturen med dem.
+ Ham Paul Romer er forresten lidt af en økonomisk enfant terrible. Han blev cheføkonom for Verdensbanken i 2016 men blev fyret i januar i år, fordi han havde beskyldt banken for manipulation. Tidligere havde han også bedt sine ansatte om ikke at bruge ordet ”og” i mails og rapporter.
Digitale dødsboer
Har du en strategi for, hvad der skal ske med din Twitter- og Facebookprofil, når du dør? Nettet flyder over med digitale dødsboer, døde personers onlineprofiler. Og det er langt fra alle disse profiler, der lige umiddelbart kan slettes. Folk – det vil sige de efterladte – oplever i stigende grad problemer med, at de døde ‘lever’ videre på nettet, f.eks. når de får en Facebook-påmindelse om, at deres afdøde ven har fødselsdag. Slettmeg.no er en norsk nettjeneste, der tilbyder pårørende hjælp til at få ryddet op i de digitale dødsboer. Læs hele historien her.
Den kommunalt forvaltede sloganmani
Skulle det være noget med en forlænget weekend i charmerende Sorø? Nej? Hvad så hvis vi fortæller, at Sorø kalder sig ‘Sjællands Firenze’? For ja, adskillige små og mellemstore danske kommuner satser i øjeblikket stort på at markedsføre sig selv med fængende slogans. Eksempelvis har Tønder Kommune brugt 250.000 kroner på at nå frem til sætningen ‘Tønder Kommune – Rig på tur’. Vi forholder os lettere skeptiske. Og det gør lektor ved Center for Strategisk Byforskning Høgni Kalsø Hansen, som Kristeligt Dagblad har talt med, også.
Spisesedlen
Regeringen præsenterede her til morgen sit længe ventede klima- og luftudspil. Flankeret af fem fagministre kunne statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) fortælle, at der var tale om 38 konkrete initiativer fordelt på syv forskellige indsatsområder, som med regeringens egne ord vil gøre Danmark til verdensførende på det grønne område.
Medarbejder i Socialstyrelsen mistænkt for svindel for 111 millioner kroner. En ellers betroet medarbejder i Socialstyrelsen er mistænkt for at have svindlet i tilskudsadministrationen for 111 millioner kroner i perioden 2002-2018, skriver børne- og socialminister Mai Mercado i en pressemeddelelse. Det er blevet anmeldt til Bagmandspolitiet, og en 64-årig kvinde, som befinder sig i udlandet, er efterlyst internationalt, skriver Politiken.
Khashoggi-sagen er nu på højeste plan. Sagen om den saudiske journalist Jamal Khashoggi, der i sidste uge gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul og muligvis ikke kom ud i live, har bevæget sig op på højeste plan. Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdoğan, forlanger, at Saudi-Arabien fremlægger beviser for, at journalisten forlod konsulatet, mens præsident Trump udtrykker bekymring om sagen. Anonyme kilder i tyrkisk politi fortæller, at den systemkritiske journalist blev myrdet på konsulatet og fragtet derfra i dele.
Kraftig orkan har kurs mod Florida. Uvejret ‘Michael’, som befinder sig i Den Mexicanske Golf, er netop blevet opgraderet til en orkan, og det forventes, at den vil samle kræfter over golfens varme vand, oplyser USA’s meteorologiske institut ifølge nyhedsbureauet AP. Det kan blive den værste orkan i Florida i 20 år, hvis forholdene udvikler sig, sådan som amerikanske meteorologer frygter.
Copenhagen Business School indstiller alt samarbejde med Danske Bank. Det skriver CBS i en pressemeddelelse: ”Vi har besluttet, at CBS ikke vil indgå nye samarbejder med Danske Bank, før der udpeges en ny topledelse, og denne har vist, at den gennem en kritisk dialog med omverdenen vil søge at genskabe den tabte tillid til banken,” udtaler rektor Per Holten-Andersen.
Et sidste ord
Nordkoreas lille store leder, Kim Jong-un, lader minsandten til at have udskiftet dytten. Han kom i hvert fald pludselig rullende i en Rolls-Royce, da han mødtes med USA’s udenrigsminister i weekenden. Lidt underligt, når nu FN’s sanktioner forbyder eksport af luksusvarer til Nordkorea. Hvor ser han i øvrigt stolt ud.