8. juli 2020

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Hvor er den demokratiske dobbeltgænger?

Har du nogensinde overvejet, om du har en dobbeltgænger et sted derude? Ikke en tvetydig Dostojevskijsk doppelgänger, nej, bare en helt almindelig person, der passer sit arbejde, hænger ud med sine venner og sin familie og ellers ikke gør noget særligt væsen af sig. Den kinesiske baryton og operasanger Liu Keqing har en sådan en. […]

Kære læser

Omsorg for jorden

Denne uges sommerserie, ”Omsorgens årstid”, kommer fra Emmy Laura Perez Fjalland, som skriver nyhedsbrevet Jordbo – om at finde mening midt i en økologisk krise.

Det bedste vi har set

Quibittert

Quibittert

Kan du huske Quibi? Du er tilgivet, hvis det fjollede navn ikke lige ringer en klokke. Faktisk tænker næsten ingen på den nyligt lancerede streamingtjeneste, der bryster sig af at levere korte videoer til din smartphone (var der nogen, der sagde TikTok?). Og det på trods af, at Quibi altså oprindeligt havde sikret sig investeringer for over en milliard dollars og samarbejdsaftaler med garvede Hollywood-folk. Nu befinder firmaet sig i en ret penibel situation, som man kan læse i denne underholdende sag ovre hos Vulture. Vi anmeldte i øvrigt Quibi ved lanceringen tilbage i april. Og for nu at sige det, som det var: Vi røvkedede os.

Når faren forsvinder 

Når faren forsvinder 

”Min far var væk, og nu sad der denne her fremmede mand i hans krop ovre i hjørnet. Og når jeg talte om min far til andre, begyndte jeg at kalde ham Søren i stedet for far”. Journalist Mads Olrik har skrevet en rørende tekst ovre hos Zetland om sin egen far, og hvordan denne ændrede sig efter en hjerneblødning. Faktisk var karakterskiftet så voldsomt, at Olrik sætter sig for at konfrontere ham 15 år efter ulykken. Det er en af den slags tekster, der bliver bedre, hvis man læser den helt til ende. Og undervejs kommer der sågar en introduktion til det syrede koncept ”skilsmissefest”.

Skal kunsten dekoloniseres?

Skal kunsten dekoloniseres?

Stedelijk Museum i Amsterdam har fået to nye kuratorer: Yvette Mutumba og Adam Szymczyk. Kunstmagasinet Frieze taler her med Mutumba om museets rolle i en politisk sprængfarlig tid, samt om mulighederne for at dekolonisere kunsten. Det er slet ikke uinteressant. Mutumba var i øvrigt med til at stifte de to kunstmagasiner Contemporary And og Contemporary And América Latina, der blandt andet forsøger at gøre afrikansk og latinamerikansk kunst tilgængeligt for en bredere offentlighed.

Spisesedlen

USA påbegynder officielt udmeldelse af WHO. Præsident Donald Trump annoncerede allerede tilbage i maj, at han ønskede at trække USA ud af samarbejdet med Verdensundhedsorganisationen (WHO). Men nu har han altså også officielt indsendt en begæring om udmeldelse til agenturet. Udmeldelsen står til at træde i kraft 6. juli næste år. USA bidrog i 2019 med omtrent 15 pct. af WHO’s samlede budget.

Google, Facebook og Twitter vil ikke udlevere data om brugere i Hongkong. De tre amerikanske techgiganter meddeler, at de midlertidigt har stoppet for behandling af regeringsanmodninger om brugerdata i Hongkong. Det sker som reaktion på de nye kinesiske sikkerhedslov. Samtidig har kinesiskejede TikTok trukket sin app fra den særlige administrative region.

Brasiliens præsident Jair Bolsonaro er blevet smittet med COVID-19. Bolsonaro har i månedsvis forsøgt at nedtone truslen fra coronavirus, og blandt andet argumenteret for, at nedlukninger ville skade landet mere end sygdommen. Mere end 65.000 mennesker er officielt døde af COVID-19 i Brasilien, der har haft ca. 1,6 mio. bekræftede smittetilfælde. Eksperter frygter dog, at det reelle smittetal kan være op til 16 gange større.

Forsamlingsforbuddet hæves til 100 personer. Fra i dag, onsdag, bliver det igen lovligt at mødes op til 100 mennesker offentligt. Det sker på baggrund af den politiske aftale der blev indgået om forsamlingsforbuddet tilbage i juni. Den 8. august hæves maksimumsgrænsen igen, denne gang til 200 mennesker.

Boligpriserne er på det højeste niveau i 10 år. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Blandt andet er salgspriserne på villaer og rækkehuse steget med 1,6 pct. den seneste måned, ligesom salgspriserne på ejerlejligheder er steget med 0,9 pt. Økonomer udtrykker begejstring for, at coronakrisen dermed ikke ser ud til at have påvirket boligmarkedet nævneværdigt.

Et sidste ord

Har du nogensinde undret dig over, hvordan mongolsk metal mon lyder? Så er det i dag, du har heldet med dig. Hu!

Vi vinder stærkt tilbage fredag. Du kan jo med fordel øve dig på din strubesang indtil da. Ciao.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12