8. juni 2022
Kære læser
Det stod – med en af kendis-journalistikkens mere forslidte formuleringer – “ikke skrevet i stjernerne“, at argentineren Jorge Mario Bergoglio en dag skulle gå hen og blive pave. Det gjorde han så alligevel i 2013 – som den første jesuiterpræst nogensinde og den første ikke-europæiske pave i 1.200 år. Han valgte at kalde sig “Frans, […]
Kære læser
Der bliver genrebøjet og leget med opskriften på gyseren til den helt store guldmedalje i instruktør Alex Garlands premierefilm MEN, hvor det mest uhyggelige ikke er jump scares eller body-gore, men derimod erfaringen af at leve i et patriarkat. På en gåtur i det engelske landskab følger vi den unge kvinde Harper (Jessie Buckley). Hun […]
Det bedste vi har set
Der bor en bager
… i den lille by Besançon i det østlige Frankrig, der har fået tilnavnet “byens humanistiske bager“. Udover at bage croissanter og baguettes til byens indbyggere, stiller Stéphane Ravacley op til parlamentsvalget i regionen Doubs. Han beskriver sig selv som værende fra bunden af den sociale rangstige og blev sidste år et kendt navn, da han sultestrejkede i protest mod, at hans guineanske lærling stod til udvisning. “Da jeg gik på sultestrejke, blev jeg umiddelbart mødt med en stilhed fra autoriteterne, og det ændrede mig som person […] Nu er jeg blevet et monster – et rart og venligt monster – jeg forstår virkelig, at hvis man vil have tingene ændret, må man gøre det selv.“ En rigtig underdog-fortælling hos The Guardian.
Bullshit-sprogets blankocheck
Bullshit-sprogets blankocheck
“Det korte svar er, at vi ikke forstår, hvad lederne mener. Hvad betyder agil, brændende platform, pipeline, must win battles, aligne, sparke til hjørne og så videre lige her, lige nu? Jeg aner det ikke.“ Djøfbladet har spurgt deres læsere om de mest irriterende vendinger, man hører i arbejdsregi – og fået henholdsvis en retoriker, en antropolog og en ledelsesekspert til at forklare, hvorfor de er så trælse.
Færre børn, færre problemer
Sådan er det i hvert fald, hvis man skal tro på den norske aldersforsker Vegard Skirbekk. Fertiliteten er på sit laveste på verdensplan og trods diverse landsdækkende kampagner (“Do it for Denmark“, vi kigger på dig), så er det ikke nødvendigvis en dårlig ting, at folk ikke længere skyder børn ud i en lind strøm. I virkeligheden behøver den voksende ældrebyrde slet ikke være en byrde. Ved at fokusere på mere uddannelse, beskæftigelse og en sundere livsstil er det nemlig ikke sikkert, at vi bliver mindre produktive med alderen. Og så kommer robotter selvfølgelig også til at overtage en del af arbejdsbyrden.
Spisesedlen
Verdensbanken advarer om stagflation. I sin nyeste prognose nedjusterer Verdensbanken forventningerne til den globale vækst i år fra 4,1 pct. til 2,9 pct. Det skyldes særligt coronapandemien, krigen i Ukraine og fortsatte problemer med forsyningskæderne. Samtidig udtaler præsident David Malpass, at “flere år med inflation over gennemsnittet og vækst under gennemsnittet nu virker sandsynlig“.
EU vil standardisere mobilopladere fra 2024. Europa-Parlamentet og EU’s medlemslande er blevet enige om en aftale, der fremover skal sikre, at alle mobile enheder såsom smartphones, tablets og kameraer bruger USB-C som ladekabel. “Det er på tide, at der sættes en stopper for de bunker af kabler, vi alle har i vores skuffer, og i stedet sparer omkring 11.000 ton elektronisk affald om året,“ udtaler MEP Andrej Kovatjev, der er en af aftalens forhandlere.
Regeringen indgår aftale om fængsel på Færøerne. Under statsminister Mette Frederiksens (S) besøg i Tórshavn blev der tirsdag underskrevet en hensigtserklæring med Færøernes lagmand, Bárður á Steig Nielsen, der skal gøre det muligt at bygge Færøernes første fængsel. Planen er, at projekteringen skal indledes i 2023, mens selve fængslet skal opføres mellem 2027 og 2030.
Gadekampe fortsætter i Sievierodonetsk. Ifølge guvernør i Luhansk-regionen, Serhiy Haidai, har Rusland intensiveret angrebene i den symbolsk vigtige by Sievierodonetsk efter et ukrainsk modangreb henover weekenden. Byen ses som afgørende for, at Rusland kan tage fuld kontrol over Luhansk. Mellem 10-11.000 civile menes fortsat at være fanget i Sievierodonetsk.
Ny lov skal hjælpe med boligkøb i yderområder. Et flertal i Folketinget vedtog tirsdag en lov, der fra 1. juli gør det muligt at optage et lån med statsgaranti til at købe bolig på landet. Loven omfatter godt 200 postnumre og vil gælde i de tilfælde, hvor der ikke kan lånes på almindelige vilkår. “Med loven sikrer vi, at det ikke er postnummeret, der afgør, om man kan få et lån eller ej, og vi styrker dermed sammenhængskraften i Danmark,“ udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S).
Et sidste ord
Det kan godt være, at du kan have mange bolde i luften – men hvad med rubiksterninger?
Føljeton jonglerer med nyhederne igen i morgen. Vi ses!