9. november 2016

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

11/9 er et nyt 9/11

Donald J. Trump er USA’s nye præsident. Overrumplende og chokerende. Til trods for at han ikke fik et flertal af stemmerne i hele Amerika, men altså solidt over de fornødne 270 valgmænd. Markederne er straks styrtdykket – og hvad der svarer til næsten to års afkast er pist forsvundet. Da det i løbet af natten […]

Det bedste vi har set

Indsættelsen af ‘en svindler’

Der er mange følelsesladede og desillusionerede ledere og analyser i amerikanske mainstream-medier lige nu, og det er der ikke noget at sige til. Hvis vi endelig skal henvise til en, som under normale omstændigheder holder hovedet koldt, så må det være The New Yorkers chefredaktør, David Remnick:

”Trumps chokerende sejr, hans opstigning til præsidentskabet, er et kvalmende kapitel i De Forenede Staters historie og for det liberale demokrati. 20. januar 2017 vil vi tage afsked med den første sorte præsident – en mand med integritet, værdighed og en generøs ånd – og bevidne indsættelsen af en svindler (…). Det er umuligt ikke at reagere på det her med med andet end afsky og sand ængstelse.”

Hvad er der i vejen med USA?

En af de klogeste analytikere fra Bush-æreaen har leveret dagens indtil videre nok bedste analyse på udfaldet af det amerikanske valg. Thomas Frank, forfatteren til blandt andet What’s the matter with Kansas giver Demokraterne og den amerikanske venstrefløj skylden for Trump, og som han argumenterer her, har han en ret væsentlig pointe:

”Hvorfor, åh hvorfor skulle det absolut være Hillary Clinton?” spørger han retorisk, som et af de første eksempler på fejl begået af demokraterne. ”Ja, hun har et imponerende cv. Ja, hun har arbejdet hårdt, men hun var den helt forkerte kandidat mod en vred populist som Trump, og alle vidste det. Men hun var kun en kandidat, fordi det var hendes tur i partiet. Havde partiets hovedmål været at vinde, var der mange andre meget mere oplagte kandidater.”

Afvisningen af Barack Obama

Det kan godt være, at vi europæere er vilde med Barack Obama, men det må man bare konstatere, at mange amerikanere ikke er. The New Republic opsummerer, hvad resultatet af den amerikanske valgkamp er et symptom på:

”Ved at stemme på Trump har vælgerne afvist alt, hvad Obama har opnået i de seneste otte år. De har sendt en mand ind i Det Hvide Hus, som har lovet at annullere alle hans resultater. Først og fremmest har de afvist alt, hvad Obama og valget af ham repræsenterede: fremskridt – ægte fremskridt – og spørgsmålet om race.”

Hvad de danske politikere sagde

Og så til den danske vinkel: Jyllands-Posten har været så venlig at samle en lang liste over, hvad danske politikere har sagt om den helt utænkelige situation, at vi ville få Trump som præsident. Det er altså ret sjovt at løbe igennem. Siden har Anders Fogh Rasmussen på Sky-news i øvrigt advaret imod global recession med Trump. Politiken har desuden samlet kommentarer fra efter valget er afgjort.

Spisesedlen

Det er altså en svær opgave at fokusere på nyheder fra resten af verden på sådan en dag. Ikke desto mindre er det vigtigt. Og Al Jazeera gør det ret godt i en oversigt med seks nyheder, som bliver glemt midt i valgdommedagen. De kommer både ind på Syrien, EU-sanktioner mod Krim-halvøen, Venezuelas olielæk og Indiens forsøg på at stoppe korruption ved at forbyde store pengesedler.

California, Massachusetts og Nevada legaliserede i går marijuana. Det var ikke kun præsidenten, amerikanerne stemte om i går, og i dag står det så klart, at 20 procent af de amerikanske stater har legaliseret hash. Det skriver blandt andet New York Times og High Times.

Peter Brixtofte er død. Farums tidligere borgmester er død, 66 år gammel. Han var i mange år en nøgleperson i Venstre, og hans kommune blev anset som en mønsterkommune. Brixtofte blev idømt fire års fængsel for groft mandatsvig og afsonede dommen i Horserød Statsfængsel frem til 2011. I stedet for at lave en stor nekrolog, bringer Information et fire år gammelt interview med Peter Brixtofte, hvor de mødtes med ham over en øl, efter hans elskede fodboldhold, FC Nordsjælland, havde vundet danmarksmesterskaberne i fodbold.

Canadas website for immigration brød sammen under valgnatten. Et overvældende antal amerikanere handlede formentlig i desperation, da medierne annoncerede Trumps sejr stat for stat. Den canadiske immigrationsmyndigheds hjemmeside gik ned med jævne mellemrum i løbet af natten.

Flere kærestepar lægger sag an mod Beskæftigelsesministeriet for brud på Grundloven i forbindelse med forsørgerpligten. I 2014 vedtog den daværende regering med støtte fra Folketinget en lov om, at kærestepar, der bor sammen, skal forsørge hinanden, såfremt den ene kommer på kontanthjælp. Flere par, der rammes af loven, lægger nu sag an mod Beskæftigelsesministeriet og deres respektive kommuner, da de mener, det er et brud på Grundlovens § 73, der handler om ejendomsrettens ukrænkelighed. Da sagen er af principiel karakter, vil afgørelsen formentlig få betydning for tusindvis af par, der rammes af loven.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12