8. oktober 2022
Kære læser
Man kunne godt have ønsket sig en bare lidt bedre melding at gå til weekend på end Joe Bidens advarsel om, at vi ikke har stået over for “sådan et ragnarok siden Kennedy og den cubanske missilkrise“. Spørger man den amerikanske præsident, er det simpelthen en utaknemmelig – hvis ikke ligefrem umulig – opgave at […]
Det bedste vi har set
Tal om det
Gud bevare kongehuset?
I de seneste par uger har vi været vidner til et royalt drama. Vi undersåtter labber intense talepauser og forargede blikke i os, mens memes på Instagram konstaterer, at der nu er nok intriger til en dansk udgave af Netflix-serien The Crown. Tallene tyder også på, at vi i Danmark ikke foreløbig er klar til at give slip på vores monarki. En måling fra 2021 foretaget af Wilke viser i hvert fald, at kun 16 pct. mener, at kongehuset skal afvikles over de kommende 20 år. Nu skal man generelt passe på med at sammenligne tal, der er indsamlet på forskellige måder, men når det er sagt, tyder en Gallup-måling fra 1972 på, at vi med tiden er blevet markant gladere for den royale familie. Dengang mente nemlig hele 40 pct., at Danmark skulle overgå til være en republik. Mens Gud bevarer Danmark, vil Danmark altså bevare kongehuset.
Sofies valg
Sofies valg
Radikale er på den. Meningsmålingerne smadrer partiet, der pt. kan se frem til at blive halveret. Weekendavisens redaktør Martin Krasnik snakker med avisens to politiske analytikere, Hans Mortensen og Arne Hardis, om R’s situation i denne podcast.
+ Gå ved samme lejlighed heller ikke glip af seneste udgave af podcasten Borgen Unplugged med Lars Trier Mogensen og Henrik Qvortrups fætter, Thomas Qvortrup. En time og 27 minutter. Hvordan har Lars Trier Mogensen tid? De siger, at han også optræder i Aftenshowet.
”Jeg så den afghanske regering kollapse under vægten af sin egen grådighed”
“Jeg så den afghanske regering kollapse under vægten af sin egen grådighed“
“Jeg var blandt de titusinder af afghanere, som den amerikanske regering evakuerede, da Taliban tog kontrollen over Afghanistan sidste sommer. Siden da har jeg, under de næsten 10 måneder, jeg tilbragte med andre flygtninge på et hotel i Albanien og nu i USA, forsøgt at forstå, hvad der skete med mit land og hvorfor.“ Spændende artikel i The Intercept af journalisten Elyas Nawandish, der tillige har opsøgt en tidligere oberst i den afghanske hær, som i en lang periode havde et godt og trygt samarbejde med amerikanerne – indtil det hele imploderede i løbet af få uger for lidt over et år siden.
Et maleri siger mere end…
Et maleri siger mere end…
Simpelt, men godt: En venlig Twitter-bruger har lavet en kunstfærdig tråd med indflydelsesrige malerier fra 1900-tallet, ét for hvert år. Når valgkampen ikke vil komme til kulturpolitikken, må kulturen vel komme valgkampen. Så point til den første politiker, der tør udpege Zdzisław Beksiński som sin yndlingsmaler.
Op på klimahesten
Op på klimahesten
Som Yale-økonomen Robert Mendelsohn har udtrykt det, er en af klimakrisens helt store udfordringer at få skabt et CO2-aftryk svarende til det, vi havde tilbage i 1800-tallet, uden at vi også ryger tilbage til 1800-tallets levestandarder. Ja, irriterende nok har øget velstand det også med at føre til øget udledning af drivhusgasser – hvilket selvsagt giver nogle udfordringer, når lande skal hives ud af fattigdom. Spørger man The New York Times Magazine, kunne noget dog tyde på, at Uruguay har fat i den lange ende: “Der findes mere velstående lande og lande med et mindre CO2-aftryk, men måske findes der ikke nogle lande, hvor de overlappende muligheder for at leve godt og leve uden ødelæggelse virker lige så lovende som i Uruguay.“
Når Fauci kan…
Kan du huske, da din [indsæt nær, ældre slægtning her] nægtede at tage imod tredje vaccinestik mod corona, lige indtil der stod i avisen, at dronning Margrethe havde fået sit? Al faglighed og saglighed var sat over styr; hvis dronningen ville stikkes, så var det sikkert trygt nok. Nu har den 81-årige doktor Anthony Fauci, som er leder af National Institute of Allergy and Infectious Diseases ved National Institutes of Health, fået et booster shot mere. Han fik det i selskab med talkshow-værten Stephen Colbert på amerikansk tv, så det blev en ganske morsom affære. Se klippet og vis det til familiemedlemmet, som har en lille antivaxxer i maven. Sentimentalitet og showbiz møder videnskab.
Spisesedlen
Et særligt emne har domineret mediebilledet i denne uge. Det begynder med ‘p’ og slutter på ‘olitik’. Et folketingsvalg er trods alt blevet udskrevet og politiske dilemmaer, debatter og dramaer er blevet uundgåelige – også for Føljeton. Når det er sagt, er alting jo politisk – er det ikke sådan man siger?
