9. januar 2017

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Napalm i Sverige

Og velkommen tilbage efter den første reelle og regulære weekend i 2017. Det gik sgu da meget godt, gjorde det ikke? Vi har i hvert fald oplevet det som noget, der var til at leve med; vi har været igennem et par børnefødselsdage, lidt tv-serier, et par søndagsaviser på telefonen, lidt for lidt søvn og alt […]

Kære læser

Rottens år

Uden at nogen har været i stand til at forklare hvorfor, har det vist sig, at bestanden af rotter i Danmark topper hvert tiende år. Sidste top var i 2007. Som et skyggebillede af selve vores kultur bliver dyret ved med at invadere os og fascinere os, men frem for alt ved med at frastøde os. Rotten er dyreverdenens mest uønskede art og måske også den, der ligner mennesker mest. Lasse Lavrsen udforsker rotten i denne uges føljeton.

Det bedste vi har set

Århundredets tyveri?

Århundredets tyveri? ‘Er der nogen, der gider at undersøge, om vi har været udsat for århundredets tyveri?’ Sådan lyder overskriften i en kronik af Rita Bundgaard, formand for fagforeningen HK Stat, i Jyllands-Posten om skandalerne i Skat. Hun klandrer i kronikken skiftende regeringer for gennem 10 års besparelser og politiske eksperimenter at have udvandet det system af professionelle medarbejdere, der skulle opsnappe og stoppe skattefusk. Noget, hun ikke mener, de er i stand til med de ressourcer, der er i dag. Hun afslutter gennemgangen med en syngende lussing samt en appel til de siddende politikere og embedsmænd: ”Finansministeriet og skiftende ministre har et meget stort medansvar for situationen i Skat, og det virker, som om de stadig ikke har forstået alvoren. Det må ansvarlige politikere ændre nu.”

At forstå autisme

At forstå autisme. Det her er et virkelig interessant designprojekt. Et ’empati-sæt’ til bedre at sætte sig ind i, hvordan man oplever verden, når man er autist. ”Al støj og lyd er forstørret, forvrænget og sammenblandet, så det er meget svært at føre en samtale, når man bruger værktøjet,” forklarer designeren Heeju Kim, som er afgangselev fra Royal College of Art. ”Folk med autisme har nogle gange svært ved at blokere for baggrundsstøj.” Projektet hedder Empathy Bridge for Autism.

For 2000 år siden skulle de også op om morgenen

For 2000 år siden skulle de også op om morgenen. Der er et engelsksproget ugentligt nyhedsbrev, som hedder Brain Pickings. Dette meget anbefalelsesværdige nyhedsbrev er stiftet i 2006 af en skribent ved navn Maria Popova, som tidligere har skrevet for Wired UK, The Atlantic og The New York Times osv. – altså gode steder. Forleden havde hun en fin tekst med titlen ‘Marcus Aurelius om, hvordan man motiverer sig selv til at komme ud af sengen om morgenen og gå på arbejde’ (i vores oversættelse). Den handler simpelthen om, hvilke tanker den gamle filosof og stoiker (og kejser, for pokker) gjorde sig om netop den problemstilling for godt 1900 år siden. Og det pudsige er jo, at stort set intet er anderledes i dag. God at læse på en mandag.

Spisesedlen

Chef i Volkswagen bliver anholdt af FBI. Skandalen om de 11 millioner dieselbiler, som forurenede langt mere i virkeligheden, end da de blev testet, har bredt sig til chefgangene hos Volkswagen. FBI har anholdt Oliver Schmidt, lederen af bilproducentens amerikanske kontor for overholdelse af regler fra 2014 til marts 2015. Det fortæller to kilder til New York Times. Hans kontor har angiveligt givet flere forkerte forklaringer på de høje udledninger af partikler fra dieselbilerne.

20 procent af de unge, der ikke klarer optagelseskravet til erhvervsskolerne, ender uden uddannelse og job. Det viser et notat fra Undervisningsministeriet, der indtil videre indeholder de eneste tal på området. Siden 2015 har det været et krav, at elever på erhvervsuddannelserne skulle have mindst karakteren 2 i dansk og matematik fra folkeskolen for at blive optaget. Det efterlader årligt omkring 5.500 elever uden mulighed for at komme ind på den uddannelse, de har søgt. 20 procent – eller omkring 1.100 – af dem ender ifølge notatet hverken i arbejde eller uddannelsesforløb.

Antallet af unge stofmisbrugere i Danmark er vokset med 50 procent de seneste fem år. Det viser tal fra SFI – Det Nationale Forskningscenter for Velfærd. For alle aldersgrupper er antallet af stofmisbrugere vokset med 23 procent de sidste fem år. Fokuserer man på gruppen af unge mellem 20 og 30 år, er tallet endnu højere, da stofmisbrugere i den aldersgruppe er vokset fra 5.000 til 7.500 – altså en stigning på 50 procent.

Så er Golden Globe-priserne endnu en gang blevet uddelt. Selv om resten af verden muligvis er mest optaget af La La Land, der løb med hele syv priser eller Meryl Streeps – medgivet ret skarpt leverede – takketale, kan vi her på redaktionen for én gangs skyld ikke undgå at være en lille smule patriotiske. Det skyldes, at TV-serien Natportieren, der er instrueret af danske Susanne Bier, løb med hele tre priser: Bedste mandlige hovedrolle i miniserie, bedste kvindelige birolle og bedste mandlige birolle. Og det er ikke kun her på redaktionen, der jubles, Susanne Bier er tilsyneladende også selv ret glad: ”Det er mega sjovt, det her. Tre skuespillerpriser. Det kan næsten ikke være bedre, når man er instruktør,” siger hun i en kommentar til Ritzau.

Over halvdelen af dokumenterne om den kontroversielle politiskolesag bliver mørklagt. Berlingske har søgt aktindsigt i sagen om den nye politiskole, som regeringen besluttede at placere i Herning til stor fortrydelse for flere partier i politiforliget. Men statsministeriet ville kun udlevere 71 af de 154 dokumenter i sagen. Resten er blevet mørklagt som følge af den nye offentlighedslov fra 2014. Beslutningen møder kritik fra DF og S. ”Der er mere og mere, der peger på, at der ikke har været rent trav i den her proces,” siger Socialdemokratiets retsordfører, Trine Bramsen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12