8. juni 2018
Kære læser
Det var en lettere kulørt ny spansk regering, der i går blev taget i ed af kong Felipe VI i Zarzuela-paladset nær Madrid. En astronaut som videnskabsminister og en tv-vært som kulturminister dukkede blandt andre op i paladset, men vi er efterhånden ved at vænne os til, at hvis ikke ligefrem selve statslederen er fra […]
Kære læser
Skattejagten er endelig sat ind: De danske myndigheder har netop anlagt retssager mod en række privatpersoner i udlandet med krav om tilbagebetaling for op mod 11 mia. kr. Men samtidig fosser pengene stadig ud af kassen herhjemme: Skat har tabt yderligere 68 mia kr. over de seneste fem år.
Det bedste vi har set
Olafur Eliasson har bygget et hus
Den 50-årige danske kunstner Olafur Eliasson har gennem den seneste halve snes år rykket sin praksis tættere og tættere på arkitektur og brugsdesign. En lommelygte, en Politiken-lampe og en havnebro er det blandt andet blevet til. Fjordenhus i Vejle er kapitalfonden Kirk Kapitals nye hovedsæde, og som en skrev på Facebook i går, ligner det med sine bløde linjer lidt en luftspejling af en af den nyligt afdøde Per Kirkebys kantede murstensskulpturer (måske tilsat en dosis Louis Kahn og lidt parfume). Det ser nu meget godt ud på billederne. Eliassons besættelse af cirkler og ringe i disse år lader sig ikke fornægte. På den måde hviler der en spøjs okkultisme over interiøret, som måske passer meget godt til, hvad de render rundt og laver i sådan en kapitalfond; tankerne henledes på logen ‘Rigets sønner’ i Lars von Triers tv-serie Riget. Den pudsige metalliske drypstenslampe, man ser på et af billederne, ligner til gengæld et elegant shoutout gennem tid og rum til den russiske konstruktivist Vladimir Tatlin og hans aldrig realiserede hyperberømte tårn. (Foto: Anders Sune Berg)
Mangustens moderne familieforhold
Nogle gange er dyr altså bare federe mennesker end mennesker. For eksempel lever mangusten (et lille desmerdyr-lignende væsen, der kan nedlægge en kobra mæ’ det vuns) en mere moderne tilværelse end mennesket. Det lille dyr mestrer nemlig bonus/sted/papforælder-konceptet langt mere elegant end de fleste, og i den her video fra National Geographic kan man se, hvordan manguster de første to-tre måneder af dens liv bliver passet og opfostret af en voksen-mangust, som ikke er dens forælder, men alligevel agerer værge og lærermester. Helvedes nuttet.
At melde sin gymnasieven til PET
På DR3 kan du lige nu se dokumentarserien ‘Min vens vilde forvandling‘ om de to gymnasievenner Sigurd og Oscar. De plejede at feste sammen og te sig tossede, men efter gymnasiet skifter Oscar karakter, han bliver meget religiøs og konverterer til islam, og det kan Sigurd på ingen måde sætte sig ind i. Så Sigurd melder Oscar til PET, fordi han er bekymret for vennes adfærd. I dokumentaren besøger Sigurd sin nu muslimske ven, der er flyttet til Uganda, og konfronterer ham med PET-opkaldet. ”Selv om jeg selv synes, jeg er åbensindet, siger det jo også noget om, hvor fordomsfuld jeg i virkeligheden selv har været – var Oscar blevet buddhist, havde jeg nok ikke været lige så nervøs,” siger Sigurd.
Mindretallets magiske vendepunkt
Hvis man sidder og lurepasser med en kontroversiel holdning, som man gerne vil have hele befolkningen med på, f.eks. hvis man er punker eller politiker, så bør man spidse ører her. Et nyt amerikansk studie viser, at en fjerdedel af befolkningen er et magisk vendepunkt – det er dér, minoriteten kan få vind i sejlene og blive til en majoritet. Det er ren matematik. Sociologen Pamela Oliver forklarer: ”Hvad jeg tror, der sker ved vendepunktet, er, at der er en ret høj sandsynlighed for, at en ikkeforpligtet aktør [en person, der endnu kan overbevises] vil møde minoritetens aktører og slutte sig til dem”. Altså: Man skal have omvendt en fjerdedel af befolkningen, før det batter – men så begynder alle også at komme rendende. Knæk og bræk.
En grundig og alternativ VM-guide + gamle Helmig
På torsdag begynder VM i fodbold, og i den forbindelse har Oscar Rothstein skrevet en alternativ, begavet guide til at forstå den store sportsbegivenhed. ”Det er stærkt fristende at synke ned i et skumbad af sorgløs begejstring, og det skal vi da også. Men en del af fascinationen handler også om – i hvert fald for mig – at et verdensmesterskab i fodbold fungerer som et forstørrelsesglas. Slutrunden er en måde at forstå sportens bredere penselstrøg på. VM er en måde at forstå verden på, endda,” skriver han.
+ Og så har Thomas Helmig lavet sendt en ny VM-sang på gaden: ‘Hele Danmark Op At Stå’. På videoen har gamle Helmig trukket i landsholdstrøjen og er gået i fuldt Ed Sheeran-mode. ”I har vist, hvor fællesskabet det skal stå.” Åh-uh-ååh.
Spisesedlen
Macron opfordrer G7-lande til at sige fra over for Trumps handelspolitik. I dag mødes de syv medlemmer af G7 til topmøde i den canadiske by La Malbaie. Der meldes allerede om en anspændt stemning, og USA’s præsident Trump planlægger at forlade mødet før tid. Der plejer at være en fælles udtalelse til sidst, men Frankrigs præsident Macron foreslår, at man dropper at få Trumps signatur på og bare kører med en G6 + 1-model.
Mindst 109 døde i Guatemala. Retsmedicinere i Guatemala oplyser, at 109 personer er bekræftet omkommet, efter at vulkanen Fuego gik i udbrud, skriver Reuters. New York Times har set nærmere på vulkanen i denne interaktive feature.
Udspil: Patienter skal kunne se, hvem der har kigget i deres journal. For at ”styrke tilliden og åbenheden” vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sikre, at alle regioner indfører logning i sygehusjournaler. Udspillet lægges frem i dag. Find hele udspillet Sundhed i fremtiden her.
Fri hash i Canada. Et flertal (56-30) i det canadiske senat har godkendt et lovforslag om at lovliggøre hash. Med den nye lov, som ventes at træde i kraft om et par måneder, vil personer over 18 år kunne dyrke og ryge hash. De får også lov til at have op til 30 gram hash på sig.
Nadim: kvindelandsholdet blev en ”kastebold i en machokamp”. Fodboldstjernen og landsholdsspilleren Nadia Nadim går i sin nye selvbiografi Nadia Nadim – min historie hårdt i rette med Spillerforeningens og DBU’s håndtering af lønkonflikten omkring kvindelandsholdet sidste år. De to foreningers formænd afviser kritikken.
Et sidste ord
Det bizarre øjeblik i går, hvor USA’s vicepræsident Mike Pence som anden abe mimer Donald Trumps handling. Ingen ved endnu, hvorfor han gør det. Her igen fra en anden vinkel. Weirdos.