9. februar 2023

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Månestøv og sagsanlæg

For et par uger siden bragte Weekendavisen et interview med Helen Thompson, der er professor i politisk økonomi ved Cambridge University. Hovedbudskabet, som avisen fik ud af samtalen, var, at den grønne omstilling højst sandsynligt vil føre til en lavere kollektiv levestandard. Olie, kul og gas tegner sig stadig for 80 pct. af verdens samlede […]

Kære læser

Nordsøolie på nye flasker

Succesen er lammende: Vindenergi har sejret ad helvede til. Forleden meddelte Energistyrelsen, at “sagsbehandlingen af havvindmølleprojekter og øvrige VE-projekter under åben dør-ordningen” pludselig er stillet i bero. Reelt skyldes opbremsningen, at driften af vindmølleparker er blevet en så stor guldgrube, at EU-reglerne om ulovlig statsstøtte kan være i spil. Altså at offentlige værdier bliver uretmæssigt […]

Det bedste vi har set

Så meget for den (Tali)bandlysning

Selv ikke Taliban kan stoppe TikTok. Det sociale medie bliver i hvert fald ved med at hitte i Afghanistan, også efter den fundamentalistiske regering har forsøgt at bandlyse det. Ifølge Wired menes op mod to mio. afghanere at være på TikTok, hvor de bl.a. kan følge den tidligere tv-vært Sikandar Najib, der nu laver små, sjove sketchvideoer. For når hverdagen fyldes med barske beretninger om vold, økonomiske kriser og menneskerettighedsovergreb, er det også vigtigt, at man har noget at grine af.

+ Hvad USA kan lære af Indiens TikTok-forbud.

Forskertjenester

Forskertjenester

Et ‘Du vil jo gerne være med i hulen Mulle’ -scenarie, tegner sig hos ph.d.-studerende ifølge denne artikel fra Videnskab.dk. Hver tredje forsker har skrevet personer på forfatterlister, selvom de ikke har leveret noget markant til forskningen. Og det må man ikke. Begrundelsen lyder, “at man som ph.d.-studerende er i en sårbar position, hvor ens karriere afhænger af, om man er på god fod med sin vejleder og samarbejdspartnere rundt omkring”. De misvisende krediteringer er altså udtryk for et stejlt forskningshierarki, hvor de ph.d.-studerende er nederste led.

Hvad øjet tænker

Hvad øjet tænker

I 2021 anholdte hollandske specialstyrker, hvem de troede var den for nyligt arresterede mafiaboss Matteo Messina Denaro. Manden viste sig dog at være en 54-årig brite, som politiet løsladte efter nogle dage. De kunne nemlig konkludere, at han med sin Liverpool-accent ikke var den sicilianske mafiahøvding. Heldigt nok, for man havde faktisk ingen fantomtegninger af Denaro i 2021. Var det tilfældet, kunne den britiske mand måske være blevet løsladt noget før. Det problem skal AI-teknologi nu være med til at løse ved bedre og hurtigere at tegne fantomtegninger. Men ifølge VICE risikerer teknologien også at generalisere kriminelle på baggrund af hudfarve og køn.

Spisesedlen

Dødstallet fra jordskælvene i Tyrkiet og Syren passerer 15.000. Onsdag bekræftede de tyrkiske myndigheder, at mindst 12.391 mennesker er blevet dræbt af mandagens jordskælv i Tyrkiet, mens dødstallet i Syrien var på 2.992. “Selvfølgelig er der mangler. Betingelserne er tydelige. Det er ikke muligt at være forberedt på en katastrofe som denne,” udtalte Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdoğan under et besøg i Hatay-provinsen.

Over halvdelen af danske drikkevandsboringer forurenet med pesticider. Det viser tal fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) i den seneste grundvandsovervågning. Ifølge seniorforsker Anders Risbjerg Johnsen fra Geus forventer man også de kommende år at se en øget forurening, da vandselskaberne er begyndt at teste for flere og flere pesticider.

Zelenskij anmoder igen om kampfly. Det sker på den ukrainske præsidents europaturné, der onsdag bragte Volodymyr Zelenskij forbi premierminister Rishi Sunak i Storbritannien, inden turen gik til Paris, hvor Zelenskij spiste middag med den franske præsident Emmanuel Macron og den tyske kansler Olaf Scholz. Ifølge Sunak er “intet udelukket”. Torsdag ventes den ukrainske præsident at mødes med alle 27 EU-ledere i Bruxelles.

ATP lavede milliardunderskud i 2022. Sammenlagt tabte Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP) 64,4 mia. kr. på sine investeringer sidste år, hvilket gav et samlet underskud på 56,8 mia. kr. Det viser ATP’s årsregnskab, som er blevet offentliggjort torsdag. I en meddelelse understreger ATP, at danskerne på trods af tabet stadig vil få “udbetalt deres garanterede pensioner”.

Europa-Parlamentet godkender ny korruptionsplan. Onsdag sagde formændene for Europa-Parlamentets politiske grupper god for en plan udfærdiget af parlamentsformand Roberta Metsola, der skal “styrke parlamentets integritet, uafhængighed og ansvarlighed”. De foreslåede tiltag – der bl.a. inkluderer en karensperiode for forhenværende MEP’ere – kommer i kølvandet på den opsigtsvækkende Qatargate-skandale.

Et sidste ord

Det er altid godt at have en ekstra ketsjer ved hånden.

Føljeton spiller bold igen i morgen – vi ses der!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12