8. maj 2021
Kære læser
“Mor er den bedste i verden,“ som Victor Cornelius sang i 1951, “enhver har hende kær/ Sorger, man tro’de, var store bli’r glemt, når hun er nær/ Der er en fred og en varme i hendes kærlige arme/ Mor er den bedste i verden, fordi hun er min mor.“ Der var ikke et øje tørt, […]
Kære læser
Kan du huske Karen fra Utah? Hende har vi, siden det amerikanske præsidentvalg i 2020 løbende checket ind med for at få et anderledes blik på, hvordan USA ser ud igennem en republikansk (og lidt faktaresistent) linse. I anledning af at Joe Biden netop har gennemført sine første 100 dage i den varme stol, tog vi fat i Karen igen.
Det bedste vi har set
David Graeber takker af
David Graeber takker af
“Det meste af det arbejde, vi udretter, er i øjeblikket drømmearbejde. Det eksisterer kun for dets egen skyld, eller for at få rige mennesker til at få det godt med dem selv, eller for at få fattige mennesker til at få det dårligt med sig selv. Og hvis vi blot stoppede, ville det måske være muligt at give os selv en række mere fornuftige løfter, for eksempel at skabe en “økonomi”, der faktisk lader os drage omsorg for de mennesker, der drager omsorg for os.“ Eftertryk har oversat det sidste essay, antropolog David Graeber nåede at skrive inden sin alt for tidlige død.
Ulven kommer ikke!
Ulven kommer ikke!
Bemærkelsesværdigt mange ulve forsvinder sporløst i Danmark. Det er som om vores land, er den rene Bermuda-trekant for de firbenede rovdyr. Ja, faktisk har Danmark “den højeste dødsrate for en fredet ulvebestand i verden“. Noget er helt galt, og en gruppe danske og tyske ulveforskere har derfor sat sig for at undersøge mysteriet. I en ny videnskabelig artikel udgivet i tidsskriftet Conservation Letters, konkluderer de, at forsvindingerne “først og fremmest skyldes kryptisk dødelighed, højst sandsynligt illegal efterstræbelse“. Eller sagt med andre ord: Ulvene bliver dræbt ulovligt. Weekendavisen optrevler det danske ulvehad.
En lille fotografihistorie
En lille fotografihistorie.
Lige siden kameraets opfindelse har fotografer forsøgt at få legitimeret deres arbejde som kunst. I dag ved vi, at indsatsen har båret frugt. Der findes ikke det moderne museum med respekt for sig selv, som ikke har haft fokus på fotografiet. Men vejen dertil var lang og sej. Faktisk skal man helt op i 1970’erne, før kunstteoretikere for alvor begyndte at anerkende fotoet “som et medium, der ikke bare kunne skabe billeder, men også skabe mening“. The American Scholar har en fyldig gennemgang af den æstetiske fejde.
Spisesedlen
Sundhedsstyrelsen fortalte i en pressemeddelelse mandag, at den danske Covid-19-vaccineudrulning vil fortsætte uden coronavaccinen fra amerikanske Johnson & Johnson. Samtidig opdateres vaccineplanen, så de 25-39 årige nu vil blive færdigvaccinerede fire uger senere. Beslutningen er truffet på baggrund af, at Johnson & Johnson-vaccinen, ligesom den skrottede AstraZeneca-vaccine, er blevet kædet sammen med det yderst sjældne VITT-syndrom, der giver et alvorligt sygdomsforløb med blodpropper. De skrinlagte vacciner vil dog stadig blive tilbudt på frivillig basis.
Natten til tirsdag blev Folketingets partier – med undtagelse af Nye Borgerlige – enige om vilkårene for en yderligere genåbning af Danmark. Det blev bl.a. besluttet, at alle grundskoleelever ville kunne vende tilbage på fuld tid fra den 6. maj, ligesom også fitnesscentre ville få lov til at åbne. Samtidig blev den såkaldte 30-minutters-regel for bordbestilling på barer og restauranter skrottet. Torsdag bød på en større genåbning af bl.a. biografer, teatre og spillesteder.
Facebooks såkaldte tilsynsråd annoncerede onsdag, at man har besluttet at opretholde det sociale medies bandlysning af Donald Trump. Dog kritiserede rådet den måde, hvorpå Trump er blevet bandlyst fra mediet på ubestemt tid. Facebook er derfor blevet bedt om selv at fælde en endelig dom over ekspræsidentens fremtid på platformen. Dommen skal falde inden for seks måneder, og David Dragsted skrev om afgørelsen i en nyhedsanalyse fredag.
USA valgte onsdag at støtte et forslag fremsat i Verdenshandelsorganisationen (WTO) om midlertidigt at ophæve patenter på coronavacciner. Ifølge landets handelsrepræsentant, Katherine Tai, kalder pandemiens “ekstraordinære omstændigheder“ nemlig på “ekstraordinære indgreb“. Torsdag meddelte Tyskland dog, at man ikke ønsker at støtte forslaget. Hvis patenterne skal ophæves, kræver det et enstemmigt flertal i WTO. David Dragsted skrev om patentkrigen i torsdagens ‘Kære læser’.
Regeringen blev sammen med støttepartierne SF, Enhedslisten og De Radikale fredag enige om et nyt klima-delmål. Ambitionen er nu, at Danmark skal have reduceret sine CO2-udledninger med 50 til 54 procent i 2025. “Vi har lyttet til hinanden, og regeringen har imødekommet det stærke ønske fra SF, De Radikale og Enhedslisten til, at vi kom i et endnu højere gear, når det gælder den grønne omstilling,“ lyder det fra finansminister Nicolai Wammen (S).
Et sidste ord
Er skakgeniet Magnus Carlsen synsk? Vi begynder at tro det.
God weekend!