8. februar 2022

Prøv Føljeton

En lille avis, til vågne læsere

Prøv selv

Kære læser

Den vamle smag af ytringsfrihed

Det er næsten for fristende til ikke at kaste sig over fejden mellem podcastmogulen Joe Rogan og det gamle musikalske geni Neil Young. Den historie har bare alt. En aldrende stjerne, der bliver træt af den yngres spredning af vaccinemisinformation og fjerner sit bagkatalog fra deres fælles platform, Spotify, fordi this town isn’t big enough […]

Kære læser

Nogen skal til Mars, men skal det være Musk?

Milliardærer indtager rummet, kunstmarkedet er blevet et sted, hvor de kendte køber dyre digitale illustrationer af aber, og midt i en pandemi holdt medicinalvirksomhederne vaccinepatenterne ind til kroppen, som var det familiens arvesølv. I en ny serie undersøger Føljeton verden i hænderne på den rigeste procent og stiller spørgsmålet: Hvordan ville tingene se ud, hvis de ikke svingede taktstokken? Dette er første afsnit. 

Det bedste vi har set

Find dig ikke i hvad som helst

Find dig ikke i hvad som

I efteråret sagde kunstneren Jens Haaning dette i et interview om sit konceptuelle værk Take the Money and Run: “Jeg opfordrer andre mennesker, som har lige så kummerlige arbejdsforhold som mig, til at gøre det samme. Hvis de sidder på et eller andet lortejob og ikke får penge og faktisk bliver bedt om at give penge for at gå på arbejde, så tag af kassen og stik af. Det er en generel opfordring.“ Ok, her er så et virkelig interessant afsnit af podcasten Critical Theory med filosofiprofessoren Elizabeth Anderson, der intet har med Haaning at gøre, men som til gengæld siger noget om, hvorfor lønmodtagere ikke skal gå med til at arbejde under diktatoriske forhold. Hun har skrevet bogen Private Government: How Employers Rule Our Lives (and Why We Don’t Talk about It).

Brittany gider ikke at være racist

Brittany Murphree er hvid, konservativ og bor i Mississippi. Stort set alle hendes venner er hvide og konservative. “Du bliver cancelled,“ lød reaktionen, da hun meddelte dem, at hun havde tilmeldt sig statens eneste universitetsfag om kritisk raceteori. Undervisningen har været stærkt omdiskuteret i den historisk tyngede stat, hvor mange hvide amerikanere har plantageejere siddende på stamtræets grene. I Mississippi Today fortæller Murphree om sit forsøg på at overskride den dybe racekløft, der løber gennem staten og om den konservative modstand, der holder racismens flamme i live.

Ingen vil plukke den lavthængende frugt

Da Nordjyllandsværket søgte støtte til at fremrykke deres kuludfasning, blev den mod al forventning afvist, og en C02-reduktion på over en mio. tons gik tabt. Klimamonitor er kommet i besiddelse af en række dokumenter, der viser finansministeriets meget aktive involvering i den sære afvisning, og artiklen stikker hovedet ind bag kulissen, for at se, hvor det går galt: “Dokumenterne giver et unikt indblik i, hvordan staten betragter kuludfasningen i Danmark. Et område, der gang på gang er blevet fremhævet som en lavthængende frugt i omstillingen, men hvor Danmark trods sit grønne ry halter efter frontløberne.“

Spisesedlen

Saudi-Arabien støtter politisk aktivitet i Danmark med millioner. Fredag blev tre medlemmer af den iranske separatistgruppe ASMLA dømt skyldige i spionage for Saudi-Arabien på dansk jord. Ifølge skyldkendelsen har ASMLA modtaget i alt 15 mio. kr. fra Saudi-Arabien til at føre politisk aktivitet i Danmark siden 2012. Tirsdag kom det frem, at gruppen bl.a. modtog 600.000 kr. for at demonstrere foran den iranske ambassade i 2015.

Nord Stream 2 lukker, hvis Putin invaderer Ukraine. På et samlet pressemøde i Det Hvide Hus kunne den amerikanske præsident, Joe Biden, og den tyske forbundkansler, Olaf Scholz, mandag meddele, at de vil stå sammen om at lukke den omdiskuterede gasrørledning i tilfælde af en russisk invasion. Lukningen af Nord Stream 2 vil have betydning for Ruslands økonomi og for den europæiske afhængighed af russisk energi.

+ Samme dag mødtes Frankrigs præsident Emmanuel Macron med Vladimir Putin for at diskutere situationen ved grænsen til Ukraine. De to skulle eftersigende ikke være nået til enighed på mødet, som varede fem timer. Macron skal i dag tirsdag have møde med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij.

Forsvaret skærper beredskabet. Som reaktion på Ruslands militære pres på Ukraine har Forsvarsministeriet valgt at samle kampbataljonen på kasernen i Slagelse og placere F-16 kampfly på Bornholm. Kampbataljonen, som er en del NATO’s beredskab, vil kunne rykke ud på én til fem dage. Skærpelsen sker på anbefaling fra Forsvarskommandoen og skal styrke Danmarks evne til “at støtte NATO’s afskrækkelse“.

Irak udskyder præsidentvalg på ubestemt tid. Mandag skulle det irakiske parlament efter planen udpege den nye præsident, men et flertal af partierne valgte at boykotte afstemningen. Boykotten er en reaktion på den tumultariske periode, som indtraf i kølvandet på parlamentsvalget for fire måneder siden. Intense forhandlinger om regeringens sammensætning har sidenhen ikke ført til enighed blandt parlamentarikerne.

 

400.000 danskere har tegnet lønforsikring. Det viser de seneste tal fra Forsikring & Pension. Til sammenligning var 210.000 borgere dækket af lønforsikring i 2016. “Vi har set en gradvis erodering i vores dagpengesystem over årene. Det yder ikke tilstrækkeligt økonomisk sikkerhed,“ siger lektor og arbejdsmarkedsforsker Stine Rasmussen til DR og peger på, at forskellen på at være på dagpenge og i arbejde er blevet større med årene.

Et sidste ord

… Og det var den her begivenhed, der var for vigtig til en boykot.

Nyd synet og ses i morgen.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12