9. december 2021

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Boykot til den store guldmedalje 

USA, Australien, Canada. Ét efter ét har landene meldt ud, at der ikke vil være officielle udsendinge til stede i Beijing, når Vinter-OL til februar skydes i gang. I USA har politikere blandt både Republikanerne og Demokraterne længe lagt pres på præsident Joe Biden for at lade Kinas fortsatte brud på menneskerettighederne få politiske konsekvenser. […]

Kære læser

Europas dobbeltproblem

Ironisk nok har EU’s kommissær for indenrigsanliggender, Ylva Johansson, sagt det selv: “Tallene er ikke høje. Det her er ikke primært en migrationskrise. Det er et hybridangreb.“ Alligevel reagerer man stadig, som om situationen ved grænsen til Belarus er fuldstændig umulig at håndtere. EU-Kommissionen har for nyligt foreslået at tillade Polen, Litauen og Letland, der […]

Det bedste vi har set

Hvad koleraen gjorde for Paris

Hvad koleraen gjorde for Paris

I magasinet Bloomberg CityLab er skribenten Feargus O’Sullivan (fedt navn) i gang med en serie i tre dele om, hvordan storbyer er kommet til hægterne igen efter historiske epidemier. Han er nået til nr. 2 om Paris efter koleraudbruddet i 1830’erne. Nummer 1 var om Amsterdam efter byldepesten i 1665. Sundhedskriser kan føre til stærke genfødsler.

+ Den store tyske digter Heinrich Heines (1797-1856) berømte beskrivelse af Paris i koleraens tid (på engelsk).

Kinas queer-internet bliver slettet

Kinas queer-internet bliver slettet

“Når Mei gik ind på sit queer-studentersamfunds WeChat-konto, var det lige så naturligt for ham som at spise og sove. I seks år var han med til at drive en af Kinas mest prominente grupper. Men d. 6. juli loggede han ind med en vis nervøsitet; han havde hørt, at andre samfunds profiler på den sociale platform var blevet censureret og nu fremstod som ‘unavngivne konti’. Få minutter senere skete det samme for hans.“ Det kinesiske styre billiger (heller) ikke LGBTQI+-samfundet. Skræmmende langlæser i techmagasinet Rest of World.

Hva’ mæ’ Wammen?

Hva’ mæ’ Wammen?

“Udadtil har han ikke gjort noget stort væsen af sig, og det kan være mere end vanskeligt at finde udtalelser eller politiske markeringer fra Nicolai Wammen, som på nogen måde kan hidse folk op eller sågar skabe kontrovers. Han er alt andet end polemiker og folkeforfører, snarere en diskret magtoperatør, som har udnyttet sin centrale placering til at befæste sin stigende og afgørende indflydelse.“ Føljetons Lars Trier Mogensen skriver i Altinget om finansminister Wammen, som synes at stå forrest i den socialdemokratiske arvefølge.

Spisesedlen

Fire personer anholdt for lækager fra efterretningstjenesterne. De fire, der tæller nuværende og tidligere ansatte i Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), er sigtet for “uberettiget at have videregivet højt klassificerede oplysninger“. Det skriver PET i en pressemeddelelse og oplyser, at anholdelserne er et resultat af en længerevarende og uafsluttet efterforskning.

Regeringen indfører nye restriktioner. Det betyder bl.a., at restauranter, barer og caféer fra fredag skal holde lukket mellem midnat og kl. 5, og at der vil være forbud mod at samle over 50 mennesker til stående arrangementer. I næste uge sendes folkeskolebørn hjem til onlineundervisning, ligesom regeringen og sundhedsmyndighederne opfordrer til hjemmearbejde, og at man dropper julefrokosten.

“En regel for dem, nye regler for os andre.“ Sådan lyder den ene af flere beskyldninger i britiske medier, efter Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, onsdag har indført nye restriktioner for befolkningen. De kommer nemlig kort efter lækket af en video, der viser hans personale joke om, hvordan de skal forklare at have festet på Downing Street under sidste års lockdown. Videoen har nu fået hans rådgiver Allegra Stratton til grådkvalt at opsige sit job, mens Johnson insisterer på, at festen aldrig har fundet sted.

Rekordmange journalister er i fængsel. Ifølge en ny rapport fra Komitéen for beskyttelse af journalister (CPJ) har 2021 været et “særligt trist“ år for pressefriheden. Antallet af journalister, der er fængslet på grund af deres arbejde, har foreløbigt nået 293 mod samlet 280 sidste år. Kina har 50 journalister bag tremmer, mens også Myanmar, Egypten, Vietnam og Belarus topper listen.

+ Kina har kendt den fængslede Jimmy Lai, tidligere ejer af den nu lukkede pro-demokratiske avis Apple Daily, og to andre demokratiforkæmpere skyldig i at opildne til og deltage i “ulovlig“ forsamling.

Senatet blokerer vaccinekrav til virksomheder. Det amerikanske senat vedtog torsdag et lovforslag, der kan omstøde kravet fra den amerikanske præsident, Joe Biden, om at virksomheder med mere end 100 ansatte skal kræve deres medarbejdere vaccineret eller løbende testet mod coronavirus. Med stemmerne 52-48 er loven nu sendt videre til Repræsentanternes Hus, hvor Biden truer med at nedlægge veto.

Et sidste ord

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12