Mandag begyndte ‘Kære læser’ med det storpolitiske. Vladimir Putin har nemlig malet sig længere og længere op i en hjørne, mens han skæver til sine omkring 2.000 taktiske atomvåben. Den russiske præsidents udenrigspolitiske drømme om et Storrusland skaber tilmed også problemer for ham indenrigspolitisk, hvor oppositionslederen Aleksej Navalnyj fantaserer om et Rusland post-Putin.
Politik var der desuden også rigeligt af i nyhedsanalysen. Mens vi nu ved, at vi skal til Folketingsvalg herhjemme d. 1. november, var man i Letland, Bulgarien og Brasilien nemlig allerede forbi stemmeurnerne i weekenden. David Dragsted gav i den forbindelse en hurtig overflyvning.
Når et valg er på trapperne, skrues der som regel godt og grundigt op for dommedagsretorikken, og det er også tilfældet denne gang. Vi har bl.a. hørt udtalelser som at den nuværende situation “godt kan minde om opspillet til Første Verdenskrig“, og at “Mor og far er nu afskaffet i Københavns Kommune!!!“ Astrid Plum advarede tirsdag om at skabe unødige shitstorms i et glas vand.
I Storbritannien var der imidlertid tale om en reel shitstorm – både på sociale medier, men i allerhøjeste grad også irl. Som David Dragsted skrev, skulle der ikke gå længe fra dronning Elizabeth II var blevet begravet, til Storbritanniens premierminister, Liz Truss, havde fået skabt sig en hel ny slags landesorg med sin økonomiske politik. Da Truss sammen med sin finansminister fremlagde en plan om at indføre en række skattelettelser, styrtdykkede kursen på det britiske pund i hvert fald. Og som det nogle gange er i politik, måtte Truss krybe til korset og indrømme, at hun altså tog fejl.
Til gengæld var tonen håbefuld, da statsminister Mette Frederiksens (S) holdt åbningstale i Folketinget. I onsdagens ‘Kære læser’ fremlagde David Dragsted talens vigtigste pointer og mindede os om, at vælgerne faktisk har magten til folketingsvalget, modsat pseudoafstemningerne i Kherson-, Luhansk-, Donetsk-, og Zaporizjzja-regionerne.
I USA varmer de op til midtvejsvalget med nogle lidt heftigere stunts end Mette Frederiksens retoriske greb i åbningstalen. Her har Floridas guvernør, Ron De Santis, nemlig fløjet 48 migranter til en ø i Massachusetts. Emilie Ewald forklarede i nyhedsanalysen, hvordan migranter er blevet genstand for kyniske valgkampagner over there.
Mens immigration optager USA, prøver vi i Danmark i stedet at få folketingskandidaterne – og resten af verden – til at tale om klimaet. Partierne er desværre ikke enige, og trætheden er måske begyndt at melde sig. Men det kan om noget betale sig at holde øje med partiernes grønne handlingsvillighed, skrev David Dragsted torsdag og lovede, “at det i sidste ende bliver det, vi kommer til at huske for eftertiden“.
I analysen stod de tre Venstre-partier – Danmarksdemokraterne, Moderaterne og ja, Venstre – for skud. Engang var Inger Støjberg (DD), Lars Løkke Rasmussen (M) og Jakob Ellemann-Jensen (V) samlet i ét parti, men nu hvor de er hver for sig, har det ironisk nok gjort dem større end Socialdemokratiet. Lars Trier Mogensen opridsede valget mellem Venstre, Venstre og Venstre.
Fredag var fokus stadig på Venstre-partierne. Denne gang i selskab med resten af blå blok, med undtagelse af Moderaterne (hvad mon det betyder?). Oliver Stilling dissekerede i ‘Kære læser’ et gruppebillede af smilende partiledere til højre for midten. Der bliver vist bemærkelsesværdigt meget tand, men det er altså ikke alle forpersonerne, der har noget at grine af…
Ugens afsluttende tekst skilte sig ud fra mængden, for den handlede faktisk ikke om politikere. I hvert fald ikke sådan direkte. Vi bragte et uddrag fra forfatter Glenn Bechs nyudgivne manifest Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet, og Astrid Plum leverede en veloplagt introduktion:
“Jeg anerkender ikke længere jeres autoritet kalder sig et ’manifest’ og ønsker at være et opgør med vores nuværende samfundsstruktur. Med forfatteren selv som prisme, manifesterer værket en generel klassekritik, som danner rammerne for en større samfundskritik udtrykt i langdigtsform. Vi forstår hurtigt, at det ikke kun er afstanden mellem provinsen og storbyen eller mellem rig og fattig, der er i vejen. Til tider føles det snarere, som om det er alting, den er gal med. Det er det måske også.“ /Xenia Heiberg Heurlin
Et sidste ord
Med det nuværende arbejdsmarked ved man aldrig, hvilke kompetencer, der er behov for.
Vi ses igen på mandag – og husk: Det er sejt at være mærkelig.