8. november 2022

Føljeton

En lille avis til vågne læsere.

Prøv selv

Kære læser

Lider vi alle af optofobi?

No one pays attention to these killings, but the secret of the world is hidden in them. – Roberto Bolaño, 2666.   Vi kan stadig ikke finde ud af at tale om det. Eller – det er egentlig forkert. Vi gør faktisk ikke andet, hvis man kigger på avisforsider og breaking-bjælker. Vi kan bare ikke […]

Kære læser

Joe Bidens midtvejskrise

Selvom valgklokker plejer at markere demokratiets festdag, bliver det næppe festligt tirsdag til midtvejsvalget i USA. Det er nemlig første gang, at amerikanerne skal til valg siden præsidentvalget i 2020, der førte til den afgående præsident Donald Trumps konspirationsteori om, at hans valgsejr blev “stjålet“ (i Trump-termer kendt som ‘Den Store Løgn’) samt stormløbet på […]

Det bedste vi har set

Underholdningsbranchen, et tilbagestående erhverv

Underholdningsbranchen, et tilbagestående erhverv

Popsangeren Trine Bramsen har et illuminerende indlæg (blød betalingsmur) i Politiken: “I en undersøgelse af kønsubalancen i musikbranchen lavet af DR, udtaler en booker, at hun ser et tydeligt billede: Den kvindelige musiker skal pukle og levere på et tårnhøjt niveau i flere sæsoner end mændene for at opnå de samme høje honorarer. Mændenes kurve stiger simpelthen hurtigere. Hvad skyldes denne mistillid til den kvindelige frontfigur? Denne fordomsfulde narrativ om, at hun nok primært kan takke sit gode udseende for sin succes, og at der nok står nogle andre (mandlige) talenter bag hendes karriere. Popsangerinden er nok bare en køn nikkedukke, der bruges for at sælge varen.“

Brexit var ikke verdens bedste beslutning

Det ville være synd at sige, at Storbritannien ikke er blevet påvirket af Brexit. Men hvordan? Seks år efter, at briterne stemte sig ud af EU, er effekten af folkeafstemningen blevet tydelig. Financial Times har bikset en lille film på 28 minutter sammen: The Brexit Effect. Ikke for sarte sjæle.

”Vi har brug for alting”

“Vi har brug for alting“

“’Vandet stod så højt, at du ikke kan forestille dig det,’ siger Harjanis søn, Mahboob Ali, og løfter sin hånd mod himlen. Lige nu er Harjanis familie – ligesom resten af landsbyen og alle andre landsbyer i provinsen – afhængige af nødhjælp. Det kommer de til at være længe. De har ingen penge til at genopbygge huset, og markerne ligger stadig under vand. ‘Jeg kan ikke se nogen lyspunkter. Vores marker er under vand, så vi kan ikke få ris og hvede til at spise eller græs til vores dyr,’ siger Mahboob Ali.“ Reportage fra det oversvømmede Pakistan af DR’s Marie Sæhl.

Spisesedlen

Det Globale Syd skal bruge mere end to bio. dollars om året til at bekæmpe klimakrisen. Det fastslår en FN-støttet rapport om klimafinansering udgivet tirsdag. Omkring halvdelen af pengene skal komme fra rige lande, investorer og multilaterale udviklingsbanker. Resten skal Det Globale Syd, med undtagelse af Kina, selv finansiere med midler fra det private og offentlige.

Kasakhstan og EU indgår aftale om tættere energisamarbejde. EU-Kommissionen skriver i en pressemeddelelse mandag, at aftalen skal fremme udvikling af materialer, som bl.a. skal bruges til vindmøller og batterier, samt øge produktionen af brint. Ifølge det tyske nyhedsagentur dpa arbejder EU på at finde nye økonomiske partnere for at undgå afhængighed af enkelte landes værdikæder.

Mette Thiesen melder sig ud af Nye Borgerlige. Det skriver folketingspolitikeren i et opslag på Facebook. Udmeldelsen sker efter en række episoder med Thiesens kæreste, som ifølge partileder Pernille Vermund har ageret truende og voldeligt over for en medarbejder i Nye Borgerlige. Mette Thiesen opgiver ikke sit mandat, men fortsætter i Folketinget som løsgænger.

Jevgenij Prigozjin erkender at have blandet sig i amerikanske valg. “Vi har blandet os, vi blander os og vi vil fortsat blande os. Omhyggeligt, præcist og kirurgisk, og på vores egen måde, som vi kender,“ siger den russiske forretningsmand, der også går under navnet ‘Putins kok’. Prigozjin er tidligere blevet beskyldt for at sponsorere en russisk “troldehær“, der skulle påvirke amerikansk politik.

+ Canadas premierminister, Justin Trudeau, anklager Kina for at forsøge at påvirke det canadiske valg.

Skattestyrelsen udbetaler igen refusion af udbytteskat til de forkerte. Det fremgår i bogen Af hensyn til erhvervslivet af journalist Jesper Tynell og et notat fra Rigsrevisionen fra november 2021. Sidste år valgte skattemyndighederne at føre mindre kontrol med udbytteskat og regner nu med at forudbetale mere end 100 mio. kr. til udenlandske aktionærer, der ikke er berettiget til pengene.

Et sidste ord

Hvis nogle amerikanske kvinder mangler motivation til at stemme til midtvejsvalget, så burde denne video være nok.

Vi ses i morgen!

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12