9. marts 2018
Kære læser
På Vejdirektoratet og blandt trafikinteresserede opererer man med det fænomen, der hedder glokøer. Det er de motorvejskøer, der opstår i den modsatte vejbane ved trafikuheld, fordi bilisterne sætter farten helt ned for at kunne se, hvad der er sket. I tæt trafik kan det give køer og trafikpropper på flere timer og er et stort […]
Kære læser
Skældsordene har hvirvlet rundt mellem de to atom-potente statsledere. Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har bl.a. kaldt USA’s præsident Trump for en ”senil tosse”, men nu skal de ikke desto mindre mødes – allerede i maj på et endnu ukendt sted – til et uventet, historisk og aldeles spektakulært topmøde om afspænding. Ikke siden præsident Nixon mødtes med formand Mao i Kina, har verden oplevet noget lignende.
Det bedste vi har set
Et interview med Lone Frank
Det er da ret godt, det her. Forbes Magazine har et interview med den danske Lone Frank, som de kalder ”en af Europas førende videnskabsjournalister”. Det er Robert C. Wolcott, som er klinisk professor i innovation og entreprenørskab på Northwestern Universitys Kellogg School of Management, der har snakket med hende i København, og de kommer omkring Kierkegaard, Dave Eggers’ bog The Circle, den fri vilje og radikale opgraderinger af vore hjerner (og så er det minsandten på video).
Jens Rohdes lære af Danmarks krigsdeltagelse
Engang var Jens Rohde Venstres irriterende unuancerede politiske ordfører (det kræver jobbet åbenbart). Så blev han pludselig partiets fornuftige stemme – indtil han tog konsekvensen af sin menneskelige udvikling og skiftede til Radikale Venstre. I dagens udgave af Weekendavisen er han ude i et selvopgør i forhold til konsekvenserne af de krige, som hans daværende chef Anders Fogh Rasmussen førte Danmark ind i i 00’erne. Rohde skriver, at han har tøvet med at fortælle sin version, fordi ”jeg har været for fej, og det er vanskeligt at tale om. Men selvransagelse er nødvendig, hvis vi ikke skal gentage fejlene”. Stærkt, Jens Rohde.
Sig det, som det er, Peter Madsen
Anbefalelsesværdig retsreportage af Informations Morten Frich fra ubådssagen i går: ”Peter Madsen skal afhøres. Peter Madsen nægter sig skyldig i drab og i at have mishandlet Kim Wall seksuelt. Han erkender dog at have parteret hendes lig. Det eneste, man kan tænke, er: Sig det nu, som det er. Uanset hvad der er sket: Sig det, som det er. Hvis noget godt og rigtigt skal komme ud af processen mod Peter Madsen, så er Peter Madsen nødt til at sige, hvad der skete på ubåden Nautilus UC3.”
Xi Jinping er ”ikke min præsident”
Det kan godt være, at Donald Trump bifalder ideen om et evigt præsidentskab, men Kinas unge synes ikke nødvendigvis, at det er så tillokkende, at Kinas præsident, Xi Jinping, nu i princippet kan blive siddende, til han dør. Kinesiske universitetsstuderende i udlandet har indledt en kampagne for at vise deres modstand mod det. ”Den vigtigste drivkraft bag Kinas vækst i de seneste 30 år har været at holde et øje på partiformandens magt på et institutionelt niveau,” siger organisatorerne bag kampagnen til Foreign Policy, som kalder det en sjælden opvisning af direkte modstand mod det kinesiske styre. De studerende har da også valgt at være anonyme.
+ Læs også hos Bloomberg News: ‘Xi Jinpings ønske om at lede på ubestemt tid kan give bagslag‘.
5 fakta om dansk landbrug
Hvordan står det til med det danske landbrug? Tja, ikke så godt, for at sige det mildt, og der skal ikke engang borende journalistik til at vise det. Her har Zetland fundet en håndfuld helt basale tal frem og fået nogle eksperter til at forholde sig til dem. Av, av. Vidste du, at dyrkning af foder til dyr udgør 79,8% af landbrugsarealet? Men hvad så med landbrugets enooorme betydning for Danmarks økonomi? Den snak er der heller ikke rigtig noget hold i. I 1950’erne udgjorde landbruget 20% af bruttonationalproduktet. I dag er tallet 2%.
Spisesedlen
Myanmar vil knytte sig til Kina, hvis EU ikke dropper sanktioner. Det meddeler landets regering, der siden sidste år er blevet beskyldt af FN for at udøve etnisk udrensning mod landets muslimske rohingyaer. I et interview med Politiken fortæller Myanmars viceinformationsminister, at landet vil vende Vesten ryggen og i stedet alliere sig med Kina, hvis ikke EU dropper sine straf-sanktioner.
Coop har ansat tobaks-børneagenter i supermarkederne. Fødevarekæden har ansat unge under 18 år, som skal forsøge at købe cigaretter i koncernens butikker, selv om det er ulovligt at sælge tobak til mindreårige. Ifølge Coops direktion skal tiltaget træne de ansatte i at blive bedre til at id-tjekke.
De tyske socialdemokrater offentliggør nyt ministerhold. Blandt andet skal Hamborgs borgmester, SPD-lederen Olaf Scholz, være både finansminister og vicekansler, og den tidligere justitsminister Heiko Mass skal nu være udenrigsminister. Justitsministeriet skal partiets tidligere generalsekretær Katarina Barley tage sig af. Onsdag d. 14. marts ventes Tysklands kansler, Angela Merkel, endeligt at træde ind i sin fjerde valgperiode efter at have brugt det seneste halve år på at danne en ny regering.
Indien giver grønt lys til passiv dødshjælp. Det oplyser landets højesteret, der i dag har vedtaget en lov, som skal give ”enkeltpersoner ret til at dø med værdighed”. Den nye lov tillader borgere at skrive under på en erklæring, hvori de modsætter sig genoplivning i tilfælde af koma. Samtidig er det nu tilladt for terminalt syge patienter at nægte medicinsk behandling. Erklæringen kan dog kun underskrives, såfremt den pågældende person er i ”normaltilstand” både psykisk og fysisk.
Netflix vil have Mr. og Mrs. Obama i stald. Den amerikanske streamingtjeneste forhandler lige nu med det tidligere præsidentpar, fordi de vil have parret til at producere eksklusivt indhold til Netflix. Hvis aftalen kommer i hus, vil Barack Obama og hans kone Michelles produktioner komme ud til platformens 118 millioner seere. Det er endnu uvist, hvad produktionerne skal handle om, men det forlyder, at de mulige programmer skal omhandle emner som sundhedssystemet, stemmeret, immigration, udenrigspolitik og klimaforandringer.
Et sidste ord
Wow, et tåkrummende tv-øjeblik. Panelet her diskuterer sagen om pornostjernen Stormy Daniels’ forhold til Donald Trump live på CNN. En starut fra den ultrakonservative organisation Heritage Foundation fyrer en joke af, der falder fuldstændig til jorden. (Her er lidt baggrund, hvis du er til den slags.)