8. januar 2017
Kære læser
Godmorgen, så blev det mandag igen. Hvis der er noget, vi måske kan blive enige om uden for megen palaver hen over hækken, så må det være, at solen i dag skinner (eller har skinnet) over hele landet. Og vi har sagkundskaben på vores side: Danmarks Meteorologiske Institut skrev på sit website kl. 8.00, at […]
Kære læser
I en hal i Fredericia står 2.310 raceduer i hver sit bur. Nyvaskede, med fødderne indsmurt i vaseline og med friserede fjer. Deres opdrættere har anstrengt sig hele året for, at duerne skal være perfekte. Det handler om kun at føre det ypperste arvemateriale videre, og de bedste gener bliver belønnet med topkarakterer af duedommere. Føljeton var med, da Danmarks Racedueforenings holdt den årlige Nationaludstilling.
Det bedste vi har set
Du’ et kryb, Thom Yorke
Hvad gør man, når to guddomme udstikker forskellige retningslinjer? På den ene side har vi den gode kristne gud, der i sine ti bud lagde fast, at ”du må ikke stjæle”. På den anden side har vi hele verdens tech-Jesus, Steve Jobs, der inden sin himmelfart sagde, at ”gode kunstnere kopierer, store kunstnere stjæler”. Skønt der ikke er meget ‘kristent rockband’ over Radiohead og deres forsanger Thom Yorke, så lader de alligevel til at være mest enige med den kristne guddommelighed. Radiohead har nemlig sagsøgt sangerinden Lana Del Ray for at være lidt for inspireret af Radioheads ‘Creep’ på sin sang ‘Get Free’. Det er da også irriterende, når andre stjæler ens ideer. Så er der bare lige det problem, at Radiohead i sin tid blev sagsøgt for at have stjålet ‘Creep’ fra ‘The Air That I Breath‘ med The Hollies. Og hvis Thom Yorke virkelig mener, at Lana Del Reys sang er en 1:1 kopi af ‘Creep’, så vil vi vove den påstand, at ‘Creep’ er en 1:1 kopi af Kafkas novelle Forvandlingen, som starter således: ”Da Gregor Samsa en morgen vågnede af urolige drømme, fandt han sig i sin seng forvandlet til et uhyre kryb.” Så skrid ned fra din høje moralske hest, Thom Yorke – dit kryb.
+ Hvis du har fået smag for sange, der kopierer hinanden, så har vi lige et par eksempler mere til dig: Ghostbusters’ temasang er en kopi af Huey Lewis And The News’ nummer ‘I Want a New Drug‘. Og Led Zeppelins ‘Stairway To Heaven’ minder frygteligt meget om Taurus’ nummer ‘Spirit‘.
Den svenske kulturjournalist og -formidler Christoffer Barnekow er død, 77 år gammel. Han arbejdede på SVT Malmö i mere end 25 år og har lavet en masse programmer, vi ikke har set. Men de danske tv-seere kender ham fra hans samarbejde med Poul Nesgaard og Elith ‘Nulle’ Nykjær i blandt andet udsendelsen ‘I sandhedens tjeneste’ fra 1984. Gense ham her i afsnit 4:6, hvor han brokker sig til Nulle over, at det svenske flag er kortere end det danske, og i øvrigt kommer i karambolage med med Nesgaard, der spiller en stymperagtig udgave af sig selv (spol frem til 01:30). I de senere år lavede han en lang række indslag om ‘Arkitekturens Pärlor’ sammen med arkitekturhistorikeren Martin Rörby. Her er et fint afsnit, hvor de to er i Klippan i det nordlige Skåne for at besøge Skt. Petri Kirke fra 1966 af arkitekten Sigurd Lewerentz (7 minutter).
Uden Bernie Taupin, ingen Elton John
Elton John og Bernie Taupin har skrevet sange sammen i 50 år. Som Elton John har sagt: uden Bernie Taupin, ingen Elton John. Nytårsdag var de begge gæster i et to timer langt samtaleprogram på BBC Radio 2. Full disclosure: Vi har ikke selv fået det hørt, men hvis du interesserer dig for popmusik fra 70’erne, 80’erne, 90’erne eller 00’erne, er det helt sikkert lige dig. Hvis du ikke har tid, så hør dette ultrakorte klip fra udsendelsen, hvor Elton John fortæller om det usandsynlige sammentræf, der førte dem sammen.
Årets Forbillede scorer med hovedet i sin debutkamp
Den 30-årige danske fodboldstjerne Nadia Nadim scorede i sin debutkamp for Manchester City. Tjek lige hendes hovedstødsmål – og læg mærke til i sekunderne forinden, hvor målrettet hun piler af sted mod bagerste stolpe, mens hendes medspiller fører bolden frem over højre kant. Nadim blev i øvrigt kåret til Årets Forbillede ved en af de store danske tv-stationers sportsshow lørdag aften. Og vi nægter at stave sportsshow med færre end tre s’er (men heller ikke flere).
Det handler om racisme
Den svenske fodboldstjerne Zlatan Ibrahimovic langer ud efter den svenske presse. I et interview til den franske tv-station Canal+ siger han, at pressen i Sverige behandler ham anderledes på grund af hans bosnisk-kroatiske baggrund. “Det handler om racisme”, fortæller han og uddyber efterfølgende, at hvis han hed Andersson eller Svensson ville pressen forsvare ham, om han så røvede en bank. Du kan se et klip fra interviewet her.
Spisesedlen
Kabinetrokade i Storbritannien. Premiereminister Theresa May forventes senere i dag at annoncere en større kabinetrokade i den britiske regering. Lige nu er der forlydender om, at May blandt andet vil fyre sin undervisningsminister, ligesom flere højtstående konservative ledere står til at få den kolde skulder. Meget tyder ligeledes på, at May vil oprette en ministerpost for et “no deal”-brexit.
Ahmadinejad anholdt i Iran. Mahmoud Ahmadinejad anklages ifølge kilder i Theran for at “opmuntre til uro”, og de iranske myndigheder forventes derfor at sætte den tidligere iranske præsident i husarrest. Ahmadinejad skulle efter sigende have udtalt sig kritisk om de nuværende ledere i forbindelse med demonstrationerne i Iran.
Rigsadvokaten skærper regler for brug af politiagenter. Agenter skal fremover ikke kunne have en dobbeltrolle som vidne og efterforsker i samme sag. Skærpningen sker på baggrund af en stor hash-sag fra Christiania, hvor to anklagere er blevet sigtet for at have instrueret vidner.
Macron i Kina. I forbindelse med sit besøg i Kina opfordrer den franske præsident Emmanuel Macron til et tættere forhold mellem Kina og EU. Især handel var på dagsordenen for den franske leder, og i en tale i den kinesiske by Xian sagde han, at han ønsker et mere ”balanceret” handelsforhold mellem Europa og Kina, hvor begge parter nyder godt af det.
Kvindekamp på dagsordenen til Golden Globe. Den traditionsrige filmprisuddeling blev scene for en række markante kvinder, der fortsatte opgøret med de sexistiske tendenser i filmbranchen. For eksempel sagde Oprah følgende i sin tale: ”I for lang tid er kvinder ikke blevet hørt eller blevet troet på, hvis de turde tale ud om magtfulde mænd. Men den tid er forbi.”
Et sidste ord
And lander på is. Mere er der ikke at sige til det. Smooth.