9. februar 2021

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Trumpine overlever Trump

Retssalen er gerningsstedet. Eller rettere: Domstolen er sat på præcis det sted, hvor angrebet fandt sted for lidt over en måned siden. Det var nemlig selve den demokratiske retsstat, som var under angreb. I dag stilles tidligere præsident Donald Trump for en rigsret – i den selv samme sal i Senatet, som en hob af […]

Kære læser

Kan amerikansk fodbold tackle krisen?

Natten til mandag løb en af de største årlige sportsbegivenheder atter af stablen. Efter en mærkværdig sæson i COVID-19’s tegn, lykkedes det mirakuløst nok den amerikanske fodboldliga NFL at afvikle den 55. udgave af Super Bowl. Alt var på sin vis, som det plejede. Det stort anlagte pauseshow – denne gang med popstjernen The Weeknd […]

Det bedste vi har set

Skat, altså!

Skat, altså! 

Så er den gal igen. Et stort journalistisk graverprojekt truer nok en gang med at hive tæppet væk under milliardærers og multinationale selskabers lyssky aktiviteter. Denne gang skal vi til hjertet af Europa, nærmere bestemt til Luxembourg. Under kodenavnet OpenLux har journalister fra blandt andet Le Monde, Süddeutsche Zeitung og Le Soir kigget en uhyggelig mængde dokumenter igennem for at afsløre omfattende skatteunddragelser. Det er selvsagt lige til at blive godt forarget over. Franske Le Monde skriver om afsløringerne (på engelsk).

+ Overblikket her fra det internationale journalistsamarbejde OCCRP er også godt.

Sommerfugleskoven 

Sommerfugleskoven 

Hver sensommer migrerer millionvis af monark-sommerfugle (Danaus plexippus) fra Canada og det nordlige USA mod en skov i Mexico. Turen er mildest talt imponerende for en sommerfugl; den er flere tusind kilometer lang, og tager op mod to måneder. Alene det, at insekterne vælger den samme fjerne skov, er forbløffende. Desværre er migrationen også et af de mange naturfænomener, som klimaforandringer og skovrydning nu truer med at udrydde. New Yorker har en vidunderlig webfortælling om sommerfugleskoven – og kampen for at redde den.

Tilbage på skolebænken

Tilbage på skolebænken

”Jeg tror, vi alle har stærkt undervurderet den sociale betydning af de her skoler. Hvor afgørende det er for vores børns velbefindende. Små børn er ligesom hajer. De skal bevæge sig hele tiden, ellers synker de til bunds”. De mindste skolebørn er langt om længe vendt tilbage til klasselokalerne. Hvad har den lange nedlukning mon betydet for deres trivsel? Zetland har taget en grundig snak med forskere, forældre og skolelærere om de små poder.

Spisesedlen

Demonstrationerne i Myanmar fortsætter. For fjerde dag i træk er titusindvis af demonstranter strømmet til gaderne i protest mod landets nylige militærkup. Demonstrationerne forløber fortsat fredeligt, men har alligevel fået politiet til at optrappe indsatsen med gummikugler, tåregas og vandkanoner. Det sker, efter Myanmars militær har udstedt et forbud mod større forsamlinger.

Benjamin Netanyahu erklærer sig ikke-skyldig ved korruptionsretssag. Mandag blev retssagen mod Israels premierminister genoptaget i Jerusalem. Her står Netanyahu anklaget for flere tilfælde af svindel, bestikkelse og tillidsbrud. Retssagen kommer blot få uger inden, israelerne atter skal stemme om Netanyahus fremtid ved et parlamentsvalg – det fjerde på blot to år.

Ny aftale sikrer større kompensation til selvstændige. Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om at udvide kompensationsordningen for selvstændige erhvervsdrivende, der er blevet ramt af coronanedlukningerne. I alt er der nu afsat 9,5 mia. kr. til kompensationsordningen, så selvstændige kan få udbetalt op mod 10.000 kr. yderligere per måned.

Demokraatit forlader regeringssamarbejdet i Grønland. Partiets beslutning kommer blandt andet efter uenigheder om et omdiskuteret mineprojekt ved Kuannersuit, ligesom Demokraatit også har været utilfredse med den interne ballade hos samarbejdspartneren Siumut. Formand for Naalakkersuisut Kim Kielsen meddelte mandag, at Siumut fortsætter i en mindretalsregering med Nunatta Qitornai.

Rigsretssagen mod Donald Trump begynder. Tirsdag mødes Senatet i USA for at diskutere den historiske, anden rigsretssag mod Trump. Den tidligere præsident står anklaget for at have opildnet til oprør i forbindelse med stormen mod Kongressen den 6. januar. Det kræver et to tredjedele flertal i Senatet at få Trump dømt. Rigsretssagen ventes at løbe mindst ugen ud.

Et sidste ord

Den her hjemmeside er simpelthen genial. Den giver dig muligheden for at tage en køretur gennem en af verdens storbyer, mens du lytter til en lokal radiostation. Det er nok det tætteste, du kommer på at rejse pt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12